O privire spre lumea de astăzi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăim momente greu de crezut şi pentru cei mai pesimişti dintre noi. Amploarea violenţei şi creşterea tensiunilor între naţiuni au cote care ne îngrijorează. Conflictul civilizaţional s-a transformat deja în clivaj civilizaţional.

Tragedia lumii în care trăim este că nu mai există puncte de legătură. Nu mai există un numitor comun, acela este toleranţa. Dispariţia lui  Elie Wiesel este un simbol al stingerii unor modele de toleranţă. În prezent liderii de opinie ai lumii de astăzi sunt extremi de vocali şi au o agresivitate în limbaj greu de interpretat. Să se fi născut o retorică a răului, cum afirma Umberto Eco...?

Conflictul etern între Orient şi Occident, conflictul între lumea vestică europeană, lumea israeliană şi lumea arabă pare de neîncetat şi chiar evoluând în alte dimensiuni. Este un conflict care îi dă dreptate lui Samuel P. Huntington, o ciocnire violentă a civilizaţiilor.

Eu numesc acest conflict al lumii de astăzi drept unul al neîncrederii popoarelor.  Fenomenele teroriste au ca obârşie comună o teamă şi o competiţie bizară. O teamă faţă de dispariţie din faţa istoriei, dar şi înfrângerea unei majorităţi prin mecanismele minorităţii.

Este inacceptabil ca o mână de oameni să înspăimânte leagănul culturii şi civilizaţiei lumii Europa dar şi marea civilizaţie iudaică. O mână de oameni care au preluat de la celelalte două un model de toleranţă şi acceptare. Desigur că există şi fanatici care acţionează singuri fără nici un ţel sau vreo ideologie, aceia sunt cei mai periculoşi.

Fantasmele comunismului şi ale fascismului au fost schimbate cu una mai periculoasă şi mai puţin perceptibilă, terorismul. Terorismul este o plagă a civilizaţiei lumii.

O imbecilitate istorică este să crezi că acest fenomen se va opri fără a schimba radical mentalitatea oamenilor. Conştientizarea acestui fenomen şi lupta activă împotriva acestuia va duce la stingerea acestui fenomen.

Victimele din Franţa, Belgia, Germania, haosul din Turcia sunt componente provocate de acest mecanism greu perceptibil de reaşezare a naţiunilor şi civilizaţiilor.

Europa şi celelalte state care cred în valori fundamentale trebuie să fie unite pentru a rezista acestui asalt, cu origine istorică şi politică, pentru că fără unire şi toleranţă reciprocă ambele pot fi supuse unor pericole inimaginabile.

Toleranţa trebuie să fie cuvântul cheie în această perioadă tulbure  şi în această lume care pentru mulţi începe să pară o necunoscută.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite