O nouă criză politică în America de Sud: ping-pong între Putere şi Opoziţie cu acuzaţii de efectuarea unei lovituri de stat şi fraudarea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele bolivian Evo Morales FOTO EPA-EFE
Preşedintele bolivian Evo Morales FOTO EPA-EFE

Aflat la putere din 2006, socialistul Evo Morales a revendicat un nou mandat de preşedinte al Boliviei încă din primul tur şi îi acuză pe cei care îl contestă în stradă că pregătesc o „lovitură de stat“.

După numărarea a 99,99% din buletinele de vot, Evo Morales este creditat cu 47,07% din voturi, faţă de 36,51% pentru principalul său contracandidat, centristul Carlos Meza.

Cu o diferenţă de 10 puncte procentuale la un scor de peste 40%, Morales îndeplineşte astfel una dintre condiţiile asigurării victoriei din primul tur. Cealaltă condiţie este obţinerea a cel puţin 50% din voturi.

Însă liderul socialist bolivian este puternic contestat în stradă, opoziţia acuzându-l de fraudarea scrutinului, care a avut loc duminică.

Sprijinit de o mare parte a comunităţii internaţionale, Carlos Meza solicită un al doilea tur.

Protest in Bolivia fata de alegerea lui Evo Morales FOTO EPA-EFE

Manifestaţie anti-Morales în Bolivia FOTO EPA-EFE

Organizaţia Statelor Americane (OSA) dă dreptate opoziţiei boliviene, arătându-se nedumerită în legătură cu întreruprea bruscă a difuzării datelor numărătorii pe site-ul Tribunalului Electoral Suprem la 84%, când se profila un al doilea tur între Morales şi Meza.

Şi Uniunea Europeană (UE) apreciază că desfăşurarea unul al doilea tur este cea mai bună soluţie în vederea ieşirii din această criză politică. „Cea mai bună opţiune este ţinerea unui al doilea tur, pentru restabilirea încrederii şi asigurarea respectului faţă de alegerea democratică a poporului bolivian“, transmite UE într-un comunicat.

Apeluri la un al al doilea tur au făcut Statele Unite, Brazilia, Argentina şi Columbia. În schimb, Cuba, Mexic şi Venezuela, o ţară aflată în haos din cauza unei crizei politico-economice de durată, au recunoscut imediat alegerea lui Morales.

Pentru a calma spiritele, Evo Morales, primul indigen de la conducerea Boliviei, a invitat OSA să efectueze un audit al alegerilor. Totodată, a acuzat din nou opoziţia că vrea să organizeze o „lovitură de stat“.

Dacă va ieşi cu bine din această situaţie, Morales ar urma să fie preşedinte până în 2025.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite