În lume

articolul anterior articolul urmator

Otoniel, cel mai important traficant de droguri columbian, a fost capturat

5
24 Oct 2021 08:33:45
Autor: Afrodita Cicovschi

Guvernul columbian a anunţat, sâmbătă, capturarea lui Dairo Antonio Usuga, alias “Otoniel”, cel mai căutat traficant de droguri din ţară, informează AFP.

The Guardian notează că Statele Unite ofereau o recompensă de 5 milioane de dolari pentru găsirea lui Otoniel, iar Columbia oferea aproximativ 800.000 de dolari pentru informaţii cu privire la locul în care se afla bărbatul.
 
“Este lovitura cea mai dură dată traficului de droguri în acest secol în ţara noastră, comparabilă doar că căderea lui Pablo Escobar”, a afirmat preşedintele Ivan Duque într-un mesaj postat în social media.
 
Pablo Escobar, liderul cartelului de la Medellin, care a controlat până la 80 la sută din comerţul global de cocaină, a fost ucis de poliţia columbiană în 1993.
 
Imaginile date publicităţii de guvernul columbian îl arată pe Otoniel zâmbind, îmbrăcat în negru, înconjurat de militari columbieni înarmaţi. Traficantul a fost capturat la Necocli, în nord-vestul ţării, în apropierea frontierei cu Panama.
 
“A fost cea mai importantă expediţie în jungl- din istoria militară a ţării noastre”, a menţionat Duque.
 
Poliţia columbiană a lucrat în colaborare cu agenţii din SUA şi din Marea Britanie, a declarat directorul Jorge Vargas.
 
Operaţiunea, în timpul căreia un poliţist a fost unis, a mobilizat aproximativ 500 de membri ai fosţelor de ordine, susţinuţi de 22 de elicoptere.
 
Otoniel a fost transferat sâmbătă la Bogota cu avionul, unde el a fost escortat la sediul poliţiei.
 
Clan del Golfo este cel mai important grup de traficanţi de droguri din Columbia şi arestarea liderului său reprezintă o lovitură dură dată de guvern crimei organizate. Cartelul format din foşti membri ai unor grupuri paramilitare care au luptat cu gherilele de stânga până în urmă cu aproximativ un deceniu este finanţat în principal prin traficul de droguri, dar şi prin exploatare minieră ilegală şi şantaj, este prezent în 300 de municipalităţi din Columbia.
 
Otoniel, în vârstă de 50 de ani, care a fost inculpat de justiţia americană în 2009, face obiectul unei proceduri de extrădare. Statele Unite au oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru capturarea bărbatului.
 
Guvernul columbian acuză Clan del Golfo că se numără printre responsabilii valului de violenţă din ţară de după semnarea acordului de pace din 2016 cu gherila Forţelor armate revoluţionare.
 
În 2017, Otoniel şi-a anunţat intenţia de a ajunge la un acord pentru a se preda justiţiei. Guvernul a reacţionat mobilizând 1.000 de soldaţi pentru a-l găsi.
 
Potrivit poliţiei, traficantul se ascundea în junglă, în regiunea Uraba, şi nu folosea telefonul, el apelând la curieri pentru a comunica. “El dormea în ploaie, fără să se apropie vreodată de zonele locuite”, a explicat Vargas.
 
Otoniel a devenit liderul Clan del Golfo în 2012, după moartea fratelui său Juan de Dios “Giovanni”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

gyll
24.10.2021, 09:22:53

Păi să îl urmeze cât mai repede pe frate-su

+7 (7 voturi)
Ef Ef
24.10.2021, 11:03:01

Pleaca unul, vine altul, nu se termina nimic. Ce viata au si astia. Invart miliarde si dorm prin jungle si boscheti. Sa ia eemplu de la bancheri. Aia nenorocesc o planeta si nu patesc nimic. Tot noi le platim si datoriile.

+8 (8 voturi)
Andrei Tirighie
24.10.2021, 12:01:02

ăsta are ceva cu vinurile

-7 (7 voturi)
Richard Carroll
24.10.2021, 13:52:32

Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum, iata un raport live al postarilor antivacciniste pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Iata de ce suntem colonia de leprosi a Europei.

R e l i g u l o u s@Vancouver.Canada
24.10.2021, 14:23:45

Ăsta face reclamă PE GRATIS la un site de pocăiți.

-7 (7 voturi)
Modifică Setările