Ofensiva americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restaurarea influenţei Statelor Unite în Polonia şi Transcaucazia (Armenia, Azerbaidjan, Georgia) precum şi proiectul Nabucco (gazoductul care ocoleşte Rusia) au constituit obiectivul principal al vizitelor secretarului de Stat amerian, Hillary Clinton, în aceste ţări.

În ciuda „resetării" relaţiilor cu Rusia, turneul a demonstrat că SUA nu sunt pregătite să accepte includerea Ucrainei şi a Transcaucaziei într-o zonă de interes exclusiv al Moscovei. Prezenţa şefei diplomaţiei de la Washington reaminteşte de cea din 2009, în aceeaşi zonă, a vicepreşedintelui american, Joe Biden. Numărul doi de la Casa Albă s-a deplasat în Ucraina şi Georgia imediat după vizita preşedintelui Barack Obama la Moscova, lăsând să se înţeleagă că Washingtonul nu are intenţia să-şi abandoneze aliaţii în favoarea „resetării" relaţiilor cu Rusia. Cu toate acestea, în cursul ultimului an, poziţia Statelor Unite în această regiune a slăbit considerabil.

Noul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, s-a întors cu faţa spre Rusia, semnând un acord prin care a prelungit staţionarea Flotei ruse la Marea Neagră, în Crimeea, până în 2042. După ce Ianukovici a preluat puterea, niciun om politic american nu a mai pus piciorul în Ucraina. În Polonia, Administraţia Obama nu a anulat instalarea de sisteme antirachetă. De remarcat este şi faptul că de aproape un an SUA nu au găsit încă un candidat pentru postul de ambasador în Azerbaidjan.

Desigur, în scurtul său turneu, ce vine după vizita preşedintelui rus Dmitri Medvedev în Statele Unite, Hillary Clinton nu a putut rezolva toate problemele acumulate. Cu toate acestea, după cum a declarat adjunctul secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, Philip Gordon, obiectivul principal al şefei diplomaţiei americane a fost acela de a demonstra că Statele Unite nu caută să sacrifice regiunea pentru a-şi ameliora relaţiile cu Moscova. Acestă strategie a fost confirmată de prezenţa lui Hillary Clinton la Kiev. Ea a abordat cu Viktor Ianukovici ameliorarea realţiilor Ucrainei cu Occidentul, confirmând chiar şi dispoziţia NATO de a primi statul ex-sovietic în calitate de membru.

Vizita a marcat şi alte rezultate importante. Astfel, în ziua sosirii şefei diplomaţiei americane la Kiev, Fondul Monetar Internaţional (unde SUA au ultimul cuvânt) şi-a anunţat disponibilitatea de a aloca Ucrainei 14,9 miiarde de dolari. Mai mult, compania rusă TVEL, care deţinea monopolul privind aprovizionarea cu combustibil a centralelor nucleare ucrainene, s-ar putea să împartă „prăjitura" cu compania americană Westinghouse.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite