Pandemia Covid 19. Recomandarea OMS, „testaţi, testaţi, testaţi!“, şi-a dovedit eficacitatea într-un orăşel din Italia şi în Coreea de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile sanitare au testat toti locuitorii din oraşelul Vo din Italia FOTO EPA -EFE
Autorităţile sanitare au testat toti locuitorii din oraşelul Vo din Italia FOTO EPA -EFE

Mica localitate italiană Vo, de 3300 de locuitori a testat toată populatia şi a impus o carantină foarte strictă în cazul celor infectaţi şi a contactelor acestora. Coreea  de Sud, cu o populaţie de 50 de milioane de locuitori, şi-a încetinit semnificativ epidemia fără să închidă oraşe întregi şi fără alte măsuri drastice, doar testând şi izolând prsoenele infectate. Israelul a recurs la centre de testare drive-in.

Vo, un orăşel din Nordul Italiei, situat lângă Veneţia, nu a mai raportat niciun caz nou de COVID-19, după un experiment ce a implicat testarea tuturor locuitorilor săi. Localitatea numără 3.300 de persoane şi toate au fost testate pentru infecţia cu coronavirus. Conform sursei citate, în urma experimentului, nicio persoană nu a mai fost diagnosticată cu COVID-19.

Oraşul Vò, amplasat în Provincia Padova, a fost unul dintre cele 11 oraşe şi sate din centrul focarului COVID-19 al Italiei şi este, practic, locul de unde a pornit pandemia de infecţii cu coronavirus. Experimentul a presupus testarea întregii populaţii a oraşului, respectiv 3.300 de persoane. De asemenea, a fost impusă o carantină foarte strictă în cazul celor infectaţi şi a contactelor acestora.

Presa italiană scrie că oraşul nu a înregistrat cazuri noi, începând de vineri. „Testarea a fost vitală, a salvat multe vieţi”, a spus primarul orăşelului, Giuliano Martini. Andrea Crisanti, un expert de la Imperial College London, a declarat presei italiene că testarea întregii populaţii a făcut diferenţa. „În Vo, am testat toţi locuitorii, chiar şi cei care erau asimptomatici”, a afirmat Crisanti.

Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la aproape 3000 de morţi în Italia, iar numărul total al persoanelor infectate până acum este de 35.713, au anunţat miercuri seară autorităţile italiene.

Experienţa Coreii de Sud

Coreea  de Sud, ţară, având o populaţie de 50 de milioane de locuitori, şi-a încetinit semnificativ epidemia fără să închidă oraşe întregi şi fără alte măsuri drastice, de felul celor care au ajutat China să-şi ţină epidemia sub control. În spatele acestui succes s-a aflat cel mai costisitor şi mai bine organizat sistem de testare din lume, dar şi intensificarea eforturilor de izolare a persoanelor infectate, la care s-a adăugat depistarea şi punerea în carantină a persoanelor cu care bolnavii au venit în contact – explică Science. 

Potrivit paginii web Worldometer, Coreea de Sud a testat peste 270.000 de oameni, ceea ce se traduce prin peste 5200 de teste la 1 milion de locuitori – mai multe decât în oricare altă ţară mică, cu excepţia Bahreinului. Până acum, Statele Unite au efectuat 74 de teste la 1 milion de locuitori, după cum reiese din datele parvenite de la Centrele pentru Controlul şi Combaterea Maladiilor (CDCP) din SUA.

Experienţa din Coreea de Sud demonstrează că “o capacitate de diagnosticare pe scară largă este soluţia-cheie pentru controlul unei epidemii“, a declarat Raina MacIntyre, profesor specialist în prevenirea bolilor infecţioase de la Universitatea New South Wales din Sydney.

“O mare influenţă asupra menţinerii sub control a unei epidemii o are şi depistarea sursei de infecţie, astfel încât cazul să poată fi izolat“, mai spune dna MacIntyre.

Şi totuşi, nu este clar dacă succesul va fi de durată. Numărul cazurilor noi e în scădere din cauza eforturilor herculeene prin care un focar de peste 5000 de cazuri – 60% din totalul cazurilor la nivelul întregii ţări – semnalat la Biserica Shincheonji a lui Isus, o mega-biserică mesianică secretă – a început să scadă.

Dar din cauza acestor eforturi, “am cam neglijat alte regiuni din Coreea“, afirmă Oh Myoung-don, specialist în boli infecţioase de la Universitatea Naţională din Seul.

Acum apar noi focare. Începând de săptămâna trecută, autorităţile au raportat alte 129 de infecţii, în majoritate descoperite printr-un call center din Seul. Acesta ar putea fi începutul unei epidemii, atât în Seul, cât şi provincia Gyeonggi din apropiere. Regiunea are o populaţie de 23 milioane de locuitori.

Guvernul speră să poată controla noile focare în acelaşi fel ca în cazul celor din secta Shincheonji. La nivel naţional, capacitatea de testare a atins uimitoarea cifră de 15.000 de teste zilnic. La nivel naţional, există 43 de centre de testare – un model urmat acum şi în Statele Unite, Canada şi Regatul Unit.

În prima săptămână a lunii martie, Ministerul de Interne a lansat şi nişte aplicaţii pe smartphone, prin care pot fi urmăriţi bolnavii în carantină şi se pot strânge informaţii legate de simptome.

Centre de testare drive-in în Israel 

Centre de testare deschise non-stop  funcţionează începând de miercuri în Israel, ca parte a planului anunţat de premierul Benjamin Netanyahu privind testarea masivă a populaţiei pentru coronavirus.

Acestea vor fi organizate în aer liber, oamenii vor veni cu maşinile, iar probele le vor fi prelevate direct din autoturism. Persoanele vor fi anunţate prin SMS de ora la care trebuie să se prezinte la punctele de analize, potrivit Jerusalem Post.

Noul sistem va permite testarea a mii de persoane zilnic, estimează autorităţile. Netanyahu se aşteaptă să fie făcute între 3.000 şi 5.000 de teste pe zi, comparând Israelul cu Coreea de Sud, unde 15.000 de oameni sunt testaţi zilnic.

Primul centru va fi deschis miercuri în Tel Aviv, urmând ca alte cinci să devină funcţionale în Haifa, Ierusalim, Petah Tikva, Rishon Lezion şi Beersheba.

Guvernul israelian a extins, marţi, restricţiile asupra populaţiei israeliene, deoarece numărul cazurilor cu coronavirus a crescut la 337.

Israelul a interzis marţi deplasările „neesenţiale” şi a suspendat transportul public nocturn, înăsprind măsurile deja stricte adoptate pentru a limita răspândirea noului coronavirus, relatează AFP.

Locuitorii nu pot ieşi din casă decât "pentru a merge să cumpere alimente şi medicamente, să consulte un medic sau să se deplaseze la locul de muncă, unde nu trebuie să existe mai mult de zece persoane", a dispus Ministerul Sănătăţii, care a anunţat de asemenea suspendarea transportului public de noapte.

"Nu trebuie să ieşiţi din casă pentru a merge în parcuri, pe terenurile de joacă, la plajă, la piscină sau la bibliotecă", a precizat ministerul într-un comunicat, fără a menţiona când ar urma să intre în vigoare noile măsuri. Întâlnirile cu apropiaţii nu sunt permise decât dacă aceştia trăiesc în acelaşi imobil, se mai arată în comunicat.

Străinii nu mai au voie să intre pe teritoriul Israelului, cu excepţia celor care pot dovedi că au posibilitatea să rămână în izolare şi care trebuie să urmeze o carantină de 14 zile. Guvernul a autorizat printr-o măsură de urgenţă serviciul de securitate internă Shin Beth să colecteze date despre cetăţeni pentru a lupta împotriva răspândirii coronavirusului. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite