În lume

articolul anterior articolul urmator

O Italie federală: soluţie de criză?

0
6 Jul 2010 21:03:59
Autor: adevarul

Opoziţia şi sindicatele italiene avertizează că proiectul guvernului ar putea duce la secesiune. Pentru „a scoate Italia din criză”, puterea de dreapta preia astfel o idee mai veche a extremiştilor din Liga Nordului: federalismul fiscal.

Imaginaţi-vă nordul Italiei transformat într-un fel de „Baviera" made in Italy. În care ar curge lapte şi miere ca în regiunea cea mai bogată a Germaniei şi care în plus ar putea avea avantajul de a avea o climă generoasă şi un stil mai fistichiu decât la nemţi. Pornind de la mâncare, fără variante de tipul „capuccino şi crenvurşti" şi terminând cu pantofii, care să fie nu numai comozi, ci şi la modă.

Un scenariu real? Sau cai verzi pe pereţi, un fel de glumă de prost gust pe spezele amărâţilor care visează cu ochii deschişi şi îşi creează o lume virtuală doar uitându-se la televizor? Guvernul de la Roma al lui Silvio Berlusconi nu are niciun dubiu: federalismul este soluţia cea mai bună pentru modernizarea ţării şi pentru a face faţă crizei financiare internaţionale. Mai nou, a fost creat şi un Minister al federalismului care să controleze regiunile dacă îşi fac bine temele, fără să realizeze că de fapt proiectul este contestat în primul rând de regiuni.

Aceasta, chiar dacă guvernul vrea să convingă opinia publică că noua formă de autonomie nu este deloc o subminare a unităţii statului, ci, dimpotrivă, ar conduce la o consolidare substanţială a unităţii pentru că ar reduce sentimentul de constrângere. Pentru asta, flutură un singur slogan: faptul că redistribuirea fondurilor este adesea inechitabilă şi nu ţine cont de principiul contributivităţii. Federalismul ar urma să rezolve toate problemele, în viziunea guvernului italian.

Ce-i drept, de multe ori regiunile care aduc cele mai multe fonduri la bugetul de stat primesc înapoi cele mai puţine fonduri pentru investiţii şi, în plus, de cele mai multe ori redistribuirea fondurilor se face pe criterii politice şi clientelare. Potrivit coaliţiei de la guvernare, autonomia economică locală ar „îndrepta" aceste realităţi. „Tocmai de aceea federalismul fiscal este o reformă istorică", a declarat ministrul Economiei, Giulio Tremonti.

Ministrul Economiei a mai spus că aplicarea reformei va dura doi ani. „Considerăm această durată, aparent lungă, ca fiind corectă şi înţeleaptă", a explicat el.

O alianţă „contra"

În inventarul bunurilor sau teritoriilor pe care statul urmează să le înstrăineze un loc aparte îl ocupă Muzeul Villa Giulia din Roma (ce ar putea fi cumpărat cu cel puţin 24 de milioane de euro), important şi cunoscut obiectiv turistic, precum şi palatul Normanno din Palermo. Vechi de 900 de ani, acesta are un preţ de vânzare estimat la 96 de milioane de euro. Alte clădiri ce ar putea să dobândească noi proprietari sunt Arhivele de Stat din Trieste, fortul Sant'Erasmus din Veneţia, Zidul Îngerilor din Genova, precum şi o parte din piaţa Porta Portese din Roma.Pe listă mai figurează cunoscutul Spignon din Veneţia.

De la munte la plajă

La fel, insula Santo Stefano, masivul muntos din Dolomiţi Monte Cristallo şi două plaje de pe marginea Lacului Como sunt câteva dintre frumuseţile naturale pe care Guvernul de la Roma intenţionează să le fructifice în drumul spre federalismul fiscal.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările