Palestinienii au respins „Afacerea Secolului“, planul american pentru pacea în Orientul Mijlociu: Nu ne putem târgui ca la piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii palestinieni au respins sâmbătă propunerile lui Jared Kushner, consilierul economic de la Casa Albă, în ceea ce priveşte proiecte majore de investiţii, parte a planului economic american de pace pentru Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Planul pentru ”pace şi prosperitate”, care va fi prezentat oficial de Jared Kushner la o conferinţă programată să aibă loc în această săptămână în Bahrain, include 179 de proiecte de infrastructură şi de afaceri, potrivit detaliilor planului şi declaraţiilor unor oficiali americani.

Abordarea pentru relansarea procesului de pace dintre Israel şi Palestina a fost criticată sâmbătă de către palestinieni.

În timp ce înaltul oficial al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Hanan Ashrawi, a spus că planurile prezentate nu  sunt decât „promisiuni abstracte şi doar o soluţie politică ar rezolva conflictul, organizaţia islamică Hamas, care controlează Gaza, a fost ceva mai tranşantă:„Palestina nu e de vânzare”.

Potrivit oficialilor americani, planul economic în valoare de 50 de miliarde de dolari al administraţiei Trump prevede înfiinţarea unui fond de investiţii care să ducă la dezvoltarea economică a Palestinei şi a ţărilor arabe vecine.

Unul dintre proiecte se referă la construirea unui coridor de transport în valoare de 5 miliarde de dolari care să lege Cisiordania de Gaza.

Planul mai propune aproape 1 miliard de dolari pentru dezvoltarea turismului în Palestina, o noţiune lipsită de pragmatism în prezent, având în vedere conflictele frecvente dintre forţele israeliene şi militanţii din Gaza, regiune controlată de organizaţia Hamas, şi securitatea strictă din Cisiordania.

Administraţia Trump speră ca statele bogate din Golf şi ţările din Europa şi Asia, alături de investitorii privaţi, să supote mare parte din costuri, a spus Kushner.

Kushner a declarat pentru Reuters că „Asta ar fi Oportunitatea Secolului numai să aibă curajul să o adopte”.

De partea cealaltă, Ashrawi, un negociator palestinian experimentat, consilierul prezidenţial şi membru în comitetul executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei  a spus că doar o soluţie politică care să pună punct ocupării israeliene ar fi o rezolvare veritabilă a conflictului.

„Dacă chiar sunt preocupaţi de soarta economică a Palestinei, atunci să înceapă prin ridicarea asediului Gazei, să oprească Israelul din furtul banilor, al pământului şi resurselor noastre, să ne permită accesul la apele noastre, la spaţiul aerian şi la graniţele noastre, astfel încât să putem importa şi exporta în deplină libertate”.

Ea a spus că abordarea administraţiei lui Trump este „complet greşită”, întrucât prosperitatea nu e posibilă într-o ţară ocupată: „Să pună capăt ocupaţiei, o condiţie esenţială pentru obţinerea prosperităţii”.

Ministrul israelian al energiei, Yuval Steinitz, a spus că planul arată promiţător şi că ei pledează pentru dezvoltarea economică a Palestinei, astfel încât criza umanitară din Gaza să înceteze, iar comunităţile palestiniene să devină înfloritoare, doar că, spune el, palestinienii nu doresc să fie ajutaţi şi nici să contribuie ei înşişi la propriul bine.

Întrunirea de la Manama

Niciun oficial palestinian din partea preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas şi a organizaţiei sale sau din partea Autorităţii Palestiene nu va lua parte la întâlnirea ce va avea loc între 25 şi 26 iunie.

Casa Albă a decis să nu invite guvernul israelian dat fiind că AP nu va fi prezentă.

Peste jumătate din cei 50 de miliarde de dolari vor fi investiţi în teritoriile palestiene în decurs de 10 ani, restul fiind împărţit între Egipt, Libia şi Iordania. Investiţii se vor face şi în peninsula egipteană Sinai, ceea ce va fi în beneficul palestinienilor din Gaza învecinată.

În Gaza, oficialul Hamas, Ismail Rudwan, a respins de asemenea propunerile lui Kushner. 

Grupul extremist islamic este principalul rival intern al lui Abbas, al cărui centru de putere se află în Cisiordania.

Cei doi au însă aceeaşi părere în privinţa planului american.

„Respingem afacerea secolului în toate aspectele sale, economice, politice şi de securitate. Problema cu care se confruntă poporul palestinian este una naţionalistă, a celor care vor să iasă de sub jugul ocupaţiei. Palestina nu e de vânzare şi nu ne putem târgui pentru ea ca la piaţă. Palestina este pământ sacru şi nu există altă alternativă, ocupanţii trebuie să plece”, a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite