În lume

articolul anterior articolul urmator

ONU denunţă încălcarea libertăţilor în Rusia şi China

12
27 Feb 2021 12:01:58
Autor: Ion Gaidau
Michelle Bachelet FOTO EPA-EFE
Michelle Bachelet FOTO EPA-EFE

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a criticat vineri restricţiile asupra libertăţilor impuse în Rusia şi China.

Michelle Bachelet şi-a prezentat vineri raportul anual privind respectarea drepturilor omului. Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a criticat în special Rusia şi China şi a salutat modificarea politicii SUA privind migraţia, transmite AFP.

„Regret intrarea în vigoare, la sfârşitul anului trecut, a noilor dispoziţii legale care limitează şi mai mult libertăţile fundamentale, în special drepturile constituţionale garantate la libertatea de expresie, de reuniune paşnică şi de asociere. Legile restrictive existente au continuat să fie aplicate cu rigoare, inclusiv cu prilejul recentelor manifestaţii în întreaga ţară”, a declarat Bachelet referitor la Rusia, denunţând totodată „folosirea forţei în mod inutil şi disproporţionat” de către forţele de ordine ruse.

În China, „drepturile fundamentale şi libertăţile civile continuă să fie restrânse în numele securităţii naţionale şi al răspunsului la COVID-19”, a subliniat Înaltul Reprezentant ONU pentru Drepturile Omului, adăugând că activişti, avocaţi şi apărători ai drepturilor omului sunt supuşi unor „detenţii arbitrare şi procese inechitabile”.

Oficialul ONU a mai atras atenţia şi asupra faptului că peste 600 de persoane fac obiectul unei anchete în Hong Kong pentru că au participat la manifestaţii şi şi-a reiterat apelul la o „evaluare completă şi independentă” a situaţiei drepturilor omului în Xinjiang unde, potrivit studiilor unor institute din SUA şi Australia, cel puţin un milion de uiguri sunt internaţi în „lagăre”.

Regimul autoritar de la Beijing respinge termenul de „lagăr” şi vorbeşte mai degrabă despre „centre de formare profesională” destinate să ajute populaţia să găsească locuri de muncă şi să se îndepărteze de extremism, notează AFP.

Michelle Bachelet şi-a exprimat totodată satisfacţia pentru schimbarea politicii SUA în domeniul migraţiei odată cu venirea la Casa Albă a lui Joe Biden. Ea a salutat astfel „noile măsuri luate pentru a pune capăt mai multor politici migratorii care încălcau drepturile fundamentale ale migranţilor şi refugiaţilor, în special decretele vizând renunţarea la politica de separare a familiilor”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

UnuldinVancouverCanada
27.02.2021, 12:11:40

Pana si Mache Spagoveanu capo di tutti capi BOR denunţă încălcarea libertăţilor în Rusia şi China.... https://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2021/02/10/6023ad295163ec4271d4aa25/646x404.jpeg

+9 (13 voturi)
Davide Isa
27.02.2021, 12:16:14

"„Regret intrarea în vigoare, la sfârşitul anului trecut, a noilor dispoziţii legale care limitează şi mai mult libertăţile fundamentale, în special drepturile constituţionale garantate la libertatea de expresie, de reuniune paşnică şi de asociere." Vorbe de politruci ipocriti, care pe de-o parte critica China si pe de alta parte ii urmeaza exemplul, in propriile tari.

-7 (13 voturi)
Lucifer
27.02.2021, 12:20:55

După alegerea lui Biden, lupta "progresism" vs. "conservatorism/ naţionalism/ autoritarism" devine mai agresivă. Deocamdată la nivel de "drepturile şi libertăţile omului"....

-2 (8 voturi)
Kongo-Müller
27.02.2021, 12:57:46

Foarte bine asa ! Incalcarea libertatilor si a drepturilor in China si Rusia trebuie denuntate. Dar cand va uitati si in tabara cealalta ?

+8 (8 voturi)
IonIon Codreanu
27.02.2021, 12:59:24

După identificarea încălcărilor drepturilor omului, trebuie să urmeze măsuri punitive împotriva vinovaților. Aceste măsuri trebuie luate de ANSAMBLUL statelor democratice! Și trebuie aduse la cunoștința victimelor, a popoarelor subjugate. Pentru că și astăzi este posibilă o oarecare izolare care face ca victimele să se simtă singure și neajutorate!

-10 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările