În lume

articolul anterior articolul urmator

O greşeală strategică! Germania nu-şi schimbă abordarea faţă de China

30
10 Jul 2020 16:01:24
Matei Dobrovie

Atitudinea submisivă faţă de o Chină tot mai agresivă este calea sigură spre dezastru. UE şi SUA trebuie să facă front comun şi să impună sancţiuni legate de situaţia din Hong-Kong, de încălcarea drepturilor omului în China şi mai ales legat de responsabilitatea PCC privind muşamalizarea epidemiei de coronavirus la începutul ei, care costă acum vieţi omeneşti în toată lumea.

În plus, summitul UE-China nu ar trebui să fie reprogramat până la sfârşitul anului dacă partea chineză nu face concesii importante privind protejarea investiţiilor şi companiilor europene pe teritoriul său.
 
În discursul ţinut în faţa Parlamentului European pentru prezentarea priorităţilor preşedinţiei germane a Consiliului UE, cancelarul german Angela Merkel a evitat însă să critice Partidul Comunist Chinez pentru noua lege a securităţii din Hong-Kong şi nu a pomenit nimic concret despre încălcările drepturilor omului de către acest regim odios.
 
Ameninţarea chineză ca provocare globală nu este o prioritate a preşedinţiei germane a Consiliului UE, iar Berlinul se teme să supere China şi continuă politica ”business as usual”, în care interesele economice primează asupra drepturilor omului.
 
Formulări vagi şi ultradiplomatice precum ”relaţiile UE cu China sunt marcate de legături comerciale strânse, dar şi de concepţii diferite privind problemele socio-politice, în privinţa drepturilor omului şi a statului de drept” ascund aceeaşi abordare naivă şi depăşită ”Wandel durch Handel”, care nu a dat rezultate nici în cazul Parteneriatului de modernizare (Modernisierungspartnerschaft) cu Rusia. Făcând afaceri cu astfel de regimuri nedemocratice nu produci liberalizare economică şi politică, ci mai degrabă devii prizonierul acestora, iar ele în loc să joace după regulile şi standardele europene, ajung să le impună europenilor propriile reguli.
 
Tocmai acum după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat recent că acceptă propunerea europenilor de a institui un mecanism de dialog permanent şi de coordonare între SUA şi UE privind gestionarea relaţiei cu China, pe fondul pandemiei de Covid-19, partenerii transatlantici au şansa să-şi reconfigureze total relaţia cu Beijingul. Continuarea abordării ”business as usual” de către UE ar fi o greşeală strategică şi irosirea unei oportunităţi importante de îndiguire a influenţei Beijingului în lume.
 
China trebuie să fie determinată să joace corect, să respecte regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, să semneze un acord de protejare a investiţiilor occidentale. Mai pe scurt, Beijingul trebuie să înţeleagă că nu poate face ce vrea cu Vestul, care este complet dependent de China, ci este în realitate o relaţie de interdependenţă.
 
În timp ce SUA şi Marea Britanie au condamnat puternic legea securităţii impusă de China în Hong-Kong, iar Londra a acordat chiar cetăţenii pentru rezidenţii de acolo, Merkel a insistat pe nevoia de a căuta dialogul cu China, pe baza ”încrederii reciproce”. Mai grav, Ministerul de Externe german a recomandat cetăţenilor germani aflaţi în Hong-Kong să nu posteze comentarii care ar putea fi percepute ca fiind critice la adresa Chinei pentru că ar putea fi arestaţi. Ce altă dovadă mai bună pentru abordarea submisivă şi excesiv de acomodantă faţă de China ar putea să existe decât acest apel la autocenzură?
 
Din păcate abordarea Angelei Merkel faţă de China este total ruptă de realitate, bazată pe iluzia totală că prin strângerea relaţiilor economice, astfel de regimuri pot deveni liberale şi pro-occidentale. După cum s-a dovedit în nenumărate rânduri – aşa ceva nu se va întâmpla niciodată.
 
Citeşte şi:
Deşteptarea euro-atlantică în faţa ameninţării chineze
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

COVID-19
10.07.2020, 16:31:42

Toate aceste declaratii si actiuni din partea Germaniei, nu fac decat sa-i consolideze acesteia puterea si hegemonia in Europa. Doua lucruri am remarcat la discursul lui Merkel in PE: lipsa dorintei de reformare a UE si pastrarea structurii UE asa cum este astazi, lucru prin care Germania isi asigura si legitimeaza puterea in Europa, iar al doilea lucru este relatia excelenta cu China si dorinta de a merge chiar mai departe in aceasta relatie, prin consolidarea investitiilor chineze in Europa, in detrimentul celor de peste ocean. Practic, Germania urmareste hegemonia economica si politica in Europa. Ramane de vazut ce reactie vor avea celelalte state pentru care relatia transatlantica este vitala, iar aici ma gandesc la Romania, Polonia, Tarile de Jos.

+1 (13 voturi)
Sorin Constantin
10.07.2020, 18:22:14

Și de ce ar trebui ca Germania să se alinieze poziției Amerikia Imperialia ? Cînd Germania a anunțat că dorește să facă parte din Comitetul Permanent de Securitate al ONU, de la Washington nu s-a auzit nimic...Ba Amerikia Imperialia este foarte sancționatoare pe motiv că Germania cumpără de decenii hidrocarburi de la Rusia... Dar poate oferi Amerikia Imperialia, ceva în compensație ? Canci!!! Amerikia vrea să-și vîndă hidrocarburile prin Europa, dar la prețuri babane în comparație cu marfa din Rusia... RP China oferă diferite produse industriale, în cantități și la prețuri avantajoase...De ce nu oferă furnizorii amerikakani produsele cerute de piață ? Germania a lansat un avertisment legat de marea provocare asiatică...RP China și India tind să devină principalii producători mondiali de toate cele...70% din materiile prime utilizate de industria farmaceutică europeană vin de acolo...

-4 (10 voturi)
COVID-19
10.07.2020, 18:52:13

Ok, într-un fel este vina Americii ca a tăiat legăturile strategice cu Germania. La ce ne putem astepta din partea Germaniei in acest caz? Doar nu credeam ca nemții vor baga capul in nisip ca strutul sau ca vor reincerca macar sa refacă legăturile cu SUA. Asta e, insa macar asa vedem ce se intampla atunci cand cei care au salvat Europa de atatea ori dupa razboaie, pleaca si lasa Europa singura. Probabil ca solutia de avarie este China in acest caz.

-2 (8 voturi)
Stih
10.07.2020, 18:46:06

Matei Dobrovie "UE şi SUA trebuie să facă front comun şi să impună sancţiuni legate de situaţia din Hong-Kong" Iote cine s-a trezit ca vorbeste : Cei la care Finlanda le tin copiii intemnitati !

-2 (6 voturi)
Stih
10.07.2020, 18:50:29

Matei Dobrovie "bazată pe iluzia totală că prin strângerea relaţiilor economice, astfel de regimuri pot deveni liberale şi pro-occidentale. După cum s-a dovedit în nenumărate rânduri – aşa ceva nu se va întâmpla niciodată." Asta e cam adevarat ! Nu prea o sa va puteti face campanie despre copii luati de stat cu forta. Dar nu fiti trist ! Va asigura Finlanda multe sezoane de campanie !

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (30)