În lume

articolul anterior articolul urmator

OMS: Coronavirusul are potenţial pandemic, dar nu suntem încă acolo. Experţi: ne apropiem de pragul critic

4
24 Feb 2020 20:38:30
Autor: Cristina Ene
Oras din regiunea Lombardia - Italia - aflat in carantina - coronavirus FOTO Mediafax / IPA/ABACAPRESS.COM
Oras din regiunea Lombardia - Italia - aflat in carantina - coronavirus FOTO Mediafax / IPA/ABACAPRESS.COM

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că lumea ar trebui să se pregătească pentru o eventuală pandemie deşi încă s-a ajuns în acest punct. Experţii spun însă că evoluţiile din ultimele 24 de ore indică apropierea de pragul critic în privinţa capacităţii de a limita răspândirea virusului.

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni reporterilor că creşterea numărului de cazuri în Italia,  Iran, şi Coreea de Sud este „profund îngrijorătoare”, dar că pentru „moment nu asistăm la o răspândire necontrolată a virusului la nivel global şi nu avem nici cazuri de îmbolnăviri grave la scară largă sau decese”.

„Are virusul potenţial pandemic? Absolut. Am ajuns în acest punct? Nu încă”, a spus Ghebreyesus.

Însă Mike Ryan, directorul programului de urgenţă sanitară din cadrul OMS,  a spus că „lumea trebuie să-şi ia toate măsurile de pregătire pentru o pandemie”.

Experţii cred că epidemia este aproape de pragul critic în condiţiile în care focare de epidemie care nu au legătură cu China apar fără a putea fi identificată provenienţa lor.

„Directorul general al OMS a vorbit recent de o îngustare a ferestrei de oportunitate în privinţa controlării epidemiei. Pragul critic dincolo de care puterea noastră de a preveni izbucnirea unei pandemii încetează pare tot mai aproape după evoluţiile din ultimele 24 de ore”, a spus Paul Hunter, cercetător la  Universitatea East Anglia, cu expertiză cu privire la infecţia cu coronavirus.

Coreea de Sud are cel mai mare număr de cazuri confirmate din afara Chinei peste 830 din care 230 într-o singură zi. 8 persoane au murit. 1.100 de militari se află în carantină după ce 11 militari au fost infectaţi. Cele mai multe cazuri provin însă de la un spital şi de la un grup religios.

În Italia numărul celor infectaţi a depăşit 200. 11 oraşe din regiunile Lombardia şi Veneto au fost închise, cu 50.000 de oameni în carantină.

Iranul are cel mai mare număr de decese în afara Chinei: 12. Duminică Iranul a anunţat 61 de cazuri, majoritatea în oraşul Qom, dar şi in Teheran şi alte oraşe.

Luni, în Irak, Afganistan, Kuweit, Oman şi Bahrain au fost raportate primele cazuri, majoritatea la oameni sosiţi din Iran.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

spaima vitelor
25.02.2020, 06:36:52

OMS o sa considere PANDEMIE atunci cand o sa faca statisticile dupa ce se termina! Deja SUA a pierdut la Bursa 1 Trilion intr-o zi, se pare ca Colhozul iooropean prefera PANDEMIA decat s-o previna riscand o cadere economica temporara.........

spaima vitelor
25.02.2020, 06:38:49

PS Felicitari @Cristina Ene pt trecerea subiectului de la sectiunea 'asia' la 'in lume'!!!

spaima vitelor
25.02.2020, 06:41:24

PS2: se intorc hotii de buzunare din Italia pt Sarbatorile de Paste, ghici ce turisti sunt tintele lor preferate? Indiciu: mici de statura, ochi oblici, raporteaza tot ce afla guvernului tarii lor...

DoaroOpinie!
25.02.2020, 09:33:42

Comentariu considerat abuziv.