Patru morţi în noi confruntări între palestinieni şi forţe israeliene în cursul unei mobilizări în favoarea Ierusalimului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Confruntările dintre palestinieni şi forţele de securitate ale Israelului/ Foto: EPA
Confruntările dintre palestinieni şi forţele de securitate ale Israelului/ Foto: EPA

Noi confruntări au avut loc între palestinieni şi forţele israeliene vineri, soldate cu patru morţi şi sute de răniţi, în cursul unor manifestaţii împotriva recunoaşterii de către Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului, relatează AFP.

În pofida faptului că nu a declanşat spitala de violenţă temută, decizia americană şi violenţele pe care le-a provocat au cauzat moartea a opt palestinieni, s-au soldat cu sute de răniţi şi au condus la zeci de arestări de când a fost anunţată decizia, pe 6 decembrie.

Zeci de mii de persoane au manifestat vineri în Fâşia Gaza, condusă de mişcarea şiită Hamas, iar alte mii la Ierusalim şi în Cisiordania ocupată, la ieşirea de la rugăciunea musulmană săptămânală, potrivit unor jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului.

O parte dintre ei au intrat apoi în contact cu  militari şi poliţişti israelieni, care au ripostat unor tiruri cu pietre ale unor tineri adesea mascaţi cu tiruri de gloanţe reale sau de cauciuc şi cu gaze lacrimogene, la Ramallah, Betleem, Hebron, Qalandiya şi în apropiere de Nablus, în Cisiordania.

În Făşia Gaza, sute de palestinieni au sfidat forţele israeliene la poalele barierei de beton şi de metal care închide ermetic frontiera.

Doi bărbaţi - în vârstă de 29 şi 32 de ani, dintre care unul cu ambele picioare amputate - au fost ucişi de tiruri ale unor militari israelieni în acest teritoriu.

Peste 140 de persoane au fost rănite prin împuşcare la Gaza, iar alte zeci în Cisiordania ocupată, au anunţat salvatori.

Hamas, care a îndemnat la o ”nouă intifada” imediat după alocuţiunea preşedintelui american, a cerut ca vinerea să devină o ”zi a furiei”.

Alţi doi palestinieni au fost ucişi în Cisiordania şi într-o localitate de lângă Ierusalim.

Unul dintre ei a înjunghiat uşor un poliţist israelian la ieşirea din Ramallah, după care poliţiştii au deschis focul.

În fotografii AFP pare că purta un dispozitiv care semăna unei centuri de explozivi, fără să fie posibil să se spună dacă era autentică sau nu.

gaza2

”INTIFADA DE LA IERUSALIM”

La Ierusalim, unde 30.000 de credincioşi s-au rugat pe Esplanada Moscheilor, potrivit fundaţiei care administrează situl, poliţiştii s-au îmbrâncit cu putere, în Oraşul Vechi, cu zeci de persoane care au ieşit de la rugăciune agitând steaguri palestiniene mari.

Alegerea preşedintelui Donald Trump de a întoarce spatele câtorav decenii de diplomaţie americană şi internaţională continuă, astfel, să provoace proteste zilnic, mai mult sau mai puţin violente.

Zeci de mii de musulmani au luat parte la manifestaţii în întreaga lume începând de săptămâna trecută.

În Iordania, mii de persoane au manifestat la apelul Fraţilor Musulmani - din care provine Hamasul - în mai multe oraşe din regat, în semn de solidaritate cu ”Intifada de la Ierusalim”.

În faţa Ambasadei Statelor Unite de la Amman, sute de persoane au reclamat închiderea reprezentanţei diplomatice şi expulzarea ambasadorului, scandând ”Fără ambasadă sionistă pe pâmâânt iordanian”.

Însă protestul nu a luat proporţiile din teritoriile palestiniene şi lumea musulmană, în contextul în care comunitatea internaţională se declara alarmată de o reacţie în lanţ.

În ceea ce-i priveşte pe palestinieni, recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului nu prejudiciază doar rezultatul negocierilor al căror obiect este statutul Ierusalimului.

Ea neagă identitatea arabă a Ierusalimului de Est - ocupat şi anexat de Israel - şi le subminează aspiraţia de a instala într-o bună zi capitala viitorului stat în Ierusalimul de Est.

Israelul proclamă întregul Ierusalim capitala sa ”ondivizibilă”.

Un sondaj recent al respectatului centru palestinian de Cercetare Politică indică faptul că 45% dintre palestinieni sunt în favoarea unei revolte populare în vederea soluţionării vechiului conflict cu Israelul.

În urmă cu trei luni, 35% preconizau rezistenţa armată. În opinia directorului institutului, Khalil Shikaki, ”singura explicaţie posibilă” a acestei creşteri este decizia lui Trump.

GAZA VOLATILĂ

Acest lucru nu se traduce într-o mobilizare masivă din cauza eficienţei forţelor de securitate, a declarat Shikaki pentru AFP.

Dar şi pentru că ”Hamasul este prea slab în Cisiordania, iar Fatah (partidul rival dominant în Cisiordania) nu vrea să apice calea violenţei”, adaugă el. ”Acest lucru nu se va schimba curând”.

Pentru palestinieni, recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului ”nu reprezintă o schimbare fundamentală a realităţii”. Ierusalimul de Est este deja în totalitate sub controlul Israelului, spune el.

Experţi avertizează însă cu privire la volatilitatea situaţiei, mai ales în Gâşia Gaza, de unde au fost lansate 12 obuze către Israel în mai puţin de zece zile şi unde armata israeliană a efectuat atacuri aeriene asupra a aproximativ zece ţinte, ca represalii.

gaza3
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite