Pandemia Covid-19. Statele care au anunţat relaxarea restricţiilor de combatere a epidemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Austria a permis redeschiderea magazinelor mici. Celelalte magazine vor fi redeschise pe 2 mai, iar restaurantele la jumătatea lunii mai.
Austria a permis redeschiderea magazinelor mici. Celelalte magazine vor fi redeschise pe 2 mai, iar restaurantele la jumătatea lunii mai.

Mai multe ţări au adoptat planuri de relaxare a restricţiilor antiepidemice, în contextul scăderii numărului de contagieri şi pe baza unor măsuri clare, precum intensificarea testării şi localizarea rapidă a contactelor persoanelor infectate, iar experţii avertizează că este necesară prudenţă.

Principalul criteriu pentru relaxarea restricţiilor antiepidemice rămâne încetinirea răspândirii epidemiei, fiind necesare unele măsuri suplimentare:

– intensificarea efectuării testelor pentru depistarea persoanelor infectate;

– depistarea rapidă a contactelor persoanelor infectate, prin diverse aplicaţii digitale;

– consolidarea „capabilităţilor locale de reacţie” – în special abilitatea de izolare rapidă a noilor focare de contagiere.

„Pentru ţările care au gestionat bine până acum furtuna Covid-19, presiunile asupra guvernelor de a redeschide societăţile şi economiile sunt intense: din partea mediilor de afaceri care au asistat la suspendarea unor întregi segmente industriale; din partea analiştilor politici care interpretează datele economice şi văd doar indicatori intraţi în zone de roşu; din partea familiilor nerăbdătoare să vadă copiii reveniţi la şcoli; din partea cetăţenilor disperaţi să revină la lucru şi să restabilească normalitatea în vieţile lor.

Însă riscurile unor relaxări prea mari şi prea devreme sunt foarte reale, iar experţii medicali avertizează că graba ridicării premature a restricţiilor riscă să genereze un al doilea val de infecţii, cu grad mai mare de mortalitate, subminând câştigurile obţinute cu greu până acum”, notează cotidianul The Guardian.

În Europa, au fost anunţate planuri de relaxare a unor măsuri în Cehia, Danemarca, Austria, Germania, Islanda, Italia, Norvegia, Elveţia. Belarus şi Suedia nu au aplicat restricţii stricte.

Australia

Premierul Scott Morrison a anunţat un plan de relaxare graduală a restricţiilor. „Am parcurs drumul în criză, acum va trebui să parcurgem drumul spre ieşirea din criză. Va fi un drum pas cu pas, experimental, este un teritoriu neexplorat. Nicio ţară din lume nu a fost încă în această etapă, vom colabora cu toţii şi vom găsi un drum”, a afirmat Scott Morrison.

În patru săptămâni, liderii politici din Australia vor reevalua restricţiile antiepidemice şi vor stabili dacă pot fi relaxate ori anulate. În şase luni, Guvernul speră că sistemul economic va începe relansarea. Dar distanţarea socială ar putea dura câţiva ani, până la găsirea unui vaccin sau până la dobândirea imunităţii comunitare.

Noua Zeelandă

Guvernul din Noua Zeelandă a aplicat măsuri de eradicare a virusului Sars-CoV-2. Curba infecţiilor a fost stabilizată, dar oameni de ştiinţă reuniţi în grupul numit „Plan B” îndeamnă premierul Jacinda Ardern să ridice restricţiile, argumentând că strategia de eradicare a virusului nu poate avea succes, generând criză economică şi rezultate medicale mai grave decât virusul.

Guvernul Noii Zeelande se va reuni luni, pentru a stabili dacă alerta va fi redusă de la nivelul 4 la nivelul 3.

Germania

   

Multe magazine din Germania se redeschid astăzi, într-un prim pas al operaţiunii de ieşire din carantină într-o ţară în care epidemia cu noul coronavirus este ”sub control”, relatează afp.

Magazine alimentare, librării, distribuitorii de maşini... Majoritatea magazinelor cu o suprafaţa interioară de mai puţin de 800 de metri pătraţi vor putea să primească clienţi luni dimineaţă.

Acesta este primul pas de ieşire din izolare, cancelarul Angela Merkel intenţionând astfel să restarteze economia care a intrat în recesiune în martie, o situaţie critică care ar trebui să continue câteva luni.

Cu peste 140.000 de cazuri înregistrate oficial şi un pic peste 4.000 de decese, pandemia este ”sub control şi gestionabilă”, a spus ministrul Sănătăţii, Jens Spahn.

Germania intenţionează să ridice gradual restricţiile puse luna trecută. Şcolile şi liceele se vor redeschide pe 4 mai. În Bavaria, landul cel mai afectat, şcoala este programată să înceapă cu o săptămână mai târziu.

Ministerele regionale ale Educaţiei trebuie să prezinte măsuri până pe 29 aprilie pentru a se asigura că elevii respectă o distanţă rezonabilă unul de altul, prin reducerea numărului de elevi dintr-o clasă şi din grupurile de învăţare.

De asemenea, Germania extinde interzicerea grupurilor de mai mult de două persoane în spaţii publice, cu excepţia familiilor. Distanţa minimă de 1,5 metri va fi de asemenea menţinută.

În timp ce frizeriile se vor redeschide pe 4 mai, saloanele de tatuaj rămân închise.

Spaţiile culturale, barurile şi restaurantele - cu excepţia celor de livrare acasă, terenurile de sport de asemenea rămân închise. 

Polonia a înregistrat duminică cel mai mare număr de cazuri de coronavirus, cu 545 de noi infectări, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, cu o zi înainte de relaxarea unora dintre restricţii, potrivit Reuters.

Parcurile şi pădurile vor fi redeschise începând de luni, iar limitarea numărului de persoane care vor fi permise în magazine va fi relaxată, a anunţat joi premierul Mateusz Morawiecki.

Însă multe restricţii, cum ar fi acoperirea gurii şi a nasului şi purtarea mănuşilor de plastic în magazinele alimentare, precum şi închiderea şcolilor vor rămâne în vigoare.

Duminică, Polonia a înregistrat 9.287 de cazuri confirmate şi 360 de decese, scrie Mediafax. Duminică, Ministerului Sănătăţii a anunţat că a efectuat în jur de 11.200 de teste în cursul ultimei zile.

Partidul aflat la guvernare Dreptate şi Justiţie (PiS) a anunţat că vrea să uşureze pierderea economică provocată de pandemie, restricţiile asupra vieţii publice costă Poloniei aproximativ 10 miliarde de zloti (2,4 miliarde de dolari) în fiecare zi sau la două zile.

Creşterea zilnică a noilor cazuri COVID-19 s-a menţinut constantă în aprilie după o creştere în martie, cu o scădere de Paşte. Până duminică, Polonia nu raportase mai mult de 500 de cazuri noi într-o singură zi.

Cifrele de testare au scăzut weekendul trecut la aproximativ 5.000 pe zi, în parte datorită sărbătorilor de Paşte, au declarat oficialii Ministerului Sănătăţii.

Cehia

Guvernul de la Praga a anunţat un plan în cinci etape pentru relaxarea restricţiilor.

În ultima etapă, programată pe 8 iunie, ar urma să poată fi redeschise hotelurile şi marile centre comerciale.

Italia

Restricţiile privind deplasările ar urma să fie relaxate pe 4 mai. Au fost deschise deja librăriile, spălătoriile, unele benzinării. Angajaţii din domeniul forestier şi IT şi-au reluat activităţile.

Austria a permis redeschiderea magazinelor mici. Celelalte magazine vor fi redeschise pe 2 mai, iar restaurantele la jumătatea lunii mai.

Danemarca a redeschis şcolile primare. Restaurantele şi cafenelele rămân închise, iar adunările mai mari de zece persoane sunt interzise până pe 10 mai. Adunările de sute de persoane sunt interzise până în august.

În Israel, premierul în exerciţiu, Benjamin Netanyahu, a anunţat relaxarea unor restricţii, precizând că procesul va fi etapizat şi monitorizat atent.

În Serbia, preşedintele Aleksandar Vucici a anunţat un plan de relaxare graduală a restricţiilor începând de marţi.

În SUA, Administraţia Donald Trump a elaborat un plan de reluare a activităţilor economice în trei etape, în funcţie de situaţia epidemică, fiecare etapă durând câte 14 zile.

Spania a permis revenirea la lucru a sute de mii de angajaţi, dar restricţiile privind deplasările sunt menţinute pentru restul populaţiei şi ar putea fi prelungite după data de 27 aprilie.

Franta. Premierul Edouard Philippe a prezentat duminică principiile unei ieşiri lente din carantină începând cu 11 mai, care se va baza pe testarea masivă a populaţiei şi pe izolarea bolnavilor, informează AFP.

Francezii nu vor reveni "imediat şi, probabil, nu foarte curând la viaţa de dinaintea" crizei COVID-19, a avertizat şeful guvernului francez în cadrul unei conferinţe de presă la care a fost prezent şi ministrul sănătăţii, Olivier Véran.

Ca urmare a solicitării preşedintelui Emmanuel Macron de a prezenta un plan de ieşire din carantină până la sfârşitul lunii aprilie, premierul a schiţat liniile acestuia fără a intra în detalii, în condiţiile în care neîncrederea populaţiei este în creştere iar criticile din partea opoziţiei se înmulţesc.

Edouard Philippe a insistat asupra a "trei elemente esenţiale" pentru începerea ridicării măsurilor restrictive.

Un prim element va fi continuarea respectării "gesturilor de barieră" precum distanţarea socială, ce va fi însoţită de generalizarea purtării măştilor în public. Purtarea măştilor va deveni probabil obligatorie în mijloacele de transport în comun.

Anticipând impunerea unei astfel de obligaţii, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat distribuirea gratuită în farmaciile din capitală a 500.000 de măşti din pânză lavabile spre sfârşitul lunii aprilie şi a peste 2 milioane în luna mai.

Un al doilea element vizează necesitatea realizării rapide de testări numeroase, a mai precizat premierul francez. Obiectivul guvernului este de a putea efectua 500.000 de teste săptămânal până la ridicarea carantinei "dacă aveţi simptome (...) sau dacă aţi fost în contact apropiat cu o persoană despre care se ştie că este bolnavă", a precizat ministrul sănătăţii. În cazul unui rezultat pozitiv, pacienţii vor trebui izolaţi fie acasă, fie într-un loc special, ca de exemplu în hoteluri.

Prim-ministrul Edouard Philippe s-a exprimat cu prudenţă în privinţa scenariilor de după 11 mai, indicând că sunt în studiu mai multe ipoteze pentru redeschiderea şcolilor: fie diferenţiat, în funcţie de cât de afectate sunt anumite teritorii de epidemie, fie cu participarea unei jumătăţi din elevii claselor, astfel încât aceştia să se deplaseze la şcoală două săptămâni pe lună, alternativ, fie utilizarea localurilor în mod diferit, prin folosirea unor spaţii mai largi decât clasele unde au loc cursurile în mod obişnuit.

În al treilea rând, premierul francez a făcut apel la continuarea, pe cât de mult posibil, a telemuncii.

Pentru magazine, cozile trebuie organizate cu respectarea distanţei minime de un metru şi cu punerea la dispoziţie de geluri dezinfectante hidroalcoolice.

Ministrul sănătăţii a anunţat că, începând de luni, se va permite membrilor de familie să îşi poată vizita rudele din căminele de bătrâni, în "condiţii extrem de limitate" şi în "unităţile în care sunt găzduite persoane cu dizabilităţi".

"Va trebui să învăţăm să trăim cu virusul", a afirmat premierul Franţei, subliniind că, pentru moment, populaţia este departe de a se fi imunizat, că nu a fost identificat un tratament şi că nu se aşteaptă crearea unui vaccin mai devreme de jumătatea anului viitor.

Viaţa de zi cu zi a celor 67 de milioane de francezi va continua să fie afectată: "Nu este rezonabil să ne imaginăm că vom călători în străinătate foarte curând" a mai spus Philippe.

Preşedintele Consiliului ştiinţific, Jean-François Delfraissy, avertizase că "nunţile, zilele de naştere şi reuniunile de familie numeroase trebuie evitate în lunile următoare". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite