În lume

articolul anterior articolul urmator

Pe cine să votăm în Diaspora?

3
3 Dec 2020 19:01:40
Ciprian Apetrei

Am derulat, în ultimul timp, cel mai complex proiect jurnalistic electoral pentru Circumscripţia 43, Diaspora. Circumscripţia cu cei mai mulţi votanţi, dar cu cei mai puţini parlamentari. Şase, patru deputaţi şi doi senatori.

Am scris o analiză a activităţii parlamentarilor care îşi încheie mandatul şi a celor care se prezintă la actualele alegeri. Trei dintre ei sunt aceiasi. "Toţi parlamentarii din circumscripţia 43 sunt din opoziţia parlamentară, reprezentând doar trei partide. Nu este surprinzător că bilanţul este unul modest, foarte puţine dintre iniţiativele lor legislative au putut trece de o majoritate ostilă. Mai mult decât atât, o majoritate revanşardă, care nu a uitat scorurile dezastruoase luate în Diaspora la ultimele alegeri. Aşa se explică că au votat chiar împotriva propriilor interese. O propunere repetată, care avea sprijinul populaţiei, a fost dublarea numărului de parlamentari, ceea ce ar fi adus şi PSD un loc, la redistribuire. Ar fi fost o premieră şi o şansă de a se reconcilia cu un public pe care l-au antagonizat. Au refuzat această şansă. [...]

Se vede bine cât de nedreaptă este reprezentarea acestei circumscripţii, cea mai numeroasă şi cu cea mai mică reprezentare. Este nevoie, cred, de o circumscripţie separată, pentru românii din teritoriile istorice (Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Grecia, Bulgaria). Sunt cu totul alte probleme decât în Diaspora recentă (Italia, Spania, Marea Britanie, Franţa, Canada).

Sper că mandatul parlamentar care începe la sfârşitul anului să le aducă românilor de pretutindeni reprezentaţi pricepuţi şi cu chef de muncă. Sunt multe de făcut. Ghetele sunt pregătite, să îl aşteptăm cu încredere pe Moş Nicolae."  

O analiză a activităţii parlamentarilor români pentru Diaspora şi a noilor candidaţi

Am invitat toţi actualii parlamentari la o dezbatere RoZoom Press. Singurul care a răspuns invitaţiei a fost senatorul Viorel Badea. Restul nu au nimic de spus celor care i-au votat acum patru ani.

Diaspora votează: votul prin corespondenţă

Am organizat două dezbateri cu actualii candidaţi, una pentru Senat şi una pentru Camera deputaţilor. Ambele la RoZoom Press

Maraton electoral 1: Camera deputaţilor, Diaspora

Maraton electoral 2: Senat, Diaspora

Mergeţi la vot, dragi români de pretutindeni. România are nevoie de voi.

Am realizat, în seria de interviuri Portret de candidat, apărută în Podul şi preluată de ER News, şapte interviuri scrise cu actualii candidaţi din Diaspora, de la PNL, PMP, PSD, ProRomania şi cei doi candidaţi independenţi.

Portret de candidat. Valentin Făgărăşian, candidat PNL pentru Camera Deputaţilor, Diaspora: „Lupt pentru o Românie mai bună, din care românii să nu mai fie nevoiţi să plece, aşa am făcut eu la tinereţe”

Portret de candidat. Ştefan Voloşeniuc, candidat independent pentru Senat, Diaspora: ”Coagularea Diasporei într-o mişcare politică care să ne reprezinte cu adevărat este un proiect de suflet”

Portret de candidat. Cătălin Avramescu, candidat PMP Diaspora la Senat: "Diaspora va avea în mine un interlocutor real”

Portret de candidat. Toader Ciuta, candidat PNL la Camera Deputaţilor, Diaspora: ”Introducerea votului electronic şi modernizarea activităţilor consulare sunt priorităţile mele”

Portret de candidat. Veaceslav Şaramet, candidat la Senat, în Diaspora, din partea ProRomânia: ”Diaspora merită mai mult respect de la Bucureşti”

Portret de candidat. Darius Radu Constantin, candidat independent pentru Camera Deputaţilor, Diaspora: ”Programul meu este cel al diasporenilor nemulţumiţi”

Portret de candidat. Emil Ciubotariu, candidat la Camera Deputaţilor, în Diaspora, din partea PSD: Voi elabora o nouă lege pentru a facilita repatrierea românilor care au trăit în afara graniţelor

Singurul partid care a refuzat toate invitaţiile a fost USRPLUS.

Singurele partide care au participat la toate dezbaterile propuse au fost PNL şi ProRomânia.

A fost un efort benevol, sper că a meritat. Este circumscripţia cea mai bine acoperită, jurnalistic. Cred că acesta este rolul presei, să informeze cetăţeanul şi să îl lase să îşi tragă propriile concluzii. Din păcate, ultima parte a campaniei electorale nu arată deloc asta.

Aveţi la dispoziţie o mulţime de informaţii care să va ajute să luaţi o decizie înţeleaptă sâmbătă şi duminică. Mergeţi la vot, dragi români de pretutindeni. România are nevoie de voi.

Mulţumesc foarte mult colegilor de la RoZoom Press şi de la Podul pentru sprijin şi colaborare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Iezer
4.12.2020, 07:15:19

Deci in diaspora nu exista parlamentari PSD ? Da cum e posibil ca cel mai reprezentativ partid politic sa fie discriminat in tari asazis democrate ?

-8 (8 voturi)
Coco
4.12.2020, 07:48:22

Cârtițoi, in diaspora PSD-ul are cam aceeasi trecere printre alegatori ca PiȘRM din Moldova ailalta.

Iezer
4.12.2020, 07:57:37

Sunt mai multe Moldove pe planeta asta ?!! Eu am constatat ca cel mai partid este discriminat in Diaspora . Si daca in cazul femeilor este lege sa fie reprezentate dupa Numerus Clausa inventata de Legionari , de ce acest Partid politic nu e reprezentat in diaspora dupa Clauza Legionara ?

-2 (2 voturi)
Modifică Setările