În lume

articolul anterior articolul urmator

Nu există o nouă ordine mondială după Afganistan

16
7 Sep 2021 11:45:03
Deutsche Welle
Pentru a se menţine puternic, vestul s-a văzut nevoit să arunce balast
Pentru a se menţine puternic, vestul s-a văzut nevoit să arunce balast

Retragerea din Afganistan poate fi ruşinoasă pentru NATO. Poate că a provocat bucurie la Moscova şi Beijing. Dar valorile vestului îşi menţin puterea de iradiere.

  Destul, ajunge. Vestul a pompat timp de două decenii bilioane de dolari într-o ţară subdezvoltată, săracă. Degeaba. Obosise de atât război. Vestul s-a supraestimat. Ani în şir a crezut că poate moderniza Afganistanul, a făcut sacrificii pentru asta, umane şi financiare. În cele din urmă, fără succes. Când preşedintele SUA, Joe Biden, a dat ordinul de retragere a trupelor faţada democratică de la Kabul s-a surpat ca un castel de nisip pe plajă. Acum, Afganistanul ameninţă să redevină o entitate (căci a vorbi de un stat ar fi o exagerare) în care triburi, grupări, popoare, comunităţi religioase rivale se pândesc şi se războiesc reciproc. Provocând oamenilor suferinţă.

Lumea are un stat eşuat în plus. Înfrângerea vestului nu poate fi înfrumuseţată. Sigur, este un punct de cotitură al istoriei. În perioada imediat următoare, vestul nu va fi dispus să se lanseze în alte aventuri de acest gen.

Haz de necazul altuia la Moscova şi Beijing

Eşecul total înregistrat de americani şi europeni în Afganistan este urmărit în parte cu nedisimulată satisfacţie de Rusia, care şi-ar dori să fie o superputere de rang mondial, şi de emergenta Chină. N-au decât. Islamiştii operează în Afganistan nu departe de graniţele lor. Ei ameninţă stabilitatea Asiei Centrale mult mai mult decât stabilitatea Europei sau Americii. Retragerea vestului din această regiune sileşte Moscova şi Beijingul să se angajeze mai puternic la faţa locului, şi anume pe termen lung. Fiindcă ambele ţări nu pot scăpa de apropierea geografică de Afganistan.

Ordinea mondială liberală, bazată pe reguli, nu a ajuns deloc la final. Idealurile, valorile pe care le propagă vestul, pe care le consideră universale pe drept cuvânt, sunt în continuare valabile: demnitatea fiecărui om, egalitatea în drepturi a bărbaţilor şi femeilor, libertatea de opinie, libertatea de întrunire şi asociere, democraţia, respectarea drepturilor omului. Vestul a eşuat în Afganistan. Dar aceasta nu înseamnă că aceste valori şi-au pierdut din importanţă. Dimpotrivă. Evoluţiile triste şi tragice care vor avea loc, probabil, în Afganistan, în următoarele luni, vor arăta întregii lumi corectitudinea acestor valori.

Urletele triumfătoare ale adversarilor vestului se vor estompa. N-au decât Moscova şi Beijingul să proclame o nouă ordine mondială, una cu centre de putere şi sfere de influenţă diferite. Moscova ar prefera să-şi asigure posibilitatea de a pune mâna pe Ucraina, Belarus şi fostele republici sovietice din Asia Centrală. Beijingul ar prefera să împiedice accesul portavioanelor americane în Marea Chinei de Sud şi ar vrea ca Washingtonul să nu mai apere libertatea Taiwanului. Dar vestul nu va face Rusiei şi Chinei pe plac!

Evitarea supraextinderii

Afirmaţia Moscovei, aceea că SUA vor de la încheierea Războiului Rece, în 1991, să domine lumea este propagandă ghidată de la Kremlin. Nu este vina vestului dacă ţările Europei de Est întorc spatele Moscovei şi se îndreaptă spre lumea liberă. De fapt, există o singură ţară democratică în Europa cu care Rusia să întreţină raporturi prieteneşti? Şi dacă nu, oare de ce este aşa?

Şi vestul trebuie să-şi pună întrebări. Ce poate el face pentru a evita o supraextindere a sferei sale de influenţă, pentru a-şi gestiona eficient puterea? Astfel încât să-i rămână şi suficienţi bani pentru a-şi întări apărarea? Fiindcă regimurile autoritare din Moscova, Beijing, Teheran şi de aiurea au nevoie de adversari externi pentru a supravieţui. Valorile pe care le asumă SUA şi UE îşi menţin puterea de iradiere la nivel mondial. Prosperitatea vestului, puterea sa economică, posibilitatea fiecărui cetăţean de a se dezvolta personal în libertate şi siguranţă îi vor atrage pe oameni în continuare. Inclusiv pe milioane de chinezi şi de ruşi care migrează într-acolo.

America şi NATO trebuie să înveţe din propriile greşeli. Intervenţiile militare ale ultimilor 30 de ani nu au ameliorat practic nicăieri situaţia pe termen lung. Alianţa defensivă a vestului ar trebui să se concentreze pe sarcina sa centrală, anume apărarea propriului teritoriu. Într-un astfel de caz, eşecul total de la Hindukuş nu a fost, poate, degeaba.

Miodrag Soric - Deutsche Welle 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

teo mike
7.09.2021, 14:13:44

Uitati faptul ca Vestul este impartit la randul lui in doua tabere: una pro-occidetala, iar alta pro-marxista apropiata de valorile Rusiei si Chinei. "Cancerul" marxisto-progresist s-a intins si spre vest, iar numerosi lideri politici, fie americani, fie europeni nu fac decat sa promoveze aceasta agenda a Rusiei si Chinei in Vest. Dincolo de retragerea fireasca din teatrele de operatiuni importante, Occidentul ar trebui sa-si faca "curat" in ograda proprie si sa scape de aceste influente asiatice.

-8 (10 voturi)
Lola
7.09.2021, 17:04:07

teo mike Te citez:"Uitati faptul ca Vestul este impartit la randul lui in doua tabere: una pro-occidetala, iar alta pro-marxista apropiata de valorile Rusiei si Chinei"!!!Rusia lu Putin pro -marxista? hai sa fim seriosi! Apoi de aia Rusia l-a ajutat pe Donald Tramp in 2016 ca era pro-marxist?China are multi miliardari , oare ca sunt pro-marxisti?nu prea are sens ce spui.

+8 (8 voturi)
Lola
7.09.2021, 17:05:36

Timpul va spune daca NATO s-a retras din Afganistan din slabiciune sau a fost altceva planuit, la mijloc! Sa avem rabdare , ca curcile ruso-chineze deja sunt in extaz prelungit excitat!

+6 (8 voturi)
Esra Hadar
7.09.2021, 20:39:16

>Idealurile, valorile pe care le propagă vestul, pe care le consideră universale pe drept cuvânt, sunt în continuare valabile: demnitatea fiecărui om, egalitatea în drepturi a bărbaţilor şi femeilor, libertatea de opinie, libertatea de întrunire şi asociere, democraţia, respectarea drepturilor omului. sigur, astea nu se aplica daca esti alb. atunci esti tratat mai rau ca un gunoi. dupa al doilea razboi mondial zoaia asiei si a africii s-a prelins in europa. acest continent nu are viitor daca mai insista sa promoveze -tefelismul.

-6 (12 voturi)
Lola
7.09.2021, 22:32:18

@esra, flacau, de esti discriminat de ce nu dai in judecata, de ce nu faci reclamatie? sau esti doar ofticat si un frustrat, de felu tau?

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările