În lume

articolul anterior articolul urmator

Operaţiunea de distribuire a serului anti-COVID-19, misiunea secolului pentru transportatorii aerieni. Cum vor ajunge vaccinurile în întreaga lume

10
21 Nov 2020 19:57:29
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Distribuirea unor vaccinuri anti-COVID-19 în lume aduce cu sine o serie de provocări de la categoriile de populaţie ce trebuie vaccinate prioritar la campanii guvernamentale privind siguranţa acestora. Totuşi logistica transportării şi depozitării se dovedeşte una din cele mai dificile - pentru toată lumea nu doar pentru ţările mai puţin dezvoltate, în măsura în care vaccinurile vor necesita transport aerian.

Încă din septembrie în aşteptarea primelor rezultate ale studiilor clinice transportatori aerieni specializaţi se pregăteau pentru mai multe scenarii privind condiţiile de temperatură pentru transportul în siguranţă al vaccinurilor.
 
Şi chiar de atunci Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) vorbea de „misiunea secolului” avertizând asupra nevoii de planificare timpurii inclusiv în aeroporturi. Multe ţări au format chiar din primăvară sau vară echipe operaţionale în vederea pregătirii pentru momentul în care un vaccin ar fi disponibil şi poate fi distribuit pe cale aeriană.
 
„Chiar şi presupunând că jumătate din vaccinurile necesare vor putea fi transportate rutier, industria de transporturi aeriene tot va avea în faţă cea mai mare provocare de până acum. Dacă graniţele rămân închise, călătoriile limitate, flote reţinute la sol şi angajaţi în şomaj tehnic, capacităţile de a distribui vaccinuri salvatoare vor fi în mare măsură compromise”, declara în octombrie IATA, potrivit simpleflying. com. 
 
Rezultatele studiilor de fază a treia a vaccinurilor experimentale anti-COVID-19 ale  BioNTech-Pfizer, respectiv Moderna au arătat că au eficienţă de 95%, dar ele nu au fost încă aprobate de autorităţile de reglementare din nicio ţară.
 
„EMA (Agenţia Europeană a Medicamentelor - n.r.) este în contact zilnic cu FDA (organismul similar din Statele Unite) pentru sincronizarea evaluării vaccinurilor şi dacă totul decurge fără probleme, EMA spune că autorizaţia de punere pe piaţă pentru vaccinurile BioNtech şi Moderna ar putea fi eliberată în a doua jumătate a lunii decembrie a anului 2020”, a spus Von der Leyen.
 
Miercuri CEO-ul campaniei biotehnologice germane BioNTech a recunoscut miercuri că este o problemă privind temperaturile de transport.
 
„Lucrăm la o formulă care să permită să transportăm vaccinul poate chiar şi la temperatura camerei. Credem că în a doua jumătate a anului 2021 vom putea veni cu o formulă comparabilă cu cea a altor tipuri de vaccinuri”.
 
Secretarul american al sănătăţii a declarat că vaccinul dezvoltat de Moderna este un candidat „mai flexibil” pentru condiţii de păstrare disponibile în farmacii, în timp ce candidatul Pfizer este mai potrivit pentru „programe de vaccinare la nivel instituţional, precum într-un spital sau aziluri de bătrâni”.
 
 
Pfizer plănuieşte să distribuie până al 1.3 miliarde de doze de vaccin anul viitor -acestea vor necesita volume mari de gheaţă carbonică (dioxid carbon în formă solidă la -78 de grade celsius) şi lăzi izotermice. Lăzile au o capacitate de aproximativ 975 de flacoane de vaccin (4,875 doze).
 
Dar distribuirea vaccinului în oraşe şi zone rurale vine cu mari provocări pentru toate ţările.
 
Jarbas Barbosa, director asistent la Organizaţia Sanitară Pan American a declarat pentru CNN că „zonele urbane şi rurale din orice ţară nu sunt pregătite să gestioneze acest vaccin în acest moment”.
 
„Deci cine în lume este pregătit pentru asta? Nimeni”.
 
O problemă sunt stocurile de gheaţă carbonică. Asociaţia Compressed a explicat că chiar dacă capacitatea de producţie a dioxidului de carbon în SUA şi Canada este una suficient de mare pentru a acoperi cererea.  
 
Dar alte voci din industrie se aşteaptă la probleme de stoc, după ce mai mulţi producători de gheaţă carbonică au spus că deja au oferte pentru toată producţia.
 
Sam Rushing, preşedintele Advanced Cryogenics, a spus că deja sunt stocuri insuficiente la nivel regional în SUA. El a explicat că problema este faptul că au circulat mai puţine vehicule în timpul pandemiei - iar asta a însemnat producţie mai scăzută de etanol din care rezultă şi dioxidul de carbon. De asemenea producţia europeană de etanol a a avut scăderi mari în acest an. 
 
Rushing a atenţionat că gheaţa carbonică nu este uşor de manipulat şi poate fi periculoasă dacă e depozitată impropriu, mai ales în spaţii închise. Administraţia Federală Aviatică o clasifică drept încărcătură periculoasă.
 
Peter Gerber, CEO-ul secţiunii de transport a Lufthansa spune că necesitatea depozitării în gheaţă carbonică „reduce clar şi capacitatea de transport pentru că volumul de gheaţă necesar limitează spaţiul pentru vaccin.În plus procedurile trebuie să fie unele foarte specializare pentru a asigura constanţa unui nivel de temperatură”.
 
Apoi cu cât lanţul de distribuire e mai mare cu atât creşte riscul compromiterii condiţiilor de păstrare. Pfizer, care are linii de producţie în Europa şi SUA spune că se aşteaptă la o medie de 20 de transporturi aeriene pe zi. Compania de transport DHL a estimat că 15 milioane de lăzi frigorifice vor trebui distribuite pe parcursul a 15.000 de zboruri în următorii doi ani. Compania a precizat că a format o reţea de transport la temperaturi scăzute de înaltă calitate şi că va suplimenta zboruri între China, Europa şi SUA.
 
Citeşte şi:
 
BioNTech: Mâine va fi depusă cererea de autorizare a vaccinului anti-COVID. Este posibilă lansarea lui în decembrie
 
Când ar putea da UE undă verde comercializării vaccinurilor Pfizer şi Moderna
 
Vaccin anti-COVID-19, transportat la temperatura camerei - varianta la care lucrează BioNTech

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

mihai radu
21.11.2020, 23:10:22

Și la toate astea se adaugă o problemă care nu a fost expusă public de nimeni,dar care e luată foarte în serios de factorii de decizie,asigurarea unei paze eficiente pentru aceste transporturi, marile rețele de traficanți atât așteaptă,o oportunitate !

Davide Isa
22.11.2020, 07:25:28

Nu as fi atat de sigura ca marile retele de traficanti sunt atat de atrase de un vaccin atat de controversat, chiar si in randul medicilor. Medicul Dragoş Toader, din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, spune că nu se va vaccina, pentru că nu crede în eficienţa unui vaccin obţinut într-un timp atât de scurt, chiar dacă susţine fără dubiu beneficiile vaccinării cu produse testate temeinic. „Eu, de exemplu, personal, sunt împotriva vaccinării (n.red. – anti-COVID-19), indiferent de vaccin, pentru că din punct de vedere medical, niciodată în istoria medicinei, de când a scos Jenner primul vaccin, nu s-a scos un vaccin sub 15 ani, sau 10-11-12 ani de testări, şi pe foarte multă populaţie. Acum sunt testaţi de ordinul zecilor la nivel mondial, şi pe persoane sănătoase, deci, de unde eficienţă? Vaccinul antigripal, care e scos de 10-12 ani, are eficienţă de 3% la nivel mondial“, spune medicul. Acesta se întreabă ce imunitate ar putea oferi în condiţiile în care studiile de până acum vorbesc de o imunitate de până la 90 zile pe care o dezvoltă pacienţii care trec prin boală. „ׅEu sunt pro vaccinare care are în timp veridicitate, cum este antirubeolă, sau vaccinul BCG, sau anti-hepatitic B – pentru care s-au făcut studii 27 ani ca să fie scos pe piaţă, la antihepatiticul C, care de fapt nu prea e, sunt nişte derivate, e un pseudovaccin, antipoliomielitic, antirujeolic, DTP, astea sunt vaccinuri verificate în zeci de ani. Atunci vorbeşti de eficienţa unui vaccin, nu după 7 luni, 10 luni, un an, sub nicio formă“. Preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Olt, medicul Mihai Ungureanu: "[...] vor fi mulţi care refuză, pentru că nu se ştie ce vaccin vor aduce. Iniţial, au spus că aduc pe cel de la Astra Zeneca. Acesta prezintă profilul de siguranţă cel mai bun din punct de vedere al pacientul, din ce ni s-a explicat. Pentru că este făcut pe principiul celorlalte vaccinuri. Se ia tulpina, s-a făcut pe ARN de cimpanzeu, se inactivează, în momentul în care se inoculează, organismul vede o tulpină de virus, se activează şi produce anticorpi. Celelalte sunt făcute pe principiile genetice, de biologie moleculară, din ce am înţeles, să-i dea comandă organismului să producă anticorpi. Ce fel de anticorpi, pentru ce fel de tulpină, cât să producă, nu prea se ştie. De aceea şi necesită transport la minus 20 de grade cel de la Moderna şi la minus 80 sau 70 grade Celsius cel de la Pfizer. Cel de la Astra Zeneca, din ce ne-a explicat şi nouă reprezentantul în grupul de vaccinologie de la minister, are un singur dezavantaj - poate organismul să-l privească ca pe un virus şi să-l inactiveze. Ăsta este singurul lucru care se poate întâmpla, să te trezeşti că faci vaccinul degeaba. Despre celelalte nu ni s-au comunicat prea multe informaţii, despre rezultatele studiului sau ce reacţii pot să apară“ https://adevarul.ro/locale/slatina/vaccinul-anti-covid-pro-contra-medic-daca-convingi-atunci-convingi-comunitatea-1_5fb8eb1c5163ec427119df28/index.html

-1 (3 voturi)
Edmond Wolf
22.11.2020, 09:57:25

Evident nu toată lumea dorește să participe involuntar sau prostește la proiectul ID2020. Oamenii țin la sănătatea și intimitatea lor. În săptămânile trecute, parcă coordonat, în mai toate țările lumii oamenii și mai ales specialiștii în sănătate au fost întrebați dacă se vaccinează. Cum mult mai puțin de jumătate din cadrele sanitare au spus că s-ar vaccina cu un vaccin făcut pe genunchi și asta nu doar la noi, a și apărut domnul Biluță Gater sau fierăstrău și ne-a prezis că în următoarele 6 luni va fi foarte rău, va fi mult covid pentru că e frig afară și nu vrem să aerisim casa, că nu mai facem mișcare, etc. Adică, dacă nu vrem vaccin, ne mai șicanează 6 luni cu covidul că poate ne schimbăm opinia și vrem vaccinul. De fapt prezicerile lui Biluță sunt ordine pentru mămăligile corupte și șantajabile care ne conduc. Ura, ura, uraaaaa!

-6 (8 voturi)
mihai radu
22.11.2020, 10:36:36

Dilemă,unde testezi timp de 10 ani un vaccin,pe marțieni sau venusieni?...nu,pe oameni prin programe de vaccinare și în același timp de analizare a rezultatelor.Absolut toate vaccinurile sunt urmărite în timp și îmbunătațite,dar pentru asta trebuie injectate,altfel cum ?Dta ești un antivaccinist,eu v-aș tăia capul la toți !

-1 (3 voturi)
Edmond Wolf
22.11.2020, 10:59:50

mihai radu Îmi pare rău, nu sunt antivaccinist. Atât mie cât și copiilor mei (chiar și nepoților parțial) ni s-au aplicat toate vaccinările obligatorii și nu am crâcnit ceva împotriva acestor vaccinuri. Dar această manipulare anticovidoasă numită pompos „vaccin sigur după 3 luni de testare” nu o înghit nici măcar medicii și asistentele medicale care prin profesia lor sunt specialiști în domeniu. Specialiști în domeniu nu sunt ăia care plătesc regește medicii ca să promoveze mizeriile marilor companii farmaceutice pline de otrăvuri și efecte secundare în numele profitului facil. Acest vaccin deocamdată e la nivelul de „junk” (mizerie, gunoi). Mai are până se va numi vaccin.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările