OMS, cu privire la îngrijorările apărute ca urmare a cazurilor de variola maimuţei: Nu se compară cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În contextul răspândirii neobişnuite a variolei maimuţei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă diferite măsuri, dar nu consideră că există motive de alarmă, informează DPA.

''Nu este o boală în legătură cu care publicul larg ar trebui să se îngrijoreze. Nu se compară cu Covid'', a precizat, vineri, experta OMS Sylvie Briand, conform Agerpres.

Cu toate acestea, ţările ar trebui să raporteze rapid infectările şi să-i izoleze pe cei afectaţi. OMS estimează că majoritatea cazurilor vor fi uşoare. Cu toate acestea, femeile însărcinate, copiii şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta o infecţie severă. 

'Avem o fereastră de oportunitate pentru a stopa transmiterea acum'', a spus Briand. Este neclar însă cât de mari sunt stocurile de vaccinuri împotriva variolei, care ar trebui totodată să fie eficiente şi împotriva variolei maimuţei, a spus ea. 

De altfel Uniunea Europeană pregăteşte achiziţii în grup de vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei, a anunţat Comisia Europeană, care a precizat că „procedurile exacte” de procurare „urmează să fie stabilite împreună cu statele membre în zilele următoare”.

Cazuri de variola maimuţei au fost depistate până acum în peste 20 de ţări, iar OMS estimează că numărul cazurilor va continua să crească.

Potrivit unui raport publicat de Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) publicat miercuri seară majoritatea cazurilor au fost identificate în Europa, cele mai multe în Marea Britanie, prima ţară în care au fost observate cazuri neobişnuite la începutul lunii mai (71 de cazuri), în Spania (51) şi în Portugalia (37). Potrivit raportului, până la data realizării acestuia, alte şase ţări din afara Europei au raportat de asemenea cazuri pozitive de variola maimuţei, respectiv Canada (15), Statele Unite (9), Australia (2), Israel (1) şi Emiratele Arabe Unite (1).

''În acest moment, nu ştim dacă vedem doar vârful aisbergului'', a spus Briand. 

Până în prezent, nu există dovezi clare în ceea ce priveşte cauza evoluţiei actuale a focarului, notează sursa citată.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite