În lume

articolul anterior articolul urmator

OMS promite că persoanele care au suferit reacţii grave la vaccinuri vor primi compensaţii

12
22 Feb 2021 21:53:52
Autor: Iulian Bîrzoi
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat un program de compensaţii acordate tuturor celor care au suferit reacţii severe după vaccinurile împotriva coronavirului. Astfel, orice persoană care a fost vaccinată, din grupul celor 92 de ţări cele mai sărace ale lumii, şi care a avut efecte adverse grave, va putea fi compensată.

Programul vizează persoanele care au primit un vaccin prin platforma COVAX, creată de OMS şi de alte entităţi pentru a garanta un acces echitabil la aceste tratamente în ţările cu venituri medii şi mici, relatează EFE, citată de Agerpres.

Toate vaccinurile distribuite ca parte a acestui program au trecut etapele proprii de dezvoltare ale unui vaccin care îi garantează eficienţa, securitatea şi calitatea. Totuşi, toate aceste medicamente, inclusiv vaccinurile care au fost aprobate ca uz general, pot provoca în cazuri rare efecte adverse grave, a anunţat OMS într-un comunicat.

Peste 190 de ţări participă la COVAX. Dintre acestea, 92 de ţări cu venituri mici au fost selectate să primească vaccinuri finanţate de platformă. Programul de acordare de compensaţii anunţat luni se aplică doar acestor ţări, a anunţat OMS.

„Este vorba de primul şi unicul mecanism de acordare de compensaţii pentru daune provocate de vaccinuri care operează la scară internaţională", a precizat OMS.

Obiectivul este de a oferi acestui grup de ţări o procedură rapidă, justă şi transparentă pentru a primi compensaţii în cazurile "rare şi la efecte adverse grave, asociate distribuirii de vaccinuri prin COVAX până la 30 iunie 2022". În acest fel, persoanele afectate nu vor fi nevoite să recurgă la tribunale şi să iniţieze procese ce pot fi lungi şi costisitoare.

La cele aproximativ 208 milioane de doze vaccin administrate în diferite ţări nu s-au raportat deocamdată cazuri de efecte adverse foarte grave.

În rare ocazii s-a observat o reacţie adversă la pacienţi cu antecedente de alergii, 4 sau 5 cazuri la un milion de persoane care au primit vaccinul Pfizer, sau 2 - 3 cazuri la un milion la vaccinurile de la Moderna, potrivit statisticilor realizate de SUA.

Pentru acest program de compensaţii, OMS a încheiat un acord cu societatea de asigurări Chubb Limited.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Rectal⠀
22.02.2021, 22:46:26

Cica ...."La cele aproximativ 208 milioane de doze vaccin administrate în diferite ţări nu s-au raportat deocamdată cazuri de efecte adverse foarte grave." x)))))))))))) x))))))))))) Au murit sute de oameni oficial si mii de oameni neoficial declarati imediat dupa vaccinare si cica nu exista cazuri grave x))))) Corect spus da, "nu s-au raportat" cazurile grave sunt trecute la "Negru" intr-un caietel pe care o sa-l arda x)))))))

+3 (5 voturi)
Ce ar spune Isus
22.02.2021, 23:00:54

Postace cu cont banat, hai cu dovezile! Unde sunt mortii aia? Da-ne sursele de stiri reputabile, sa vedem si noi!

+2 (16 voturi)
Utilizator Adevărul
22.02.2021, 23:46:52

Comentariu considerat abuziv.

Lt. Colonel (r) Dragan
23.02.2021, 00:15:00

"promite" ?????? Trebuie sa GARANTEZE !!

+1 (5 voturi)
bob
23.02.2021, 00:39:41

E groasă treaba. Disperarea e atât de mare, că le tremură bărbia. Săracii, nu mai știu ce să mai facă, să mai promită, doar, doar s o îmbulzi lumea la coadă la serul minunat. Când colo, bate vântul pe la centrele de vaccinare. Juma de Europă nici nu vrea s audă, în Asia, África si América Latină, abia s au vaccinat câteva mii de oameni în fiecare țară. Dar ce faci, că boșii lumii au băgat jjde miliarde în afacerea cu vaccinuri, alte jjde miliarde ca să ungă presa să scrie frumos și apoi planu'. Planu' de de populare a pământului. Ăla tre să meargă înainte. Cum să depopulezi pământul dacă oamenii nu se prezintă la vaccinare?! Auzi, promite!

-1 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările