OMS trage un semnal de alarmă: Vaccinarea se concentrează în doar zece ţări. Care sunt acestea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ zece milioane de oameni au fost vaccinaţi cu o pimă doză a unuia dintre cele două vaccinuri autorizate în Statele Unite,
Aproximativ zece milioane de oameni au fost vaccinaţi cu o pimă doză a unuia dintre cele două vaccinuri autorizate în Statele Unite,

Cel puţin 3,06 milioane de locuitori ai Uniunii Europene (UE) au fost vaccinaţi cu o prima doză de vaccin împotriva covid-19, reprezentând abia 0,69% din populaţia europeană, potrivit unui bilanţ întocmit de către AFP. Acest nivel, care pare mic, îngrijorează Organizaţia Mondialăa Sănătăţii (OMS).

Potrivit OMS, numai zece ţări administrează în prezent aproximativ 95% dintre vaccinurile împotriva covid-19. Portivit unei hărţi întocmite de ”Our world in data”, vaccinarea în Europa este eterogenă.

Potriivt acestui site de analiza datelor, cele zece ţări în care se concentrează 95% din vaccinare sunt Statele Unite, China, Regatul Unit, Israelul, Emiratele Arabe Unite (EAU), Italia, Rusia, Germania, Spania şi Canada.

 Acest site ”open data” îşi actualizează datele vaccinării în Europa.

Finanţat prin donaţii începând din 2014, Our World in Data este o întreprindere nonprofit, înfiinţată în colaborare cu Universitatea Oxford.

Pandemia covid-19 a ucis cel puţin 1.979.596 de oameni în lume.

Statele Unite sunt cea mai afectată ţară atât ca număr cazuri şi au înregistrat 384.784 de morţi, urmate de Brazilia (205.964), India (151.727), Mexic (136.917) şi regatul Unit (84.767).

Aproximativ zece milioane de oameni au fost vaccinaţi cu o pimă doză a unuia dintre cele două vaccinuri autorizate în Statele Unite, au anunţat miercuri autorităţile santare americane.

Acest număr reprezintă doar 3% din populaţia americană, la o lună de la lansarea celei mai mari campanii de vaccinare din istoria ţării.

Potrivit unor experţi, se atinge o imunitate colectivă după ce se vaccinează 75% din populaţie.

Programul vaccinării a înregistrat o întârziere considerabilă.

Administraţia Trump a stabilit un obiectiv ambiţios de 20 de milioane de doze - adică dublu faţă de nivelul actual - până la sfârşitul lui decembrie.

Statele Unite vizează în mod oficial să imunizeze 100 de milioane de persoane până la sfârşitul primului timestru al lui 2021, adică până la sfârşitul lui martie, peste două luni şi jumătate.

Vaccinurile autorizate în prezent în Statele Unite sunt vaccinurile alianţei americano-germane Pfizer-BioNTech şi Moderna, care se administrează în două doze, la un interval de trei, respectiv, patru săptămâni.

Turcia a autorizat utilizarea vaccinului chinezesc CoronaVac

Turcia a autorizat miercuri utilizarea vaccinului CoronaVac împotriva coronavirusului, produs de compania chineză Sinovac, şi urmează să-l administreze de joi populaţiei, începând cu personalul din sistemul sanitar, informează AFP.

La scurt timp cupă anunţul privind autorizarea de urgenţă acordată de Institutul turc pentru medicamente şi echipamente medicale, ministrul sănătăţii al Turciei, Fahrettin Koca, s-a vaccinat în faţa camerelor de filmat, urmat de membri ai Consiliului ştiinţific turc. "Toată lumea trebuie să fie vaccinată pentru a ne putea întoarce la viaţa de dinainte. Acesta este un vaccin sigur", a declarat Koca.

O campanie de vaccinare la scare amplă va f lansată începând de joi, începând cu personalul din sistemul sanitar de pe întreg teritoriul Turciei, a anunţat ministrul într-o conferinţă de presă. Turcia a primit la sfârşitul lui decembrie o primă comandă de doze de vaccin de la Sinovac, după ce a afirmat la finalul primelor teste că acesta a fost eficient în proporţie de 91,25%, în pofida absenţei rezultatelor oficiale a testelor din faza trei.

Această rată este mult mai mare decât cea anunţată marţi de Institutul Butantan, însărcinat cu producţia acestui vaccin în Brazilia şi care a susţinut că vaccinul celor de la Sinovac a demonstrat o eficacitate globală de 50,38% împotriva COVID-19 în urma testelor clinice.

Indonezia, care a început miercuri să vaccineze cu doze CoronaVac a anunţat la rândul său o rată de eficacitate de 65,3% la finalul testelor din faza trei.

În afară de acest vaccin, Turcia negociază cu laboratorul german BioNTech pentru achiziţionarea a 4,5 milioane de doze şi altor 30 de milioane opţional din vaccinul produs de acesta în colaborare cu Pfizer.

Turcia, care numără circa 83 de milioane de locuitori, a înregistrat până acum peste 2,3 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care peste 23.000 s-au soldat cu deces. 

Marea Britanie. Vaccinurile anti-Covid-19 vor fi administrate şi de farmacişti 

Farmaciile din Anglia vor începe să administreze vaccinuri contra Covid-19, această soluţie de extindere a campaniei de inoculare fiind aleasă în condiţiile în care guvernul britanic vrea să-i vaccineze pe toţi cei din cele mai vulnerabile segmente ale populaţiei până la mijlocul lunii viitoare. Primele şase farmacii care intră în program vor începe vaccinările de joi, potrivit Guardian. 

Acestea au fost alese pentru administrarea vaccinurilor pentru că pot gestiona volume mari şi permite distanţarea socială, a spus ministrul sănătăţii, Matt Hancock, adăugând că este un lucru extraordinar că inoculările vor fi posibile în acest fel.

”Farmaciile sunt în centrul comunităţilor locale şi vor face diferenţa în programul de administrare prin oferirea de locuri convenabile, locale, pentru cei eligibili să fie vaccinaţi”, a dăugat acesta.

Până la sfârşitul lunii, peste 200 de farmacişti locali vor putea să efectueze vaccinări, potrivit agenţiei britenice pentru sănătate.

Farmaciile se adaugă, astfel, celor 200 de spitale, 800 de medici de familie şi 7 centre de vaccinare în masă unde sunt deja efectuate inoculările.

Liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a cerut guvernului să meargă şi mai departe şi să folosească cele 11.500 de farmacii din Anglia pentru vaccinări cu program non-stop.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite