În lume

articolul anterior articolul urmator

Pentru prima dată în istorie, masa tuturor construcţiilor realizate de oameni pe Terra depăşeşte biomasa

9
10 Dec 2020 11:46:38
Autor: Viorica Marin
Terra
Terra

Pentru prima dată în istorie, masa tuturor construcţiilor realizate de oameni - inclusiv clădiri, şosele şi aparatură - urmează să depăşească masa totală a materiei vegetale şi animale de pe Terra, potrivit unui studiu publicat de revista Nature.

Cercetarea, realizată de Weizmann Institute of Science din Israel, susţine că omenirea şi Pământul se află la ''un moment de cotitură'' în 2020, când masa întregii materii produse de om a ajuns egală cu masa florei şi faunei, cum ar fi copacii, plantele, animalele, bacteriile şi ciupercile.
 
Institutul, situat la sud-est de Tel Aviv, estimează că masa materiei produse de mâna omului va fi de două ori mai mare decât cea a biomasei până în 2040.
 
Până atunci, ''jungla'' din beton, oţel şi plastic creată de oameni este preconizată să cântărească cel puţin două teratone.
 
''Bineînţeles, este imposibil să cântăreşti toată materia de pe Terra, ceea ce înseamnă că datele prezentate sunt cele mai bune estimări posibile, cu o abatere de plus sau minus şase ani'', a precizat cercetătorul principal Ron Milo, profesor de ştiinţe ale mediului şi plantelor în cadrul Weizmann Institute.
 
Acesta a spus că studiul este, după ştiinţa sa, primul care compară masa fabricată de om cu biomasa, notează dpa, preluată de agerpres.ro. 
 
Rezultatele cercetării ''demonstrează cât de mult s-a extins amprenta noastră globală peste ''măsura de la pantof'', a spus Milo.
 
''Sperăm că odată ce avem toate aceste date şocante în faţa ochilor, putem, ca specie, să ne asumăm responsabilitatea'', a mai spus acesta.
 
Prin asumarea responsabilităţii, a declarat cercetătorul pentru DPA, se înţelege conştientizarea faptului că noi, oamenii, suntem jucătorii dominanţi, care ar trebui să se gândească la modalităţi de a avea mai bine grijă de biosfera planetei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Cetăţeanul Turmentat
10.12.2020, 12:08:45

Acum cativa ani, populatia urbana a Terrei a depasit pentru prima data populatia rurala, si reflectam la vorbele lui Petre Tutea: "atunci cand nu o sa mai avem tarani o sa fim doar niste maimute in costum". Acum, cand artificialul produs de noi depaseste biomasa iar clima este la un pas de schimbari ireversibile, nu pot decat sa constat cat de ignoranti am fost cu privire la impactul nostru asupra propriei case. Viitorul nu arata deloc bine cata vreme trendul economic actual (ca si tip de dezvoltare si directii de dezvoltare), cu sume enorme de bani si orgolii directionate catre rezultate poluatoare, nu se schimba de la radacina. O eventuala astfel de schimbare presupune nu doar vointa majoritatii oamenilor ci si infrangerea vointei celor putini si puternici (printre care si un orgolios abject precum Trump) care hotarasc destine, timpi si directii.

+5 (11 voturi)
Utilizator Adevărul
10.12.2020, 13:43:22

Comentariu considerat abuziv.

pathfinder
10.12.2020, 14:35:53

@Cetateanul Ai o obsesie cu Trump...

0 (2 voturi)
tuturor iobag
10.12.2020, 12:51:37

bre musk : da-i bice cu racheta aia . avem nevoie de spatiu vital si Marte zace nefolosit ... acolo oricum nu e biomasa.

+1 (1 vot)
pathfinder
10.12.2020, 14:26:18

O sa fie.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările