În lume

articolul anterior articolul urmator

O nouă serie de atacuri aeriene puternice asupra oraşului Gaza. Aproximativ 200 de oameni au fost ucişi de la începutul ostilităţilor

7
17 May 2021 09:03:29
Autor: News.ro
Israel
Israel

Avioane de luptă israeliene au lansat, la primele ore ale zilei de luni, atacuri aeriene puternice asupra Gaza City, la câteva ore după ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a semnalat că al patrulea război cu gruparea Hamas care conduce Gaza se va dezlănţui, relatează AP.

Explozii au avut loc în oraş, de la nord la sud, timp de zece minute, într-un atac mai puternic, mai extins şi care a durat mai mult decât seria de raiduri care a avut loc cu 24 de ore înainte şi în care au fost ucişi 42 de palestinieni - cel mai grav atac de la începutul violenţelor, pe 10 mai.
 
Armata israeliană a spus că a atacat casele a nouă comandanţi Hamas din Gaza. Nu au fost deocamdată raportate victime şi nici nu a fost făcută o evaluare a pagubelor create luni.
 
Presa locală a scris că au fost lovite principalul drum de coastă, din vestul oraşului, şi câteva complexe. Compania de distribuţie a energiei a transmis că atacurile aeriene au afectat o linie care alimentează cu electricitate, de la singura centrală electrică, părţi mari din sudul Gaza City.
 
Duminică, într-o intervenţie televizată, Netanyahu a spus că atacurile Israelului vor continua „la putere deplină” şi „vor dura”. Israelul „vrea să perceapă un preţ mare” grupării militante Hamas, a precizat el, flancat de ministrul Apărării şi rivalul său politic, Benny Gantz, într-o demonstraţie de unitate.
 
De cealaltă parte, Hamas a continuat să lanseze rachete în zone civile din Gaza spre zone civile din Israel. Una a lovit o sinagogă în oraşul sudic Ashkelon, cu câteva ore înainte de slujba de seară pentru sărbătoarea evreiască Shavuot. Nu au fost raportate victime.
 
Ostilităţile au escaladat rapid în ultima săptămână, transformându-se, de la războiul devastator dintre Israel şi Hamas din 2014, în cele mai grave violenţe în teritoriul pe care se află 2 milioane de palestinieni.
 
Ministerul Sănătăţii din Gaza a spus că 16 femei şi 10 copii s-au numărat prin cei ucişi duminică, iar 50 de oameni au fost răniţi.
 
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că ţinta atacurilor a reprezentat-o „infrastructura militară subterană” a Hamas. În urma loviturii, unitatea subterană a fost distrusă, făcând ca fundaţiile caselor de deasupra să cadă, ducând la victime neintenţionate, a explicat el.
 
Între cei ucişi s-a numărat dr. Ayman Abu Al-Ouf, şeful departamentului de medicină internă de la spitalul Shifa şi membru al comitetului de gestionare Covid-19. Moartea medicului în vârstă de 51 de ani, este „o pierdere uriaşă într-un moment foarte delicat”, a spus Mohammed Abu Selmia, directorul Shifa.
 
Atacurile aeriene ale Israelului asupra Gaza au dus la distrugerea mai multor clădiri importante, între care cea care găzduia birourile The Associated Press şi ale altor media.
 
Sally Buzbee, director executiv al AP, a cerut o investigaţie independentă în cazul atacului de sâmbătă care a distrus clădirea.
 
Netanyahu a susţinut că serviciile de spionaj ale Hamas operau în această clădire şi duminică a declarat că orice dovadă va fi împărtăşită pe canalele de informaţii. Casa Albă şi Departamentul de Stat nu au confirmat.
 
Hamas a început pe 10 mai să lanseze rachete spre Ierusalim, declanşând atacul israelian asupra Gaza.
 
Cel puţin 188 de palestinieni au fost ucişi în sute de atacuri aeriene asupra Gaza, inclusiv 55 de copii şi 33 de femei, iar 1.230 de persoane au fost rănite. Opt persoane în Israel au fost ucise, inclusiv un băiat în vârstă de 5 ani şi un soldat, în atacurile în care au fost lansate 3.100 de rachete din Gaza.
 
Atacurile au dus la strămutarea a 34.000 de palestinieni, a spus Tor Wennesland, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, la o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, unde opt miniştri de externe au discutat despre conflict.
 
Eforturile Chinei, Norvegiei şi Tunisiei ca ONU să transmită o declaraţie comună în care să ceară inclusiv încetarea ostilităţilor au fost blocate de SUA, care, potrivit diplomaţilor, se tem că asta ar interfera cu eforturile diplomatice de a opri violenţele. 
 
Ministrul palestinian de Externe, Riad Al-Malki, a cerut Consiliului de Securitate să ia atitudine pentru a pune capăt atacurilor israeliene. Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a îndemnat consiliul să condamne „atacurile neprovocate şi aleatorii” ale Hamas.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Kongo-Müller
17.05.2021, 09:37:40

Nimic nou ! Masacrele continua, copiii Palestinei sunt ucisi de macelarul Netanyahu, Militiile Hamas sunt lasate si incurajate de armata criminala israeliana sa lanseze rachete. Altfel n-ar avea motiv sa bombardeze cartierele civile si sa ucida copii si femei ... ocupatia lor preferata.

-5 (5 voturi)
Dr. No
17.05.2021, 10:05:13

Daca nu mă înșel musulmanii au început să tragă cu rachete asupra Israelului iar aceștia le-au interceptat, deci nu înțeleg cum spui că i-au încurajat. Probabil că ești de fapt un naiv cu vederi de extremă stânga pentru care mahomedanii sunt niste bieți nevinovați și eventual ar trebui toți să stăm în genunchi in fata lor. Așa că Mucles !!!

-2 (4 voturi)
Madafakaa
17.05.2021, 10:12:00

of saracii evrei asupritit, ei nu fac decat sa raspunda la atacurile hamasului, nu? Nu are nimic de a face cu anii de abuzuri asupra poporului palestiniat, crimele si torturile aplicate civililor palestinieni nu? Israelul este o tara artificiala, capodopera a SUA.

+4 (4 voturi)
jean valjean din salajean
17.05.2021, 09:49:43

Palestinienii aia inca nu s-au invatat minte. Ei nu stiu ca orice atac asupra israelienilor se intoarce impotriva lor inzecit ? Chiar nu le pasa de oamenii lor? Arunci c-o piatra in Tel Aviv si aia iti rad un cartier. La ce bun? Cui foloseste? Ce urmaresc? Ca eficienta lor e 0 barat. Nu e nimeni sa le explice? Sa zicem ca-si incearca rachetele dar costurile sunt in vieti omenesti si distrugeri. Poate e ceva ce ne scapa...manevre de culise...

Zev Zevescu
17.05.2021, 10:03:12

jean - ce manevre de culise? bataia cu evreii aduce suport politic intern hamasilor, si, mai ales, ‘sensibilizeaza’ donatorii, ca doar n-o sa mearga hamasii la munca. Si ce cand cu covideala, donatorii traditionali nu prea au mai marcat banul. Broblem la Ya Habibi.

-6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările