În lume

articolul anterior articolul urmator

Oficial taliban: Femeile afgane nu ar trebui să aibă voie să lucreze alături de bărbaţi

5
14 Sep 2021 07:46:28
Autor: News.ro
Femei afgane FOTO EPA-EFE
Femei afgane FOTO EPA-EFE

Femeilor afgane nu ar trebui să li se permită să lucreze alături de bărbaţi, a declarat o personalitate de rang înalt din guvernul taliban, o poziţie care, dacă ar fi pusă în aplicare în mod oficial, le-ar interzice efectiv angajarea în birouri guvernamentale, bănci, companii mass-media şi nu numai, transmite Reuters.

Waheedullah Hashimi, o personalitate a talibanilor, a declarat pentru Reuters că gruparea va implementa pe deplin versiunea sa de sharia sau legea islamică, în pofida presiunilor din partea comunităţii internaţionale pentru a permite femeilor dreptul de a lucra acolo unde doresc.
 
De când mişcarea islamică a venitla putere luna trecută, oficialii talibani au spus că femeile vor putea lucra şi studia în limitele stabilite de sharia. Dar a existat o incertitudine mare cu privire la ce efect practic va avea asupra capacităţii lor de a-şi păstra locul de muncă.
 
Când talibanii au condus ultima dată Afganistanul în perioada 1996-2001, femeilor li s-a interzis angajarea şi educaţia.
 
Problema are o importanţă majoră pentru comunitatea internaţională şi ar putea avea un impact asupra cuantumului ajutorului şi al altor asistenţe acordate Afganistanului, aflat în criza economică.
 
"Ne-am luptat aproape 40 de ani pentru a aduce (sistemul) legii sharia în Afganistan", a spus Hashimi într-un interviu. Sharia ... nu permite bărbaţilor şi femeilor să se reunească sau să stea împreună sub un singur acoperiş. Bărbaţii şi femeile nu pot lucra împreună. Este clar. Nu li se va permite să vină la birourile noastre şi să lucreze în ministerele noastre ".
 
Nu este clar în ce măsură comentariile lui Hashimi reflectă politicile noului guvern, deşi acestea par să meargă mai departe decât comentariile publice făcute de alţi oficiali.
 
În zilele de după cucerirea puterii la Kabul, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat reporterilor că femeile sunt o parte importantă a comunităţii şi că vor lucra ”în diferite sectoare”.
 
De asemenea, el s-a referit în mod specific la femei, într-un apel pentru revenirea funcţionarilor guvernamentali locurile lor de muncă.
 
Cu toate acestea, numirile de cabinet anunţate la 7 septembrie nu includid femei şi au avut loc relatări pe scară largă despre femeile trimise acasă de la locul lor de muncă.
 
Hashimi a declarat că interdicţia asupra femeilor se va aplica şi în sectoare precum mass-media şi sectorul bancar, unde femeile au devenit din ce în ce mai prezente de la înlăturarea talibanilor în 2001 şi instalarea unui guvern susţinut de Occident.
 
Contactul dintre bărbaţi şi femei în afara casei va fi permis în anumite circumstanţe, de exemplu atunci când se va consulta un medic de sex masculin, a adăugat el.
 
Femeilor ar trebui, de asemenea, să li se permită să studieze şi să lucreze în sectoarele educaţiei şi cel medical, unde pot fi amenajate facilităţi separate pentru utilizarea lor exclusivă.
 
"Desigur, vom avea nevoie de femei, de exemplu în medicină, în educaţie. Vom avea instituţii separate pentru ele, spitale separate, universităţi separate poate, şcoli separate", a explicat acesta.
 
Duminică, noul ministru al Educaţiei al talibanilor a declarat că femeile ar putea studia la universitate, dar că ele trebuie separate de bărbaţi.
 
Femeile au organizat mai multe proteste în Afganistan, cerând păstrarea drepturilor pe care le-au câştigat în ultimele două decenii. Unele mitinguri au fost rsipite de bărbaţi înarmaţi talibani care au tras în aer.
 
Îmbunătăţirea drepturilor femeilor, mai vizibile în centrele urbane decât în zonele rurale profund conservatoare, au fost citate în repetate rânduri de Statele Unite drept unul dintre cele mai mari succese ale operaţiunii sale de 20 de ani în această ţară, care s-a încheiat oficial pe 31 august.
 
Rata de participare a femeilor la forţa de muncă a fost de 23% în 2020, potrivit Băncii Mondiale, în creştere de la efectiv zero în timpul guvernării anterioare a talibanilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

fact check
14.09.2021, 08:27:10

io zic sa faceti si copii fara ele

+11 (13 voturi)
Cheu
14.09.2021, 08:41:38

Io zic ca doar Imperiul Anual occidental viseaza la asta

-10 (12 voturi)
geek-a-contra
14.09.2021, 08:50:34

bey, cheu, da' tu esti dovada vie ca ce propune fact check este posibil si o realitate deja existenta. si, culmea, chiar si fara adoptie sau mama surogat.

+9 (11 voturi)
geek-a-contra
14.09.2021, 08:56:43

si sa ne mai miram ca afganistanul este tara in care s-a inventat si de secole a devenit traditie bacha-bazi. cind rupi relatia naturala intre barbati si femei, la ce te poti astepta? oamenii vor gasi intotdeauna solutii, deseori perverse la propriu, ptr a trece peste interdictiile care contravin normalului social.

+9 (11 voturi)
ovidiu 19
14.09.2021, 09:26:37

Ce le trebe femeie la barbosii aia,nespalati! N-au decat sa se cloneze,ca se poate. Si sa viseze alea 72 virgine pe lumea ailalta!

-8 (10 voturi)
Modifică Setările