În lume

articolul anterior articolul urmator

O navă militară venezueleană s-a scufundat după ce a lovit intenţionat un vas de croazieră

45
4 Apr 2020 13:57:46
Autor: Ion Gaidau
Nava de patrulare Naiguata Captură YouTube
Nava de patrulare Naiguata Captură YouTube

O navă de patrulare a Venezuelei s-a scufundat după ce a deschis focul şi a încercat să oprească un vas de croazieră.

După opt ani de serviciu în Forţele Navale ale Venezuelei, Naiguata s-a scufundat într-o tentativă de încercuire a unui vas de croazieră fără pasageri la bord.

Columbia Cruise Services, compania care deţine pachebotul, prezintă incidentul într-un comunicat.

„La primele ore ale dimineţii zilei de 30 martie 2020 (ora locală), vasul de croazieră RGCS Resolute a fost supus unui act de agresiune din partea Marinei Venezuelei în apele internaţionale, la aproximativ 24,5 kilometri de Insula Tortuga, având la bord 32 de membri ai echipajului”, anunţă compania.

„Vasul de croazieră a fost abordat de o navă militară venezueleană, care a interpelat prin radio echipajul în legătură cu intenţiile prezenţei RGCS Resolute şi a ordonat ca vasul să se îndrepte spre Puerto Moreno de pe Insula Margarita. Întrucât RGCS Resolute naviga în apele internaţionale în acel moment, comandantul a dorit să confirme această solicitare specială”, continuă comunicatul.

În timp ce comandantul ţinea legătura cu sediul central, s-au tras mai multe focuri şi, la scurt timp după aceea, nava s-a apropiat cu viteză dinspre tribord, la un unghi de 135 de grade şi s-a ciocnit intenţionat de RGCS Resolute. Nava militară a continuat să se lovească de proră în încercarea, se pare, de a îndrepta vasul spre apele teritoriale venezuelene”, susţine Columbia Cruise Services.

Dacă RGCS Resolute şi-a continuat călătoria spre Curaçao, nava venezueleană a luat apă şi s-a scufundat, potrivit companiei.

Vasul RGCS Resolute FOTO BBC

Ministerul venezuelean al Apărării a contrazis acest comunicat, aruncând vina asupra echipajului de la bordul RGCS Resolute. Potrivit Caracasului, victima în acest incident este Naiguata, care ar fi fost lovită de RGCS Resolute în timp ce efectua o misiune de patrulare în apele teritoriale ale Venezuelei. „Un act de terorism şi piraterie internaţională”, a reacţionat preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. Potrivit acestuia, vasul transporta mercenari care au primit ordin să atace baze militare din Venezuela.

Construită în 2009 în Spania, nava de patrulare Naiguata este din 2012 în serviciul Venezuelei. Cu o lungime de 80 de metri, nava poate găzdui până la 65 de persoane. 

Construit în 1991 în Finlanda, vasul de croazieră RGCS Resolute navighează sub pavilion portughez şi aparţine Columbia Cruise Services din 2018. Cu o lungime de 122 de metri, vasul poate găzdui până la 150 de pasageri şi are coca întărită, pentru a putea naviga în regiunile polare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

Mesterul Ardelean
4.04.2020, 14:09:46

Brici! Deci nava de groaziera este echipa sa spaga iceberg-uri (si nu aisberguri, tantalailor) iar cutia de conserve ruginita se scunfunda ca bolovanul ...

-7 (23 voturi)
Mihai Popescu
4.04.2020, 14:22:34

Este clar, americanii trebuie sa atace Venezuela, sa o bombardeze si sa le bage libertatea si democratia. Doar au experienta din alte actiuni. De ex. din Orintul mijlociu.

-9 (27 voturi)
Herr Hoher
4.04.2020, 14:28:37

. Incredibil. O nava de croaziera goala ataca o nava militara cu pprova si nava militara se scufunda. Sigur nu se intampla la Rrrummmunia?

-1 (15 voturi)
aşa şi aşa
4.04.2020, 14:44:57

Haioasă păţanie, dacă nu e vreun fake-news... În ziua de azi nu mai poţi fi sigur pe aproape nimic... Oricum, nu-i mai tare decît ştirea din vara trecută, despre o altă "vedetă" (rusească sau turcească) care s-a ciocnit de un vas care transporta animale (oi, parcă), şi tot vasul militar a luat-o pe coajă... Ce bănet se învîrte în industria militară, şi tot ciurucuri produc...

+6 (6 voturi)
Klaxxy Klaxxy
4.04.2020, 14:49:25

Seamana cu infruntarile de la granita sovieto-chineza din anii '50. United Press International: La granita sovieto-chineza s-au semnalat infruntari militate. Un avion chinez a fost doborat. China a inaintat la ONU al 1234-lea ultim avertisment Uniunii Sovietice. Agentia China Noua: Un avion care imprastia ingrasaminte pe tarlaua unui CAP din zona de granita a fost atacat si doborat de antiaeriana sovietica. Din Peking s-a transmis la Moscova un ultim avertisment... Agentia TASS: Un tractor care ara pasnic in Colhozul MIR din zona de granita a fost atacat cu salbaticie de un avion de lupta chinez. Tractorul a ripostat, avionul chinez a fost doborat. Agentia Agerpress: La granita sovieto-chineza continua dialogul pentru pace si prietenie din zona celor doua tari socialiste.

+1 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (45)

Modifică Setările