În lume

articolul anterior articolul urmator

O întâlnire pentru istorie: Semnificaţiile vizitei lui Papa Francisc la ayatollahul şiit irakian Ali al-Sistani

6
3 Mar 2021 17:32:16
Autor: Ion Gaidau
Afiş de promovare a întâlnirii dintre Papa Francisc şi ayatollahul Ali al-Sistani FOTO AFP
Afiş de promovare a întâlnirii dintre Papa Francisc şi ayatollahul Ali al-Sistani FOTO AFP

În pofida atacurilor recente cu rachete, Papa Francisc îşi menţine vizita istorică în Irak. Cu prilejul acestei deplasări, care va începe vineri, 5 martie, şi se va încheia luni, 8 martie, liderul Bisericii Catolice va avea o întâlnire cu puternice semnificaţii religioase, culturale şi chiar geopolitice. Va fi, pentru 40 de minute, oaspetele liderului şiit irakian Ali al-Sistani. Ce miză ar putea avea această întrevedere?

La doi ani de la întâlnirea cu marele imam al Moscheei Al-Azhar din Cairo (Egipt), sunnitul Ahmad al-Tayyeb, Papa Francisc îşi continuă eforturile de fraternizare a religiilor vizitându-l sâmbătă pe ayatollahul Ali al-Sistani, unul dintre liderii musulmanilor şiiţi.

„Va fi o vizită privată fără precedent în istorie”, a comentat pentru The Associated Press (AP) un membru al cercului apropiat al lui al-Sistani.

„Nu ne-a fost uşor în cazul vizitei de la Najaf”, a declarat la rândul său un oficial de la Vatican implicat în organizarea întâlnirii dintre Papa Francisc şi ayatollahul al-Sistani.

Fiecare detaliu a fost stabilit cu migală, de la pantofi la poziţionarea pieselor de mobilier. În ciuda fragilităţii sale, la 90 de ani, şi faptului că îşi aşteaptă în mod normal vizitatorii aşezat, Ali al-Sistani îl va primi pe Papa Francisc în picioare, la uşă, după care îl va invita să ia loc pe un colţar albastru.

„E ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum”, a subliniat, sub rezerva anonimatului, reprezentantul lui al-Sistani intervievat de AP.

Potrivit cardinalului Louis Sako, întâlnirea dintre liderul de la Vatican şi ayatollahul irakian urmează să rămână privată, dar, în timp ce vor servi un ceai, cei doi ar putea să vorbească despre importanţa fraternităţii şi reconcilierii între religii.

Dialog pentru pace

Într-un interviu acordat pentru aleteia.org, părintele Christopher Clohessy explică semnificaţia întâlnirii dintre cei doi capi religioşi.

Potrivit lui Clohessy, ayatollahul al-Sistani este „o figură esenţială în islamul şiit”. „Aflat la conducerea şcolii din Najaf, el are sub autoritatea sa un număr foarte important de predicatori şiiţi răspândiţi în lumea întreagă. La fel ca Papa Francisc, el este o figură atrăgătoare. Popularitatea sa planetară, inclusiv în Iran, ţara unde s-a născut, arată că multe persoane preferă viziunea sa mai moderată în locul celei a lui Ruhollah Khomenini, a cărui gândire politică este că liderii religioşii trebuie să concentreze toate puterile, aşa cum e cazul în prezent în Iran”, spune acest demnitar religios despre însemnătatea lui al-Sistani în lumea musulmană. Discipol al marelui ayatollah al-Khoei (1899-1992), al-Sistani se află din 2008 încoace în top 10 din „The Muslim 500, iar în 2014 a fost nominalizat chiar la Premiul Nobel pentru Pace, adaugă el.

În opinia sa, întâlnirea dintre Francisc şi al-Sistani este foarte importantă pentru şiiţii din întreaga lume, pentru că le arată „nu sunt uitaţi” şi nici „depăşiţi de vremuri”. „El îi asigură astfel că fac parte la rândul lor din procesul de dialog şi pace din lume”, subliniază părintele Clohessy.

Întrebat ce impact concret al putea avea întrevederea de la Najaf, Christopher Clohessy spune că nu se aşteaptă la semnarea vreunui document, aşa cum a fost cazul între Francisc şi marele imam de la Al-Azhar: „Nu cred că al-Sistani ar semna un document doar pentru plăcerea de a pecetlui ceva sau în sens simbolic. Întâlnirea, care va fi scurtă, se înscrie într-o agendă mai vastă. Abia mai târziu ar putea fi emisă de declaraţie comună Najaf şi Vatican”.

AP menţionează că Vaticanul şi-a dorit semnarea unei declaraţii de fraternitate şi a deschis discuţii în acest sens. Într-un final, oficialii de la Najaf au declarat că un astfel de act nu face parte din agenda întâlnirii.

Potrivit părintelui Clohessy, „Papa Francisc şi al-Sistani împărtăşesc viziuni şi perspective foarte apropiate. Ambii ne transmit cât de valoroasă este pacea şi că sunt pregătiţi să lucreze din greu pentru ea”.

De asemenea, el se aşteaptă ca întrevederea de la Najaf să fie bine primită în Iran, precum şi în lumea musulmană şiită „Sfântul Francisc este considerat în lumea întreagă drept un om al păcii. Anume acesta este unghiul din care e văzut Papa Francisc” în lumea musulmană, afirmă Christopher Clohessy.

„Creştinismul şi islamul sunt de fapt de aceeaşi parte în bătălia contra secularismului radical”, insistă el.

Pentru minoritatea creştină din Irakul, în scădere în ultimii ani, o demonstraţie de solidaritate din partea lui al-Sistani ar putea contribui la asigurarea unui loc pentru ei în această ţară majoritar musulmană din Orientul Mijlociu, comentează AP.

În ceea ce-i priveşte pe oficialii de la Bagdad, aceştia pun accent pe simbolism. „Văd vizita Papei la Najaf ca fiind punctul culminant al unei mişcări globale în tradiţia islamo-creştină pentru a promova securitatea şi pacea în ţara noastră, deoarece suntem încă tentaţi de tendinţe spre spre violenţă şi intoleranţă”, a declarat recent ministrul irakian al Culturii Hassan Nadhem.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Vasile Naftuli
3.03.2021, 18:23:31

Acum Iraqul este „democrat”, are și papa curajul să-l viziteze.

-2 (2 voturi)
bob
3.03.2021, 18:29:23

In timp ce agenda 2030 a elitelor lumii continuă cu virusuri, vaccinuri, restricții, etc, la fel agenda religioasă a ecumenismului continuă și ea cu pași repezi. Pentru unii e doar o întâlnire simbolică între doi mosuleți dar nu este așa. Acești oameni reprezinta doua mega sisteme religioase cu sute de milioane de adepți în lume iar scopul ecumenismului religios promovat de papalitate este unirea religiilor sub același steag, motivând că în fond și la urma urmei există un singur Dumnezeu și că diferențele între noi nu sunt atât de mari. Bineînțeles, fiecare trebuie să lase un pic de la El în ceea ce privește dogmele și credința, astfel încât să fie posibil ecumenismul însă... De aici se nasc câteva întrebări. Care este compromisul care trebuie făcut de ambele părți pentru a putea fi posibil ecumenismul?! De exemplu, principiul de bază creștin este Legea morală a celor 10 porunci, iubirea de Dumnezeu și iubirea aproapelui, chiar și a dușmanului, lepădarea de sine și chiar jertfa. În timp ce islamul promovează cucerirea, răzbunarea și pedepsirea necredincioșilor și incurajeaza pacea... Doar sub auspiciile sale. Mai sunt iudeii fermi în credința lor ca Mesia va apărea pe acoperișul Templului și va răzbuna națiunea și va restabili supremația poporului evreu din vremea lui Solomon. Că să se ajungă la un compromis între aceste concepte este greu, imposibil chiar, dacă nu se renunță la anumite credințe fundamentale dar mai important la Lege și la Adevăr. Așadar, curând, foarte curând, când această nouă alianță politico religioasă va deveni o realitate, fiecare om, fiecare individ va fi pus în fața unei întrebări existențiale : să ascult mai mult de oameni sau de Dumnezeu?! Căci această nouă alianță ecumenică va fi în contradicție totală cu Legea și principiile lui Dumnezeu! Ce vom alege?!

-6 (8 voturi)
Cata Cata
3.03.2021, 18:54:06

Raspunsul este simplu, asculta de Dumnezeul din tine, legatura ta directa cu divinul, Imparatia Cerurilor se gaseste in tine insuti, prin urmare si Dumnezeu se gaseste si vine de acolo. Oamenii sunt Lumina, dar Lumina nu e Lumina atata timp cat nu se cunoaste pe Ea insasi ca fiind Lumina. Atata timp cat Lumina nu se cunoaste pe Sine, se identifica cu ceea ce ea nu este, acesta fiind eroarea care a cauzat si cauzeaza toata suferinta umana. Daca faci linistea in mintea ta prin simpla observare a gandirii, ceea ce ramane este ceea ce era mereu acolo, adevarul despre tine insuti. Hristos vorbeste de negarea sinelui, dar nu sunt urechi sa-l auda... ce ramane atunci cand sinele nu mai este? Adevarul. Cel ce este in mine ( Adevarul ), este mai mare decat cel ce este in lume! Religia are si ea rolul ei dar ea trebuia si trebuie sa fie doar o directie, nu un stop, caci multi s-au oprit aici si nu vad mai departe. Poate ca caci ce conduc lumea realizeaza ca nu mai merge cu prosteala aia de mii de ani si acum au nevoie de ceva mai mult.

UnuldinVancouverCanada
4.03.2021, 04:39:54

"să ascult mai mult de oameni sau de Dumnezeu?!" https://adevarul.ro/locale/constanta/ips-teodosie-explica-masturbarea-pacat-sa-faca-100-matanii-vedeti-potolesc-video-1_60350a995163ec4271473c07/index.html

+2 (2 voturi)
Kongo-Müller
3.03.2021, 19:55:31

Bravo ! Mai bine un dialog de pace cu Ayatollah decat discutii inutile cu criminalul Netanyahu.

+8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările