În lume

articolul anterior articolul urmator

Partidele arabe din Israel îl sprijină pe Gantz pentru funcţia de premier. Netanyahu, tot mai departe de un nou mandat

2
23 Sep 2019 05:46:38
Autor: Vlad Terteleac
Benny Gantz si Benjamin Netanyahu FOTO AFP
Benny Gantz si Benjamin Netanyahu FOTO AFP

Partidele politice arabe din Israel au încălcat o veche tradiţie politică şi îl sprijină pe Benny Gantz pentru funcţia de şef al guvernului. Liderii politici arabi au declarat că doresc să prevină formarea unui nou cabinet condus de Benjamin Netanyahu, relatează presa internaţională.

Alegerile de săptămâna trecută au adus 13 locuri în legislativul israelian pentru alianţa partidelor arabe, făcând formaţiunea a treia forţă dintr-un parlament care numără un total de 120 de reprezentanţi.

Liderul alianţei, Ayman Odeh, a motivat decizia de sprijinirea a lui Gantz ca un efort cu un singur scop – Netanyahu nu trebuie să mai fie la putere, explicând că mişcarea nu înseamnă şi aprobarea politicilor urmărite de Gantz. Netanyahu a fost acuzat constant că duce politici îndreptate către populaţia arabă a Israelului şi că utilizează o retorică rasistă la adresa acestora.

„Am ajuns să fim consideraţi ilegitimi în politica din Israel în timpul epocii Netanyahu. De data aceasta, îl recomandăm pe Benny Gantz să formeze următorul guvern”, i-a spus Odeh preşedintelui israelian Reuven Rivlin. 

Decizia este semnificativă şi pentru că întrerupe o veche tradiţie politică din Israel, fiind pentru prima din 1992 dată când partidele arabe sprijină un candidat. Atunci, reprezentanţii arabi l-au votat pe Yitzhak Rabin, care a semnat,apoi, Acordurile de la Oslo cu palestinienii. 

Cu toate acestea, situaţia politică din Israel este departe de a fi rezolvată, iar Netanyahu, chiar dacă se află într-o poziţie dificilă şi pare tot mai departe de un nou mandat, nu este deocamdată complet pierdut. Alegerile de săptămâna trecută au adus un nou impas politic în Israel, după ce scrutinul din aprilie a avut un rezultat similar. Formaţiunea Albastru şi Alb, condusă de Gantz, a câştigat 33 de locuri, iar Likud-ul lui Netanyahu 31, dar nu pare să existe vreo cale clară către o coaliţie de guvernare. 

Rivlin, preşedintele israelian, a început să se consulte, duminică, cu partidele parlamentare pentru a afla poziţia acestora. Preşedintele ar favoriza un guvern de uniune naţională, spunând că atât Likud, cât şi partidul lui Gantz ar trebui să facă parte din această coaliţie.

Cifrele reflectă impasul politic din Israel mai bine decât orice altceva – Gantz s-ar bucura de sprijinul a 57 de aleşi, în timp ce Netanyahu ar avea 55 de reprezentanţi de partea lui. Nimeni nu are o majoritate, iar cele 8 locuri obţinute de partidul naţionalist al fostului ministru al apărării, Avigdor Lieberman, îl pune pe acesta într-o poziţie crucială pentru a decide liderul viitorului guvern. 

Cu toate acestea, Lieberman a declarat că nu-l sprijină nici pe Gantz, dar nici pe Netanyahu, cel puţin deocamdată, insistând şi el pentru un guvern de uniune naţională care să includă propriul partid şi partidele celor doi principali pretendenţi. Motivând refuzul de a-l sprijini pe Gantz, Lieberman a spus că acesta ar putea ajunge la o alianţă fie cu alianţa partidelor ultra-ortodoxe, fie cu cea a partidelor arabe, pe care fostul ministru le-a numit „inamice”.

Netanyahu preferă, la rândul său, un guvern de uniune naţională cu partidul lui Gantz, dar cu el ca premier. Gantz, pe de altă parte, insistă că oricare ar fi compoziţia următorului cabinet, el ar trebui să fie liderul pentru că partidul său a câştigat cele mai multe locuri în urma alegerilor. Netanyahu, care a ajuns la un număr record de 13 ani petrecuţi la putere, este confruntat cu un scandal de corupţie, putând fi acuzat oficial în următoarele săptămâni. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Kongo-Müller
23.09.2019, 13:13:23

Normal ca-l sustin pe Gantz. Macelarul Bibi este cel mai mare criminal de razboi si ucigas de civili din lume, in viata.

Index 4.2
24.09.2019, 03:11:21

Bibi e pa faras , ca si toti rasistii si nationalistii extremi !

Modifică Setările