Operaţiuni la limita rezistenţei: cadavre recuperate din apa toxică ce înconjoară Insula Albă. Prima victimă identificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cinci zile de la erupţia vulcanului de pe Insula Albă, din Noua Zeelandă, salvatorii şi-au continuat căutările într-un mediu apăsător atât fizic, cât şi psihic. Condiţiile sunt „unice şi dificile“, spune un poliţist local, în timp ce medicii au nevoie de 120 de metri pătraţi de piele pentru salvarea răniţilor.

„În condiţii unice şi dificile“, într-o apă „cu o vizibilitate ce variază de la zero la doi metri“, potrivit adjunctului directorului Poliţiei locale, John Tims, echipaje de scafandri au efectuat sâmbătă o operaţiune de căutare a două cadavre în largul Insulei Albe.

Operaţiunea s-au concentrat pe zona în care un cadavru a fost văzut plutind la suprafaţa mării în a doua zi după erupţie, transmite AFP.

Vineri, şase cadavre au fost recuperate din largul Insulei Albe într-o operaţiune riscantă, de trei ore şi jumătate, realizată de şase bărbaţi şi două femei din trupele speciale ale Noii Zeelande.

Sub ameninţarea unei noi erupţii, cu o încărcătură de 33 de kilograme pe spate şi protejaţi de echipamente speciale, cei opt curajoşi au intrat în apa toxică şi au recuperat cele şase cadavre în numai două ore de la circa 400 de metri depărtare de ţărm. Au mai dedicat o oră şi jumătate căutării celorlalte două cadavre, dar în van. Au încheiat misiunea cu vărsături şi deshidrataţi.

În total, 47 de persoane se aflau pe Insula Albă în momentul erupţiei. Şaptesprezece dintre ele sunt date moarte, în timp ce altele 27 sunt spitalizate în Noua Zeelandă şi în Australia. Dintre cei 27 de răniţi, 20 sunt în stare critică. Victimele prezintă arsuri grave, de până la 95% din suprafaţa corpului. Acum Noua Zeelandă caută 120 de metri pătraţi de piele pentru salvarea supravieţuitorilor, un apel în acest sens fiind lansat de către ministrul Sănătăţii Peter Watson.

Prima victimă a fost identificată oficial sâmbătă. Este vorba de o australiancă, Krystal Browitt, care împlinise recent 21 de ani. Tânăra venise în vacanţă în Noua Zeelandă împreună cu familia sa pentru a sărbători ziua de naştere.

Imagine indisponibilă

Krystal Browitt FOTO Facebook

În ceea ce priveşte posibilitatea unei noi erupţii, oamenii de ştiinţă responsabili de monitorizarea activităţii de pe Insula Albă au retrogradat-o de la 50-60% pentru vineri la 35%-50% pentru sâmbătă şi duminică. Totuşi, riscul persistă, avertizează ei.

Un minut de reculegere în memoria victimelor va avea loc luni, la ora locală 14.11 (03.11 ora României), exact la o săptămână de la începutul erupţiei.

„Împreună putem să ne exprimăm durerea faţă de cei care au murit sau au fost răniţi, precum şi sprijinul pentru familiile şi prietenii lor, aflaţi acum în doliu“, a declarat premierul neozeelandez Jacinda Ardern.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite