În lume

articolul anterior articolul urmator

Patriarhia Moscovei a întrerupt relaţiile cu Patriarhia Alexandriei

11
27 Dec 2019 14:00:13
Autor: News.ro
Theodoros al II-lea discutând cu Vladimir Putin la Cairo FOTO EPA-EFE
Theodoros al II-lea discutând cu Vladimir Putin la Cairo FOTO EPA-EFE

Biserica Ortodoxă Rusă şi-a întrerupt relaţiile cu patriarhul ortodox Theodoros al II-lea al Alexandriei şi Întregii Africi, care a recunoscut noua Biserică Ortodoxă Ucraineană, independentă faţă de tutela religioasă a Moscovei, relatează AFP.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a hotărât că este ”imposibil” ca de-acum să se menţioneze numele partiarhului Theodoros al II-lea în rugăciunile sale şi să se participe la rugăciuni şi comuniuni comune, a anunţat el joi la finalul reuniunii, într-un comunicat postat pe site-ul Patriarhiei Moscovei.

Sinodul denunţă în comunicat drept o ”decizie personală” a partiarhului Theodoros al II-lea hotărârea de a-i ”recunoaşte (pe) schismaticii ucraineni” şi subliniază că această decizie nu a fost susţinută de Sfântul Sinod din Alexandria şi nu a fost adoptată prin vot e către toţi arhiepiscopii.

Sfântul Sinod rus îşi exprimă ”tristeţea profundă” faţă de recunoaşterea Bisericii ucrainene de către patriarhul Theodoros al II-lea şi subliniază că Biserica rusă îşi menţine relaţiile cu arhiepiscopii din Alexandria care nu au susţinut crearea Bisericii ucrainene independente.

Activitatea parohiei Alexandriei la Moscova a fost suspendată, iar parohiile ruse din Africa nu vor mai funcţiona sub tutela Patriarhiei Alexandriei, ci se vor afla sub autoritatea patriarhului rus Kiril, potrivit deciziei Sfântului Sinod rus.

Biserica din Alexandria este una dintre cele mai vechi ale creştinătăţii.

La începutul lui ianuarie, Patriarhia din Constantinopol, care face o figură de autoritate în lumea ortodoxă, a oficializat crearea noii Biserici Ortodoxe Ucrainene, independentă de tutela religioasă a Moscovei.

Patriarhia de la Moscova, care dispune de un mare număr de parohii în Ucraina, a catalogat această decizie ”ilegală” şi a întrerupt relaţiile cu Constantinopolul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Index 4.2
27.12.2019, 14:31:04

Ce legatura are Dumnezeu Creatorul cu politicile marsave jucate de catre Biserica si religie( oricare dintre ele) ? Religia nu este nimic altceva decat un alt mijloc de a face bani, de a manipula si acapara puterea, de a divide populatia! religia este doar un alt partid politic care foloseste pe Dumneze, imbracat in haine bisericesti!

+3 (3 voturi)
dominic paul
27.12.2019, 15:04:57

Patriarhia Moscovei este o institutie religioasa care vrea dominatia totala asupra bisericilor ortodoxe s(c)lave, pe care le considera "surorile" ei mai mici si mai proste.

+4 (4 voturi)
Simitis Kostas
27.12.2019, 16:59:39

dominic paul. Excelent comentariul dvs. Muscalii vor să domine ortodoxia, să o captureze în detrimentul grecilor. O să-i cred pe muscali că sunt creștini, în momentul când vor arunca hoitul lui Lenin de la Kremlin în pământ. Muscalii se dau mari creștini, dar fac rând de km să se închine lui Lenin. Ștefan cel mare și sfânt pe patul de moarte a spus fiului său Bogdan, că dacă nu are de ales și nu mai poate stăpâni Moldova cum a stăpânito el, m-ai degrabă să o dea turcilor, dar niciodată muscalilor . Muscalii sunt de-a pururea mincinoși puturoși și invrăjbitori. Și vântul care bate de la ei este nesuferit.

+1 (1 vot)
Stefan din Nord
27.12.2019, 15:48:31

Va dau o porunca noua ; Sa va iubiti unii pe altii ; cum v-am iubit Eu , asa sa va iubiti si voi unii pe altii . Prin aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei , daca veti avea dragoste unii pentru altii Ioan 13 ;34 ,35 Cata dragoste exista intre ortodocsi ,poate vedea oricine Daca nu-i orb .

inuendo
27.12.2019, 15:48:50

Ecumenism? Intoleranță!

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările