În lume

articolul anterior articolul urmator

ONU speră să poată să trimită în curând ajutoare umanitare pe cale rutieră în Afganistan

1
8 Sep 2021 11:58:50
Autor: News.ro
Tabără de refugiaţi în apropiere de Kabul FOTO EPA-EFE
Tabără de refugiaţi în apropiere de Kabul FOTO EPA-EFE

Secretarul general adjunct al ONU însărcinat cu Afaceri Umanitare Martin Griffiths speră să poată trimită în curând ajutor umanitar pe cale rutieră în Afganistan şi a anunţat că un nou oficial ONU de rang înalt este aşteptat în curând în această ţară, relatează AFP.

„Ne-ar plăcea să vedem că încep transporturi rutiere din alte ţări în vederea aprovizionării şi ajutării afganilor, dar şi în interiorul Afganistanului”, a anunţat marţi într-o videoconferinţă de presă Martin Griffiths, care s-a întâlnit duminică şi luni, la kabul, cu noii lideri talibani ai ţării.

Mesajul este acesta, a precizat el: „Agenţiile umanitare din întreaga lume şi din fiecare ţară au nevoie de o independenţă în evaluarea, livrarea şi urmărirea asistenţei, de securitate pentru lucrătorii umanitari naţionali şi internaţionali, bărbaţi şi femei, şi pentru familiile acestora”.

600.000 DE AFGANI DEPLASAŢI

ONU anunţa săptămâna trecută că zboruri umanitare, din Pakistan, au fost reluate către nordul şi sudul Afganistanului.

„Este necesar ca securitatea să permită trimiterea de ajutoare umanitare”, a subliniat oficialul ONU, precizând că, în urma unor promisiuni verbale ale talibanilor în acest sens, ONU încearcă să obţină confirmarea acestora în scris.

Martin Griffiths, care a anunţat că s-a întâlnit, la Kabul, cu Peter Maurer, preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), a anunţat că preşedintele Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) Filippo Grandi se afla în drum către Afganistan şi că acesta speră să ajungă la Kandahar (sud), de la Kabul.

„Anul acesta, numărul afganilor deplasaţi a ajuns la 600.000”, a subliniat reprezentantul ONU.

Potrivit ONU, criza umanitară care loveşte această ţară, afectează 18 milioane de oameni, adică jumătate din populaţie.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a convocat luni, la Geneva, o reuniune ministerială internaţională în vederea unei creşter a ajutoarelor umanitare destinate Afganistanului.

ONU vrea să adune suma de 606 milioane de dolari pentru a ajuta Afganistanul până la sfârşitul iernii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Esra Hadar
9.09.2021, 16:01:39

tiganii aia au ales talibanii. n-au opus nicio rezistenta. daca vor mocangeala atunci sa recunoasca public ca nu se pot intretine si sa-si puna toate resursele la dispozitia europenilor. mancare/medicamente contra resurse.

-8 (10 voturi)
Modifică Setările