În lume

articolul anterior articolul urmator

„Oferta de nerefuzat” a ruşilor, poker nuclear cu materialul nefericitului client ucrainean

40
20 May 2022 10:03:51
Cristian Unteanu

„Operaţiunea militară specială” rusească din Ucraina se dezvoltă acum în ceea ce era programat să fie, adică o continuare mai sofisticată şi mult mai amplă a scenariului aplicat cu succes în Crimeea, adică preluarea cu forţa a unor teritorii şi, în final, încorporarea lor în Federaţia Rusă.

Mizele sunt acum cu mult mai mari decât în Crimeea, în sensul că este vorba despre teritorii multiple şi care, în viziunea strategilor ruşi, ar trebui să asigure în final preluarea controlului total al teritoriilor din est şi sud, ajungând până la Gurile Dunării şi interzicând astfel Ucrainei accesul la Marea Azov şi la Marea Neagră, completând ce fusese început prin „scenariul Crimeea”.
 
Acum are loc procesul de preluare ostilă de către ruşi, treptată, dar fermă, prin luptă, a acestor regiuni şi ar trebui să ne preocupe foarte, foarte tare, nu numai dimensiunea militară sau, în orice caz, nu numai coordonatele militare ale operaţiunilor din teren, ci şi implicaţiile enorme ale acţiunii ruse de preluare a marilor unităţi strategice din regiunile respective, unele dintre ele de importanţă majoră pentru securitatea europeană.
 
Mă refer la preluarea de către armata rusă a controlului total asupra centralei nucleare de la Zaporojie (foto), cea mai mare din Europa şi printre cele mai mari zece din lume.
 
 
Priviţi harta şi veţi vedea cum se leagă obiectivele militare de strategia implantării prin ocuparea celor mai mari centre economice care, în final, să poată aduce beneficii considerabile dacă vreodată se va ajunge la preluarea oficială de către Rusia a teritoriilor respective. În aşteptare, în acest moment, Rusia aplică împotriva Ucrainei măsuri ofensive militaro-economice, tăind aprovizionarea teritoriului ucrainean cu electricitatea produsă la Zaporojie şi chiar condiţionând eventuale livrări ulterioare de plăţi pe care să le facă guvernul de la Kiev. Asta ar însemna, practic, că Ucraina ar recunoaşte proprietatea rusă asupra centralei nucleare de la Zaporojie, plătind pentru cantităţile de energie primite aşa cum ar face-o orice client extern. Mai mult chiar , Andrei Vladimir Şefcik, cel pe care l-au numit Administrator-şef al regiunii, spune ceva extrem de important care dovedeşte intenţiile profunde ale ruşilor în teritoriile ocupate:
 
„Livrările de electricitate provenind de la această unitate de producţie au fost sistate, dar există o aprizionare regulată pentru toate teritoriile eliberate (noi am spune „capturate”) din estul Ucrainei...Operaţiunile curente şi controlul reactoarelor precum şi întreaga centrală se află sub controlul personalului care lucrase aici şi înainte. Totul este deplin funcţional. Oficialii ruşi oferă doar asistenţă tehnică. Lucrăm cu organizaţiile internaţionale conform protocoalelor”. Centrala are şase reactoare funcţionale, fiecare generând 950MW şi oferă un total de 5700MW, adică aproape jumătate din necesarul Ucrainei în perioadă normală.
 
În consecinţă, ruşii măresc miza la această partidă de poker nuclear, cu viceprim-ministrul rus Makrat Kusnulin spunând clar şi dur: „Dacă sistemul energetic din Ucraina este gata să primească electricitate şi să plătească, atunci centrala va lucra pentru Ucraina. Dacă nu, va lucra pentru Rusia...Cred că viitorul acestei regiuni este să lucreze împreună cu familia rusă prietenă. Este de ce am venit aici, adică să ajut la integrare cât mai mult posibil”.
 
Va începe o serie de referendumuri pentru proclamarea independenţei în cele două gubernii, Herson şi Zaporojie, cu rezultate absolut previzibile din moment ce totul va fi, ca în Crimeea, organizat de administraţia numită de forţele de ocupaţie şi cu o mare parte din ucrainieni refugiaţi înspre regiunile din vest sau pur şi simplu fugiţi din Ucraina? Pesemne, asta se va întâmpla, asta dacă nu cumva, presaţi de timp, ruşii vor decide că nu va mai fi nevoie nici măcar de formalitatea referendumului.
 
Evident că se poate. Aşa cum se poate ca ruşii să fi mizat corect pe faptul că pot pune lumea întreagă în faţa faptului împlinit şi să deoarece regiunile respective drept parte integrantă a teritoriului naţional al Rusiei, ceea ce ar schimba totalmente situaţia de securitate deoarece, din clipa următoare, orice acţiune de recuperare a teritoriilor va însemna război deschis cu Federaţia Rusă.
 
Comunitatea internaţională ajută financiar Ucraina dar evită mişcări decisive care să tensioneze şi mai tare situaţia. De aici şi decizia anunţată pe un tot atât de ferm de Germania de a se împotrivi oricărui proces de integrare rapidă a Ucrainei în UE (căci de NATO nici nu poate fi vorba), susţinând în acest sens, fără rezerve, poziţia preşedintelui Macron.  Discuţia temă, rămânând în vigoare perspectiva a doua, adică strângere de bani pentru ca Ucraina să cumpere arme produse în primul rând de americani apoi şi de câteva dintre complexele specializate din ţările europene, apoi, fireşte, când va fi cazul, pentru reconstrucţia Ucrainei de către companii cu tradiţie în domeniu, folosite cu succes în Irak sau Afganistan, spre exemplu.
 
Este nu numai o singură „ofertă de nerefuzat” care se pune în faţa Ucrainei. Partida este literalmente mortală şi s-ar putea să fie nevoiţi să opteze foarte rapid pentru una dintre soluţii. Dacă nu, cumva, chiar pentru toate, într-o combinaţie sui-generis inclusă într-un fel de armistiţiu prelungit la infinit precum cel coreean. Dar este gata Occidentul să accepte o partiţie a Ucrainei, aşa cum odată, departe de ochii lumii, miniştrii de externe ai Franţei şi Marii Britanii îşi împărţeau zonele de influenţă în Orientul Apropiat sau cum americanii au negociat viitorul celor două state coreene?
 
Dacă va exista vreodată o acceptare a unei asemenea soluţii, Putin a câştigat şi toată arhitectura de securitate în Europa post-belică poate fi pusă sub semnul întrebării. Cu centrala nucleară de la Zaporojie care se constituie acum în obiectiv de potenţial interes militar pe harta unei apocalipse oricând posibile. Cu un alt tip de ameninţare nucleară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

40 Comentarii

Lucifer
20.05.2022, 10:45:37

Oare, chiar nu știa Occidentul că Rusia este un popor de asiatici? Est-europeni le-au spus cu cine au de-a face, dar Occidentul nu și nu, ba chiar au trădat toată Europa Centrală și de Est lui Stalin. Oare, Occidentul va trăda din nou statele din Estul Europei?

+4 (20 voturi)
Daniel Preda
20.05.2022, 11:50:42

.......... Nu ma mira cum presa miluita , manipuleaza turma . De aceea e platita Ce ma mira este faptul cum turma merge dupa fenta . Precum in vechiul cantec : "ce frumos stii tu sa minti , minti de parca ma alinti" . De fapt de aceea -i turma , ca merge dupa fluierul ciobanului . Despre faptul ca o echipa de fotbal finantata de Ungaria , castiga Cupa Romaniei , iar suporterii intorc dosul la imnul Romaniei , turma , zisa si "societatea civila" corect in civil dar cu uniforma pe dedesupt , tace , inteleg ... ei sunt la ordin ... sau saraci cu duhul - dar proportional cu fudulia goala . Ca presa miluita , controlata prin sfori de papusarii de peste balta , tace si in cazul efectelor globale dar mai ales asupra UE - SUA a sanctiunilor asupra Rusiei , inteleg si asta . Speram int-run 23 August ... dar tare mi-e ca este mai aproape 30 August .... nenorocitilor , septel de pe pasunea asta doldora cu cozi de topr sau insi batuti in cap precum nitul . Greata ! Sila ! Jigodii !

-17 (29 voturi)
Dobrican Felician
20.05.2022, 12:19:14

Intre timp,rubla ruseasca urca la niveluri nemaivazute din 2015 incoace. Azi 1 dolar valora sub 60 de ruble,mai precis 58 de ruble. Foarte tare ii afecteaza pe rusi sanctiunile.Intre timp s-a mai anuntat si cresterea economica de pe primul trimestru,care a fost de 3,5%.

-7 (13 voturi)
imacandi
20.05.2022, 12:22:01

deci Putin castiga....trist si scarbos in acelasi timp.asta e marea democratie occidentala,sa lase la greu o tara atacata si careia candva i s-a garantat securitatea?

-2 (10 voturi)
Daniel Preda
20.05.2022, 12:22:15

Dan MV Chitic , feisbuk · "Parlamentul SRI în Securistan" "Am tot auzit în ultima vreme din gurile propagandei spunându-se că Rusia nu este o țară care are un serviciu de securitate ci este un serviciu de securitate care are o țară. Nu știu. Așa o fi. Ce știu cu siguranță este că această aserțiune este 100% valabilă pentru România: nu România are servicii de securitate ci Sistemul, serviciile de securitate au o țară numită încă de drept România, de facto numită Securistan. De ani încoace Sistemul a pătruns până în cele mai nebănuite și surprinzătoare cotloane ale societății, în așa fel încât nici secretară sau femeie de serviciu nu reușeai să intri dacă nu aveai măcar o „recomandare” înstelată dacă nu niște „studii” post-universitare acolo unde trebuie, adică fie la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti, la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul (Școala SRI), sau la Institutul Diplomatic Român (Școala SIE). Am un prieten (nu-i voi da numele), un domn inteligent și foarte școlit, care prezenta toate argumentele pentru a deveni un exponent al puterii dar care nu a ajuns în aceasst poziție tocmai pentru că era prea inteligent și liber, care mi-a mărturisit cum se fac selecțiile și în ce constă școala. Cum și de unde trebuie să vină recomandările și cum trebuie practic să „săruți inelul” (la figurat, ca în mafie) Directorului Colegiului, depunând și un fel de jurământ de credință. Cum și ce cursuri faci, despre ecranul imens din sediul Minitsreului de Interne pe care vezi totul, orice din România, în timp real… și asta de acum mulți ani. Doar așa se ajunge în sferele puterii… dar nu numai! Totul s-a întins ca un cancer, ca o cangrenă, în toate domeniile, în justiție, în economie, în societatea civilă, în cultură chiar, dar mai ales în domeniul politic. Indiferent de orientarea pe care o declara, că-i de așa zisă stânga sau de așa zisă dreapta, omul politic român gândește și acționează întotdeauna „cuminte” și „corect politic”… ca și cum ar primi ordine sau ar fi trecut anterior printr-un dresaj. Și asta pentru simplul motiv că majoritatea „politicienilor” au trecut în prealabil pe la una dintre cele două instituții mai sus amintite: Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti, la Institutul Diplomatic Român sau la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, asta dacă nu erau deja gradați sub acoperire, moment în care studiile de dresaj și reeducare nu mai sunt necesare. Premianții, cei puțini aleși, ca Marcel Ciolacu, fac parte desigur și din Grupului PRO-America din cadrul Parlamentului. Odată intrat în Parlament, „politicianul” sistemist, indiferent dacă era din „opoziție” sau de la „putere”, în anumite proiecte de lege „cheie” și de „interes național” vota „în mod spontan” „corect politic”, ca la o comandă, astfel că devenea derutant să vezi unanimități de facto la vot putere-opoziție în proiecte de Legi controversate și întotdeauna liberticide, așa cum s-a întâmplat cu Legea 55/2020 (privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19)… vă aduceți aminte, da? Devenise atât de derutant până a devenit evident că Sitemul, că securitatea controlează în totalitate Parlamentul. A fost momentul în care joaca de-a puterea-opoziția a luat sfârșit… A fost momentul în care Sistemul a spus „Statul suntem noi” și a instituit majoritatea de peste 90% din actualul Parlament, majoritate pe care am numit-o #CoalițiaTrădării PSD-PNL-UDMR-USR. Probabil că era mai corect să o numesc #CoalițiaSRI… oricum, tot aia e! Ceea ce s-a întâmplat știm deja: Legi odioase au trecut fără discuții, cum a fost legea Bigbrother - Lege Big Brother inițiată de Tanczos Barna, același individ din aceeași formațiune susținută de Budapesta, unde sunt premiați teroriștii de pe teritoriul României - criticată prudent și parțial, cu teamă, de către CCR pe cale să sucombe și ea sub asaltul Sistemului, iar doar în ultima săptămână am văzut cum #LegeaOffShore a fost modificată strict și doar în favoarea corporațiilor străine exploatare, cum a fost instituită oficial cenzura în internet și cum singurul proiect de lege venit direct din societate, de la cei neșcoliți de Sistem, #LegeaSuveranității, a fost respins și batjocorit de oamenii sistemului. Lucrurile erau și sunt previzibile. Înaintea votului fiecărei legi esențiale, în presa MSM înregimentată (la propriu), apar opinologii, „specialiștii”, „formatorii de opinie” și prompteristele care anunță și ne „bine-vestesc” invariabila corectă alegere a Parlamentului SRI. Atunci când nu e nevoie ca „bună-vestirea” să vină chiar din ziarele oficiale ale SRI, ca ordinul să fie bine înțeles, așa cum a fost cu un articol explicit ce a apărut cu câteva zile înaintea votului pe #LegeaOffShore (iată dovada - https://intelligence.sri.ro/marea-neagra-o-sansa-pentru.../). Este motivul pentru care reacția societății civile de a veni cu propriile proiecte de legi și/sau amendamente la legile propuse de sistem este normală și legitimă. Atât de normală și legitimă încât mi-e teamă ca Sistemul să nu uneltească deja ceva pentru amuțirea celor care preiau proiectele de pe stradă și le vâră pe „ușa din dos” într-un Parlament devenit complet surd și orb la voința cetățeanului. Riscurile sunt asumate, evident. Însă riscul cel mai mare nu este dispariția câtorva oameni (prea puțini din păcate) ci destructurarea ultimei legături dintre popor și Parlamentul SRI. Există vreo soluție pentru viitor? Nu știu. Probabil doar eliminarea din viitorul Parlament a tuturor parlamentarilor din #CoalițiaTrădării, din #CoalițiaSRI. Există și o metodă simplă de a face selecția individuală a fiecărui membru al viitorului Parlament: eliminarea oamenilor Sistemului! Ne acceptarea în viitorul Parlament a absolvenților „școlilor” de corecție și dresaj ale sistemului Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti și/sau Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, instituții care oferă „studii universitare de master pentru promovarea culturii de securitate în societatea civilă” așa cum citim de site-ul https://www.animv.ro/admitere-3/, căci „societatea civilă sau noua clasă politică avea nevoie de educaţie pentru a avea acces la un domeniu care, până atunci, le fusese interzis a-l studia, discuta şi înţelege” (https://cnap.unap.ro/index.php/ro/). Interesant e că „La cursurile Colegiului Național de Apărare se pot înscrie personalități civile și militare, absolvenți ai institutelor de învățământ superior civil sau militar, care ocupă sau pot ocupa, în perspectivă, funcții de conducere și decizie în domeniile politicii de securitate și apărare națională”, condiția pentru admitere și înscriere fiind „nominalizare din partea instituţiei tutelare pentru participare la cursuri;” (https://cnap.unap.ro/index.php/ro/conditiile-de-inscriere). Întrebarea firească care vine la citirea acestei condiții eliminatorii de înscriere (da, Dvs., de pe stradă nu vă puteți înscrie fără „nominalizare”) este CE INSTITUȚIE TUTRELARĂ L-A NOMINALIZAT PE… CIOLACU, cel care a făcut cursuri de Perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale ”Securitate şi buna guvernare” în perioada 2008-2009? Sau pe MIHAI TUDOSE,abslovent al unui Curs postuniversitar în domeniul securității naționale, Colegiul Superior de Securitate Națională, Serviciul Român de Informații. Sau pe SORIN GRINDEANU, și el absolvent al unui Curs de perfecţionare având ca temă „Securitate, diplomaţie şi politică externă” la Institutul Diplomatic Român. Sau pe oricare dintre mulții parlamentari și înalți funcționari care au trecut prin școlile sistemului, condiție sine qua non de accedere în pozițiile deținute. Problema majoră nu e nici măcar că Sistemul, că Securitatea a împânzit la toate nivelurile societatea românească. Ca niciodată până acum! Problema vitală pentru România este că Sistemul, Securitatea are o acțiune consecvent anti-națională și liberticidă, așa cum s-a văzut și în ultimele inițiative legislative sistemiste adoptate de Parlamentul SRI. Problema vitală pentru noi ca ființe umane libere și cetățeni este că Sistemul acționează direct împotriva intereselor fiecăruia dintre noi, dincolo de orice discuții despre principii și valori. Am ajuns deja în punctul în care e care pe care: #OriNoiOriEi! "

-18 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (40)

Modifică Setările