Oraşul istoric Palmira a fost ocupat de Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, militanţii Statului Islamic au luat cu asalt oraşul sirian Palmira, luptând cu forţele pro-guvernamentale care s-au retras după ce au reuşit să evacueze mare parte din populaţia civilă, anunţă televiziunea siriană de stat. Palmira este acum aproape complet ocupat de terorişti.

Cucerirea Palmirei reprezintă o premieră pentru Statul Islamic, deoarece au capturat oraşul direct din mâinile armatei siriene şi a forţelor aliate. În ultimele săptămâni, forţele guvernamentale au pierdut mult teren în faţa altor grupuri de insurgenţi în nord-vest şi sud, notează Reuters.

Palmira, cunoscut şi sub numele de Tadmur, este construit lângă rămăşiţele unei civilizaţii ale cărei străzi, temple şi amfiteatre au rezistat timp de 2.000 de ani. Statul Islamic a distrus monumente antice în ţara vecină, Irak. 

Palmira este şi un oraş strategic, găzduind instalaţii militare moderne şi fiind situat pe o autostradă în deşert care leagă capitala Damasc de provinciile estice, aflate în mare parte sub control insurgent. 

Slavă Domnului că a fost eliberat“, a spus un luptător al Statului Islamic, într-un video postat online, filmat în zona Palmirei. El a adăugat că organizaţia teroristă controlează spitalul din oraş pe care forţele siriene l-au folosit ca bază, înainte de a se retrage.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, Statul Islamic a cucerit aproape întreg oraşul. Grupul de monitorizare a transmis că nu este clar ce s-a întâmplat cu forţele staţionate în baza militară de la periferie sau care este soarta unei închisori militare importante care se află în oraş.

Directorul patrimoniului antic, Maamoun Abdulkarim a declarat miercuri pentru Reuters că sute de statui au fost mutate în locuri sigure, însă a solicitat armatei siriene, opoziţiei şi comunităţii internaţionale să salveze oraşul. „Ne temem pentru muzeu şi pentru monumentele mari care nu pot fi mutate. Aceasta este o luptă a întregii lumi“, a declarat Maamoun Abdulkarim.

UNESCO a solicitat ajutor internaţional pentru a populaţia Palmirei şi pentru „a proteja moştenirea culturală unică“. Monumentele din Palmira, care se află la marginea sud-vestică a oraşului modern, au intrat pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial aflat în pericol în 2013. Ruinele au făcut parte dintr-o oază din deşert care a reprezentat unul dintre cele mai importante centre culturale ale lumii antice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite