În lume

articolul anterior articolul urmator

ONU avertizează în privinţa unui număr fără precedent de morţi şi răniţi în acest an în Afganistan dacă luptele continuă

3
26 Jul 2021 14:58:14
Autor: News.ro
Forţele afgane luptând împotriva talibanilor FOTO EPA-EFE
Forţele afgane luptând împotriva talibanilor FOTO EPA-EFE

Un număr „fără precedent” de civili vor fi ucişi sau răniţi în Afganistan în 2021, în cazul unei continuări a unor confruntări armate care s-au intensificat după lansarea în mai a unei ofensive generalizate a talibanilor, avertizează luni ONU, relatează AFP.

Misiunea ONU în Afganistan (UNAMA) anunţă în ultimul raport semestrial cu privire la victimele civile înregistrate în primul semestru din 2021 că se aşteaptă să înregistreze anul acesta cel mai important număr de victime civile din 2009 încoace, anul în care a început să ţină acest bilanţ.

„Pierderile civile în Afganistan, în primul semestru al lui 2021 au atins un nivel-record şi o creştere deosebit de brutală a morţilor şi răniţilor începând din mai, când forţele internaţionale şi-au început retragerea, iar confruntările armate s-au intensficat în urma ofensivei talibanilor”, subliniază UNAMA.

„În raport se arată clar că un număr fără precedent de civili afgani urmează să fie ucişi şi răniţi grav anul acesta, în cazul în care intensificarea violenţei nu este oprită”, avertizează într-un comunicat Reprezentanta Specială ONU la Kabul Deborah Lyons.

„Îi implor pe talibani şi pe liderii afgani să ţină cont de traiectoria sinistră şi îngrozitoare pe care o ia conflictul şi de efectuat devastator al acesteuia asupra civililor”, afirmă ea.

Potrivit UNAMA, 1.659 au fost ucişi, iar alţi 3.254 au fost răniţi în primul semestru al lui 2021 - o creştere cu 47% faţă de primul semestru din 2020.

Această creştere a numărului victimelor civile a fost deosebit de „gravă” în mai şi iunie, primele două luni ale ofensivei în toate direcţiile a talibanilor în Afganistan, în cursul căreia au fost ucişi 783 de civili, iar alţi 1.609 au fost răniţi, subliniază misiunea ONU.

„Deosebit de şocant”, denunţă UNAMA, este faptul că jumătate dintre victimele civile înregistrate în primul semestru sunt femei şi copii.

Grupări antiguvernamentale sunt vinovate de 64% dintre victimele civile înregistrate în primul semestru din 2021.

Alte 39 de procente sunt atribuite de UNAMA talibanilor, 9% Statul Islamic (SI), iar 16% unor „elemente nedeterminate”, precizează misiunea ONU.

UNAMA estimează că forţe proguvernamentale sunt vinovate de moartea a 25% dintre civilii ucişi, iar cea mai mare parte a acestor victime sunt atribuite forţelor de securitate şi de apărare afgane.

În 11% dintre cazuri, vinovaţii nu au fost identificaţi.

În ultimele două luni, talibanii şi-au multiplicat ofensivele şi au preluat controlul asupra zonelor rurale, unor puncte de trecere a frontierei şi unor aşezări de la periferia capitalelor provinciilor, declanşând confruntări armate violente cu forţe de securitate afgane şi atacuri aeriene afgano-americane în vederea respingerii atacurilor talibane.

Negociatori guvernamentali afgani şi talibani s-aiu întâlnit în mai multe rânduri în ultimele săptămâni, la Doha, în Qatar, însă displomaţi au evocat progrese mici de la începutul acestor negocieri, în septembrie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Goicea Niculae
26.07.2021, 16:51:22

Un rezultat firesc după 20 de ani de eforturi criminale pentru a implementa așa zisa democrație de model vestic unor oameni mândri, care doresc să trăiască după modelul lor strămoșesc. Țările europene din NATO și SUAar trebui acum obligate să plătească despăgubiri de ,trilioane de dolari acestui popor năpăstuit.

-9 (9 voturi)
Marcel Cristea
26.07.2021, 21:28:21

So, what's the effing problem.

-5 (5 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
27.07.2021, 02:16:20

Fiecare din statele NATO care au participat la operațiunea "Freedom"din Afganistan ar trebui sa ia cate 50-60.000 de refugiați din aceasta tara.

+6 (6 voturi)
Modifică Setările