În lume

articolul anterior articolul urmator

Noul şef al diplomaţiei americane pune la îndoială suveranitatea Israelului asupra Podişului Golan. Răspuns ferm din anturajul lui Netanyahu

11
9 Feb 2021 19:17:50
Autor: Ion Gaidau
Sistemul israelian de apărare antirachetă Iron Dome desfăşurat în Golan FOTO EPA-EFE
Sistemul israelian de apărare antirachetă Iron Dome desfăşurat în Golan FOTO EPA-EFE

Platoul Golan este şi va fi al Israelului, a declarat marţi un responsabil de rang înalt din biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu, contestând astfel comentariile prin care noul secretar de stat al SUA, Antony Blinken, a lăsat de înţeles că subiectul ar putea fi pus în dezbatere într-o zi.

„Poziţia Israelului este clară. În orice viitor scenariu potenţial, Podişul Golan va rămâne israelian”, a spus marţi, sub acoperirea anonimatului, un responsabil de rang înalt din biroul lui Netanyahu, citat de AFP.

Într-un interviu acordat luni CNN, Blinken a lăsat deocamdată în suspensie subiectul cu privire la aprobarea suveranităţii Israelului asupra Podişului Golan, recunoscută în 2019 de către precedenta administraţie federală din SUA.

„Lăsând la o parte legalitatea chestiunii, la nivel practic, zona Golan este foarte importantă pentru securitatea Israelului. Atât timp cât Bashar Al-Assad este la putere în Siria, atât timp cât Iranul este prezent în Siria, miliţii susţinute de Iran, regimul Al-Assad, toate acestea reprezintă ameninţări semnificative de securitate pentru Israel şi, la nivel practic, controlul asupra regiunii Golan în această situaţie continuă să aibă o importanţă reală pentru securitatea Israelului. Problemele legale sunt altceva. În timp, dacă situaţia se va schimba în Siria, acesta este un lucru pe care l-am reanaliza. Dar nu suntem aproape de acest moment”, a spus noul şef al diplomaţiei americane.

Fostul preşedinte american Donald Trump s-a raliat în linii mari la politică dusă de Benjamin Netanyahu în Orientul Mijlociu. Pe lângă recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Podişul Golan, el a declarat Ierusalimul drept capitală a statului evreu şi a transferat în acest oraş misiunea diplomatică americană, determinându-i pe palestinieni să-şi întrerupă legăturile diplomatice cu SUA.

Biden nu intenţionează deocamdată să revoce decizia lui Trump cu privire la Podişul Golan. De asemenea, spune Blinken, noua administraţie de la Washington va menţine la Ierusalim sediul Ambasadei SUA în Israel. În schimb, preşedintele Joe Biden intenţionează să restabilească legăturile cu palestinienii şi să reia ajutorul pentru ei, dar şi să respingă acţiunile unilaterale, cum ar fi extinderea coloniilor israeliene.

Israelul deţine Platoul Golan după Războiul de Şase Zile din 1967.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Bank Arly
9.02.2021, 21:42:13

https://www.youtube.com/watch?v=aYDSZtKQ-OU

-2 (2 voturi)
Vasile Marcus
9.02.2021, 22:03:03

Conform legilor internationale, teritoriile cucerite sau anexate ca urmare a unor razboaie, apartin de drept celui ce le-a cucerit si anexat. Ca urmare a razboiului arabo-israelian, Israel a cucerit teritorii. Legal, sint ale lor. Asa cum Turcia de azi este in fapt teritoriul cucerit de la greci, armeni, bulgari, printre altii... Cind Turcia elibereaza Constantinopole, ar fi un precedent prin care si Israel ar trebui sa elibereze teritoriile cucerite.

-13 (15 voturi)
Mihai Popescu
9.02.2021, 23:10:32

Nu cedeaza jidanii nicio palma de pamant. Ba poate mai acapreaza ceva terenuri de la palestinieni.

-6 (10 voturi)
A.S.
9.02.2021, 23:21:18

Mda... ma asteptam. Un raspuns golanesc. Ei se considera poporul ales care are dreptul sa calce pe cadavre pentru a o duce bine .

-4 (10 voturi)
Index 4.2.2
10.02.2021, 05:38:03

adicalea evreii nici usturoi nu mancara si nici gura nu le miroase! deh, "popor "ales"!de catre cine?!

+11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările