În lume

articolul anterior articolul urmator

Pas cu pas, începe oare plata decontului pentru incapacitate de guvernare pe timp de pandemie?

46
20 Oct 2021 07:40:07
Cristian Unteanu
Protest faţă de preşedintele brazilian Jair Bolsonaro FOTO EPA-EFE
Protest faţă de preşedintele brazilian Jair Bolsonaro FOTO EPA-EFE

Asta începe să se deseneze la orizont şi, dacă procesul va fi lăsat să se dezvolte, va provoca mutaţii de o intensitate şi profunzime extraordinare, echivalente, pentru timpul nostru, cu ceea ce a generat Procesul de la Nurnberg.

Atunci, dacă vă amintiţi, a fost creat un nou cap de acuzare, cel de genocid, tocmai pentru că vechea categorie supremă în domeniu, „crime de război” se dovedea insuficientă în raport cu amploarea crimelor regimului nazist şi pentru a caracteriza totodată tipul de răspundere individuală a fiecăruia dintre „marii acuzaţi”, toţi factori de decizie din anturajul imediat al lui Hitler şi care aveau puteri discreţionare asupra domeniului pe care-l coordona.

Fusese atunci, poate să fie şi acum, o masivă răsturnare a unui bloc special de valori, cel dominat de „Fuhrerprinzip”, cheia sistemului nazist de guvernare şi, în general, după aceea, a oricărei structuri de sprijin pusă în slujba unui dictator sau a unui autocrat, mai mare sau mai mic, dornici să ajungă la maximum de putere imaginabil: acolo unde totul este al alui, totul i se subordonează, astfel încât, de facto, voinţa şi cuvântul său devin adevărata lege de funcţionare a sistemului.

În acest moment de acum, apare prima încercare de a obţine condamnarea unui şef de stat în exerciţiu, acuzat de o comisie senatorială specială care a recomandat declanşarea urmăririi penale pentru 13 capete de acuzare privind gestionarea „catastrofic de proastă” a fenomenului pandemiei. Aveţi aici documentul de 1078 de pagini elaborat de comisia de anchetă condusă de senatorul Renan Calheiros. Acuzaţiile sunt privesc modul în care Preşedintele, preluând comanda întregii campanii de luptă împotriva pandemiei, a acţionat cu o asemenea lipsă de ştiinţă a guvernării şi cu o asemenea inabilitate de a-şi alege colaboratori cu adevărat competenţi, preferând păpuşi partizane, încât s-a ajuns ca pandemia de Covid-19 să producă în Brazilia peste 600.000 de decese, cifră uluitor de mare, a doua hecatombă ca mărime după dezastrul similar din SUA. Ambele ţări fiind conduse de politicieni anti-vaccinişti prieteni care au făcut tot ce era posibil pentru a discredita eforturile corpului medical şi de a umple de ridicol toate raporatele cercetătorilor ştiinţifici. Iar Bolsonaro nici acum nu este nici vaccinat şi nici nu poartă mască. La fel ca idolul şi inspiratorul său politic Donald Trump, a făcut campanii intense pentru medicaţii neaprobate oficial pentru tratamentul Covid-19 precum faimosul tratament antimalarie cu hidroxiclorochină.

În raport se afirmă, ca unul dintre multiplele argumente care justifică formularea acuzaţiei de crimă, că Bolsonaro a acţionat direct împotriva avizelor verbale şi scrise transmise de responsabilii din domeniul sănătăţii, inclusiv de un ministru al Sănătăţii dat afară între timp deoarece avusese curajul să-l critice în public. Concluzia raportului este dramatică, desemnându-l pe Preşedinte drept „principalul responsabil pentru erorile guvernului în gestionarea pandemiei de Covid-19”. Şi cel mai grav, pe bază de documente, se formulează următoare acuzaţiei: „În ciuda tuturor vaccinelor existente la ofertă, guvernul federal a optat să nu achiziţioneze absolut nimic, decizie care a venit în ciuda tuturor studiilor care le demonstrau eficienţa şi nivelul de siguranţă şi împotriva sfaturilor date de epidemiologi care declarau zilnic că vaccinurile aveau să salveze vieţi. Decizia de a nu cumpăra vaccinuri între iulie 2020 şi cel puţin până în ianuarie 2021, decizie luată fără nici o bază tehnică sau ştiinţifică, şi împotriva tuturor recomandărilor autorităţilor inernaţionale în domeniul sănătăţii au produs pierdera a mii de vieţi care, fără niciun fel de îndoială, ar fi putut fi salvate cu ajutorul vaccinurilor... totul se baza de convingerea sa nefondată în ideea «imunizării de grup» în urma infectării pe cale natură şi pe existenţa unor forme precoce de tratament”.

Ar putea fi într-adevăr un proces senzaţional, mai ales că celelalte capete de acuzare privesc încălcarea măsurilor sanitare, incitarea la crimă şi falsul în documente private, nereguli serioase în managementul banului public, acţiuni care au pus în primejdie populaţia indigenă. Sunt prezentate dovezi pentru acuzaţiile de crimă împotriva umanităţii şi şarlatanism.

Coincidenţă, evident, nu cred că se îndoieşte nimeni de asta, sunt în plină desfăşurare audierile în comitetul de anchetă al Senatului american care asamblează mărturii ale martorilor direcţi ai momentului asaltului asupra Capitoliului şi eventuala responsabilitate penală a unora dintre foştii funcţionari ai Casei Albe, incluzându-l aici chiar pe fostul preşedinte.

Reîntorcându-ne la cazul Bolosonaro, trebuie menţionat că nu este singurul proces care i se deschide, căci mai există cel puţin unul „pentru crime împotriva umanităţii” deschis de un ONG austriac, AllRise (aveţi aici toate detaliile acţiunii juridice şi dimensiunilor sale politice) care-l acuză pentru acţiunile sale iresponsabile care au dus la dispariţia unor zone deosebit de mari din pădurea amazoniană, aproximativ 4000 de kilometri pătraţi anual de când Bolsonaro a ajuns la putere, eco-crimă care deja are consecinţe globale, accentuând marile probleme aduse de schimbările climatice.

Desigur, suntem chiar la începutul acţiunii juridice şi asta dacă Senatul brazilian va adopta raportul şi concluziile sale sau dacă judecătorii Cirţii penale Internaţionale vor decide asupra admisibilităţii cazului. Dar, deja, acesta este un amănunt esenţial, însă numai un amănunt în ceea ce pare să fie început ca un proces ireversibil: începerea plăţii decontului pentru dezastrul acesta al pandemiei care ne-a schimbat vieţile şi pentru care, cel puţin oficial, nimeni nu se simte responsabil. De vină sunt nişte ăia mici şi proşti, incapabilii de serviciu, umilii Acari Păun ai tuturor regimurilor criminale şi incompetente.

Dar poate această acoperire reciprocă a incompetenţelor girată de cel mai înalt personaj din stat se va termina căci, iată, încep să apară asemenea rapoarte în care să se spună că „matematica situaţiei este limpede: mai multe infectări, mai mulţi morţi. Fără vaccinuri, mortalitatea ar fi fost stratosferică, aşa cum s-a şi dovedit să fie... Nu vom uita nicodată”.

Această ultimă aserţiune este perfect adevărată căci, cel puţin la nivelul generaţiilor de acum, nimeni nu va putea uita nici minciunile, nici dovezile iunei aproape imposibil de imaginat incapacităţi de guvernare dublată de infatuarea solemnă acelor care-şi pun singuri o batistă neagră peste ochi, mergând voios, în fruntea popoarelor pe care le conduc, înspre dezastre mereu mai solid construite.

Să fie un semnal de speranţă?

Personal, am foarte mari îndoieli că se poate merge foarte departe, tocmai din cauza solidarităţii fără greş, de bloc, a politicienilor de pretutindeni, uniţi perfect şi blindaţi parcă impenetrabil, cu interese negociate pe insulele veşnic însorite. Dar păstrez o urmă de optimism bazat pe credinţa că, la un moment dat, chiar şi în acest edificiu perfect de solidaritate imbecilă pot să apară fisuri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

46 Comentarii

Adrian Foangǎ
20.10.2021, 07:51:26

Nu se va intampla absolut nimic, am mai auzit garagara din asta ca se va face si se va drege. Nu va exista niciun responsabil, dealtfel toti politicienii, in frunte cu plavanul, sun ca "statul a esuat". De parca nu ei ar fi statul!

-7 (21 voturi)
Ludwig
20.10.2021, 08:05:20

Esecul vaccinarii este specifica tarilor ortodoxe...romania, bulgaria, rusia, etc Unde e multa saracie si prostie e si multa religie...

+15 (29 voturi)
Tomescu Tom
20.10.2021, 08:09:40

Ca să plătească cineva vreodată, acest decont .. de " incapacitate de guvernare " , ar trebui să se producă o reformă profundă a clasei politice .. Adică " puterea " să fie deținută de alții decât cei ce și-au bătut joc de țara de țara, și se noi toți, asta în ultimii 32 de ani .. . Dacă aliații ar fi fost învinși , ar mai fi existat procesul de la Nurnberg ?????

+3 (3 voturi)
marin rian
20.10.2021, 08:13:06

preambul: voi aveti OncoGen-ul din Timișoara,unicul centru de cercetare care a avut pretentia ca poate crea un vaccin. citi oameni lucreaza acolo? 50? ok, 50. DE UNDE SI PINA UNDE au ceilalti romani pareri despre vaccin? ce ii face pe romani sa creada ca pot emite o parere? pe ce s-ar putea baza asa o parere? pe bezna totala din mintea lor? pe ce? n-au notiuni elementare, dar au pareri ferme. 90% dintre taranii romani au o parere categorica.Vaccinul nu e bun. Asta e boala...oameni care se pricep la orice. nu e suficient ca esti prost de bubui, dar te umfli cu pompa ca ai o parere. becali stie el ca "peste 2 ani"...mai vorbim noi peste 2 ani. ce sa vorbim ciobane?poate ti se strica brinza intre-timp....in rest despre ce sa vorbim? in ce crezi ca esti calificat sa ai o parere? fotbal? amice...nu exista echipa romana in UEFA si tu o tii sus si tare ca stii fotbal? asa si cu ala...stie el, cunoaste. oameni care se pricep la orice. daca comentezi, te fac praf sau fac presiuni politice asupra ta.

+6 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
20.10.2021, 08:21:58

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (46)

Modifică Setările