O nouă victorie a protestatarilor din Sudan: Şeful serviciilor secrete şi-a dat demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatari din Khartoum FOTO EPA-EFE
Protestatari din Khartoum FOTO EPA-EFE

Salah Abdallah Mohamed Saleh, şeful serviciilor secrete sudaneze, a renunţat la funcţie sâmbătă, la două zile de la arestarea preşedintelui Omar al-Bashir, care a condus timp de 30 de ani.

Demisia lui Saleh vine după cea a ministrului Apărării, Ahmed Awad Ibn Auf, care preluat joi puterea ca şef al consiliului militar format după arestarea lui Omar al-Bashir, transmite Reuters.

Cunoscut cu numele Salah Gosh, fostul director al puternicului Serviciu de Informaţii şi Securitate Naţională era considerat personalitatea cea mai influentă după preşedintele înlăturat de la putere de armată.

Generalul Abdel Fattah Abdelrahman Burhan, noul şef al consiliului militar, a acceptat demisia sa.

Cele două demisii au fost celebrate în stradă de sute de mii de manifestanţi, care continuă presiunea în vederea predării puterii către un guvern civil.

„Continuăm să mărşăluim pentru triumful revoluţiei“, dă asigurări Asociaţia profesioniştilor sudanezi, aflată la originea mişcării de contestatare împotriva lui Omar al-Bashir.

„Este un pas în direcţia bună şi o recunoaştere a revendicărilor maselor care ne apropie de victorie“, s-a felicitat purtătotul de cuvânt al Asociaţiei profesioniştilor sudanezi.

Generalii care l-au arestat pe preşedinte joi au anunţat iniţial o perioadă de tranziţie de doi ani. Sub presiunea străzii, au promis vineri predarea puterii în termen de o lună. Manifestanţii nu sunt de acord nici cu noul termen, cerând predarea puterii imediat către o administraţie civilă.

Pe de altă parte, consiliul militar a precizat că fostul preşedinte nu va fi extrădat pentru a se apăra de acuzaţiile de genocid în faţa Curţii Penale Internaţionale. Omar al-Bashir ar putea fi judecat în propria ţară pentru criza din Darfur.

Cel puţin 16 persoane au fost ucise la Khartoum după preluarea puterii de către militari, potrivit poliţiei.

„Poliţia regretă producerea acestor incidente“, se arată într-un comunicat. Un oficial din poliţie i-a îndemnat pe manifestanţi să nu blocheze drumurile şi să respecte legile, în scopul garantării securităţii tuturor.

Mişcarea de contestare împotriva regimului al-Bashir a început la 19 decembrie anul trecut, după triplarea preţului pâinii. Sudanul este afectat de o gravă criză economică, provocată mai ales de anii buni de sancţiuni americane şi pierderea unei părţi importante din veniturile sale din petrol după secesiunea Sudanului de Sud în 2011.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite