O lume întreagă plânge moartea primului om care a pășit pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire" este faimoasa frază rostită de astronautul Neil Armstrong pe 20 iulie 1969, ziua aselenizării. Astăzi, o întreagă planetă deplânge moartea primului om care pășit pe Lună.

Vestea morții lui Neil Amstrong a șocat pe toată lumea, deși era știut faptul că acesta a suferit o intervenție chirurgicală complicată în urmă la începutul acestei luni.

"Cât timp vor exista cărți de istorie, Neil Amstrong va apărea în ele, fiind amintit ca omul care a făcut primul pas într-o lume mai departe de a noastră", a declarat ieri directorul NASA, Charles Bolden.

Într-o postare pe Twitter, președintele american Barack Obama își exprimă regretul față de moartea astronautului: "Neil Amstrong a fost un erou nu doar al vremii sale, ci al tuturor timpurilor". "Când Neil a pășit pe suprafața Lunii pentru prima oară, el a oferit omenirii un moment de împlinire care nu va fi uitat niciodată", a mai spus președintele SUA.

"Am fost destul de norocos încât să fiu unul dintre membrii echipei și să zbor alături de un extraordinar pilot, Neil Amstrong. E chiar trist că nu putem fi împreună, ca o echipă, la aniversarea a 50 de ani (n.r. de la aselenizare)", a declarat pentru BBC Buzz Aldrin, colegul lui Amstrong în misiunea Apollo 11 și al doilea om care a pășit pe Lună. "Cred că toată comunitatea aerospațială va fi foarte tristă când va auzi această veste", a mai spus Aldrin.

"Neil Armstrong a fost pionierul zborului și așa vrea ca noi să ne amintim de el", a spus istoricul în domeniul astronomiei, John Logsdon, pentru USA Today. "Armstrong nu s-a văzut pe sine făcând altceva decât aviație și va rămâne în istrorie, pentru totdeauna", a adăugat el.

"Păstrez vie amintirea acelei nopţi de iulie 1969, când Neil Armstrong şi colegul său Buzz Aldrin au <<aselenizat pe Marea Liniştii>>, devenind astfel primii oameni care au păşit pe Lună", scrie președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un comunicat. "Neil Armstrong a lăsat o amintire de neşters în memoria noastră. Faptele sale ne-au stimulat imaginaţia şi rămân o sursă de inspiraţie pentru întreaga umanitate", continuă acesta.

"Neil a inspirat generații de americani să creadă că noi, ca națiune, suntem în stare de lucruri mărețe care pot fi obținute doar cu hotărâre, perseverență și muncă asiduă", a declarat secretarul american al Apărării, Leon Panetta.

"Celebrul său <<pas mic>> pe Lună a realizat visul unor generaţii întregi de inventatori, oameni de ştiinţă, artişti, poeţi sau, pur şi simplu, amatori ai frumuseţilor spaţiului", a declarat premierul francez Jean-Marc Ayrault. "Însă, prin această magică aventură, Neil Armstrong va rămâne în memoria noastră ca un simbol al modului în care progresul ştiinţei şi al tehnologiei poate să se identifice cu progresul umanităţii", a conchis oficialul francez.

Poate cel mai emoționant mesaj legat de moartea primului om care a pășit pe Lună vine din partea familiei sale: "Data viitoare când ieșiți și e o seară senină și vedeți Luna cum vă zâmbește de sus, gândiți-vă la Neil Amstrong și trageți-i cu ochiul".

Astronautul american Neil Armstrong, primul om care a ajuns pe Lună, a murit, sâmbătă, la vârsta de 82 de ani. Armstrong suferea de o boală de inimă și a fost supus unei operații în urmă cu două săptămâni. Familia sa a mărturisit că pilotul nu a supraviețuit complicațiilor post-operatorii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite