În lume

articolul anterior articolul urmator

Pariul riscant al premierului canadian ar putea provoca un cutremur în Europa. Trudeau e umăr la umăr cu oponentul său conservator

44
20 Sep 2021 21:33:39
Autor: Cristina Ene
Justin Trudeau FOTO EPA-EFE
Justin Trudeau FOTO EPA-EFE

Premierul liberal canadian Justin Trudeau s-a trezit într-o cursă strânsă cu conservatorul Erin O’Toole luni în alegerile parlamentare anticipate convocate în august. Crezând în şansele sale de a câştiga o majoritate parlamentară, acesta a făcut un pariu riscant după ce atenţia publică s-a îndreptat asupra oponentului său relativ necunoscut, relatează Politico.

Liberalii şi conservatorii sunt umăr la umăr cu câte 30%. Trudeau ar putea forţa un nou guvern minoritar, însă nu este exclus ca Europa să se pricopsească cu un alt premier conservator, cu o agendă politică foarte diferită de a lui Trudeau, care poate pleca din fruntea guvernului după şase ani.
 
O schimbare pe scena politică de la Ottawa ar putea cauza cutremure într-o Europă care s-a bucurat de o relaţie susţinută cu Trudeau, un partener predictibil al blocului comunitar în probleme de climă, drepturi ale omului, tehnologie, migraţie şi apărare în timp ce făcea faţă turbulenţelor cu alţi aliaţi precum SUA în mandatul lui Trump.
 
Domeniile în care relaţiile dintre Europa şi Canada ar putea avea de suferit sunt următoarele:
 

Acorduri comerciale

 
La patru ani după ce Bruxelles-ul şi-a asigurat un acord comercial major cu Canada, un număr de ţări europene între care Germania şi Olanda, au întârziat să dea undă verde Acordului economic şi comercial cuprinzător (CETA) cu o miză de miliarde de euro în bunuri şi servicii.
 
Pe de altă parte, O’Toole, 48 de ani, nu vede în Europa un partener comercial apropiat propunând în schimb relaţii mai strânse cu Marea Britanie, ţările din Commonwealth şi SUA.
 
El a promis lansarea unui nou acord între Canada, Australia, Noua Zeelandă şi Regatul Unit  sau grupul CANZUK susţinut de mulţi activişti ai Brexitului.
 
De asemenea,  O’Toole a promis să extindă Acordul cuprinzător şi progresiv pentru parteneriatul trans-Pacific, pentru a stabili legături comerciale cu ţări din America de Sud, Centrală şi Asia.
 
Chiar şi aşa, nu poate îndepărta Europa care e, totuşi, al treilea partener comercial al Canadei după SUA şi China cu schimburi de bunuri şi servicii în valoare de 79 de miliarde de euro în 2020.
 

Paşi mai mici în privinţa schimbărilor climatice

 
Liderul conservator a semnalat că e decis să inverseze politica lui Trudeau privind schimbările climatice.
Sub Trudeau Canada, una din cele mai poluante ţări raportat la locuitori, a dat startul unor politici atente la schimbările climatice şi menite să limiteze amprentă industriilor sale petroliere şi gazifere puternice, în ciuda opoziţiei din anumite părţi ale ţării. În aprilie, Trudeau s-a angajat să reducă emisiile de carbon cu 40%-45% faţă de nivelul din 2005 până în 2030.
 
O’Toole însă doreşte să revină la obiectivul iniţial de 30% până în 2030, el acuzând guvernul liberal că promovează ambiţii climatice mari doar pentru a impresiona comunitatea internaţională, în timp ce ar lăsa de izbelişte industria petrolieră canadiană.
 
Nu e ca şi cum el nu ar avea un plan climatic – o schimbare faţă de poziţia din trecut a Partidului Conservator – dar vrea, totodată, să revigoreze proiectele abandonate de conducte şi să contruiască unele noi.
 
"Ar trebui să ne asigurăm că ţările democratice folosesc resurse canadiene, nu din Arabia Saudită, Venezuela sau Rusia", a spus el.
 
Partidul Conservator a promis să se opună blocadelor conductelor, să ridice interdicţiile asupra petrolierelor în zone protejate şi să investească mai mulţi bani în extragerile de ţiţei şi exporturile de gaze naturale.

El vrea de asemenea să plafoneze preţul la carbon pentru a nu depăşi  50 de dolari canadieni pe tonă faţă de 40 de dolari canadieni în prezent. De cealaltă parte, guvernul Trudeau are în plan creşteri anuale progresive care să ajungă în 2030 la 170 de dolari canadieni pe tonă.
 
„Având o abordare bazată pe piaţă înseamnă că nu putem ignora faptul că partenerul nostru integrat din America de Nord - Statele Unite - nu are încă un sistem naţional de tarifare a carbonului”, se poate citi pe platforma conservatoare.
 

 Pivotare spre Asia

 
„Este în interesul Canadei să ne alăturăm aliaţilor noştri pentru a asigura viitorul unei regiuni Indo-Pacifice paşnice ”, se mai arată pe platforma conservatoare.
 
Conservatorul născut la Montreal a arătat o atitudine războinică faţă de China promiţând să interzică echipamentul 5G de la Huawei pentru apărarea securităţii naţionale şi întărind retorica despre „agresiunea Chinei”.

Abordarea sa contrastează cu a lui Trudeau care a avut o poziţie mai precaută în ton cu majoritatea Europei.
 
Joi, O'Toole a declarat că un guvern conservator va face presiuni pentru a se alătura SUA, Marii Britanii şi Australiei în pactul lor recent dezvăluit de partajare a tehnologiei pentru apărare. El a mai spus că va încerca să adere la alianţa Quad, care include SUA, Japonia, Australia şi India.
 
„Canada devine irelevantă sub domnul Trudeau. Devenim mai divizaţi acasă, mai puţin prosperi, or lumea este un loc grav, plin de provocări”, a spus O'Toole  joi.
 
Chiar dacă Partidul Liberal al lui Trudeau câştigă suficiente locuri pentru a forma un guvern minoritar, el s-ar confrunta cu un parlament divizat şi instabil, deoarece ar trebui să caute sprijin din partea altor partide, cum ar fi Noul Partid Democrat de stânga, Blocul Québécois separatist şi Partidul Ecologic.
 
Acest lucru l-ar putea face un partener mai dificil pentru Bruxelles, iar frământările provocate de un astfel de rezultat ar putea continua să destabilizeze politica canadiană, scrie Politico.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

44 Comentarii

Ionel Niculaie
20.09.2021, 22:03:13

Mister O’Toole, good old boy…

-7 (19 voturi)
POLITICALLY INCORRECT
20.09.2021, 22:19:15

Mi se pare chiar ok tipul, faťa de saltimbancul LGTB si BLM Trudeau...

-6 (26 voturi)
R e l i g u l o u s ⩾ 16 fani@Vancouver.Canada
20.09.2021, 22:56:46

Nu va faceti griji... daca Trump n-a castigat in America cu atat mai putin un conservator in Canada !

+5 (21 voturi)
Marcel Cristea
20.09.2021, 22:34:39

Adieu Justin, and don't let the doorknob hit'cha.

-10 (16 voturi)
Beta Alfa
20.09.2021, 22:44:46

Doamna / domnisoara Cristina Ene nici macar nu se sinchiseste sa pastreze echidistanta minima pentru a fi credibila. Formulari precum: "nu este exclus ca Europa să se PRICOPSEASCA cu un alt premier conservator" "Domeniile în care relaţiile dintre Europa şi Canada ar putea avea de SUFERIT" arata clar simpatiile doamnei CE. Mai multa obiectivitate nu ar strica.

-6 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (44)

Modifică Setările