În lume

articolul anterior articolul urmator

OMS cere un moratoriu pe rapelul cu doza a treia la vaccinarea anti Covid-19

2
5 Aug 2021 10:35:53
Autor: Viorica Marin
Tedros Adhanom Ghebreyesus, direcrorul general al OMS
Tedros Adhanom Ghebreyesus, direcrorul general al OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat miercuri un moratoriu asupra vaccinurilor de rapel, al treilea vaccin împotriva Covid-19, până la sfârşitul lunii septembrie, ca să permită înainte ca cel puţin 10% din populaţia globului să fie imunizată. Agenţia a făcut apel la cele mai bogate naţiuni din lume pentru a soluţiona diferenţele mari de rate de vaccinare din întreaga lume.

„Înţeleg preocuparea tuturor guvernelor de a-şi proteja oamenii de varianta Delta”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, într-o conferinţă de presă. „Dar nu putem - şi nu ar trebui - să acceptăm ca unele ţări să folosească cea mai mare parte a ofertei globale de vaccinuri, în timp ce cei mai vulnerabili oameni din lume rămân neprotejaţi.”
 
Odată cu dezbaterea asupra vaccinurilor de rapel, apelul a evidenţiat o problemă morală şi ştiinţifică presată: cu diferenţele mari în rate de vaccinare între ţările lumii şi creşterea numărului de cazuri noi datorate variantei Delta, mai contagioase, dozele de vaccin ar trebui să fie administrate mai întâi persoanelor vulnerabile din naţiunile mai sărace. Persoanele complet vaccinate sunt protejate împotriva celor mai grave efecte ale Covid-19 cauzate de varianta Delta.
 
OMS a ţinut să precizeze că este vorba de vaccinul suplimentar, făcut persoanelor vaccinate deja cu schema completa, nu de vaccinul suplimentar de care este nevoie în rare cazuri de imuno-deficienţă, în care schema completă tot nu oferă protecţia dorită.
 
Israelul, ţară campioană la vaccinarea anti Covid-19, a început deja revaccinarea celor de peste 60 de ai care au primit schema completă, o discuţie pe aceeaşi temă are loc în acest moment şi în Germania şi alte ţări ale Uniunii Europene.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Vasile Naftuli
5.08.2021, 11:27:50

Se „vehiculează” ideia că la valul V de Covid19 vor muri toți nevaccinații de pe planetă, ce ne facem?

-8 (8 voturi)
Traian Decebal
5.08.2021, 22:16:59

Nu asculta toate prostiile, din contra vaccinurile is facute pentru nimicirea in masa a populatiei, prea mult urmaresti media care e la comanda nasonilor.

Modifică Setările