În lume

articolul anterior articolul urmator

Palestinienii şi-au atenuat criticile faţă de normalizarea relaţiilor dintre Emiratele Arabe Unite şi Israel

1
9 Sep 2020 06:20:18
Autor: News.ro
foto news.ro
foto news.ro

Conducerea palestiniană şi-a atenuat criticile faţă de acordul pentru normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite, înaintea unei reuniuni a Ligii Arabe care are loc miercuri la Cairo, la care va fi dezbătut acordul, transmite Reuters.

Un proiect de rezoluţie prezentat de trimisul palestinian, văzut de Reuters, nu include un apel pentru comdamnare sau o măsură împotriva Emiratelor Arbe Unite din cauza acordului intermediat de Statele Unite.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a dat dispoziţie marţi pentru interzicerea oricăror declaraţii ofensatoare sau acţiuni împotriva liderilor arabi, inclusiv a conducătorilor Emiratelor Arabw Unite.

Anunţat pe 13 august, acordul este primul de acest tip convenit între o  ţară arabă şi Israel în peste 20 de ani şi a avut loc pe fondul temerilor comune legate de Iran.

Proiectul de rezoluţie palestinian care va fi dezbătut de miniştrii arabi de Externe afirmă că acordul Israel-SUA-Emirate ”nu diminuează consensul arab asupra cauzei palestiniene, cauza palestiniană este cauza întregii naţiuni arabe”.

”Anunţul trilateral nu schimbă principala viziune arabă bazată pe faptul că soluţia celor două state la frontierele din 1967 este singura modalitate de a realiza pacea în Orientul Mijlociu”, se afirmă în proiectul de rezoluţie.

Tonul este semnificativ diferit de cel al lui Abbas, al cărui birou a numit acordul din 13 august drept ”trădare” şi ”un cuţit în spatele cauzei palestiniene”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele SUA Donald Trump au descris acordul ca fiind istoric şi au cerut altor ţări arabe să îi urmeze exemplul.

Liderii din Emiratele Arabe Unite au declarat că acordul suspendă planurile israeliene de anexare a teritoriului în Cisiordania ocupată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

mindrescu costel
9.09.2020, 09:43:41

incet, incet o sa se atenueze de tot sunt in fata unui fapt implinit si nu au decat sa exprime niste opinii mai mult sau mai putin rezonabile si cam atat

Modifică Setările