În lume

articolul anterior articolul urmator

Persecuţia creştinilor în lume - indicele global 2017

49
16 Apr 2017 09:46:54
Cristian Unteanu

În această zi de mare sărbătoare a creştinătăţii, este de datoria noastră să amintim că, acum, în lume, există oameni care suferă martiriul pentru credinţă, persecutaţi, întemniţaţi şi adesea condamnaţi la moarte pentru că sunt creştini practicanţi.

Ca în fiecare an, organizaţia Open Doors publică Indexul Mondial al Persecuţiei (puteţi accesa aici documentul complet), analiză pertinentă a evoluţiei opresiunii împotriva creştinilor în foarte multe ţări ale lumii. Priveşte condiţiile în care trăiesc creştinii în 50 de ţări acolo unde credinţa lor reprezintă un risc major pentru viaţa lor, a familiilor şi prietenilor lor.

„Azi, în lume, sunt persecutaţi la modul foarte grav peste 215 milioane de creştini. Le sunt negate drepturile fundamentale, începând cu libertatea profesării unei religii, şi asta, practic, pe toate continentele".

Din populaţia de 4,83 miliarde de oameni din cele 50 de ţări menţionate în Index, 13% sunt creştini, adică 650 de milioane. Conform datelor prezentate, 1 creştin din 12 care trăieşte acum în lume este supus unui "nivel înalt de persecuţie". Jumătate dintre aceştia trăiesc în Etiopiam Nigeria şi China.

În 21 dintre cele 50 de ţări, nivelul de persecuţie este de 100%, ceea ce înseamnă că creştinii sunt opresaţi, persecutaţi şi vânaţi în cele mai diverse şi eficiente formule.

„Chiar dacă, în teorie, Biserica este tolerată, creştinii cei mai vizibili la nivel public sunt luaţi drept ţintă, bisericile sunt supuse unor restricţii importante şi cultura locală rămâne foarte ostilă prezenţei creştine în domeniile educaţiei şi pe piaţa muncii"

Raportul Open Doors

La nivelul anului 2016, cel mai mare număr de creştini ucişi s-a înregistrat în Nigeria, Pakistan şi Kenya, iar în 12 ţări (Coreea de Nord, Somalia, Afganistan, Irak, Iran, Yemen, Maldive, Arabia Saudită, Turkmenistan, Brunei, Bouthan şi Tadjikistan), este cvasi-imposibilă recunoaşterea legală a creştinilor. În 2017 au fost atacate 1188 de biserici, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Pakistan, China şi Vietnam.

Se manifestă patru mari tendinţe:

- Pentru al patrulea an consecutiv, indicele de persecuţie a creştinilor este în creştere

- persecuţia este mai puţin violentă (a scăzut numărul celor ucişi şi a bisericilor distruse) dar opresiunea cotidiană devine din ce în ce mai puternică în Orientul Mijlociu şi Africa

- creştinii sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma haosului din Orientul Mijlociu

- Asia începe să se ajungă la acelaşi nivel al persecuţiilor ca în Orientul Mijlociu şi Africa, constatându-se că, în acest moment, alături de cazului extrem al Coreii de Nord (al 16-lea an în fruntea Indexului persecuţiilor) şi Yemen, cel mai mare număr de ţări unde a crescut nivelul persecuţiei creştinilor se află toate pe continentul asiatic: India, Boutan, Bangladesh, Vietnam şi Laos şi Sri Lanka...În Africa, avem exemplul extrem al creştinilor din Eritreea care au trebuit să fugă din zonă, în Turcia situaţia este considerată a fi extrem de preocupantă "condiţiile în care trăiesc creştinii degradându-se continuu".

Indexul notează că cele "6 ţări în care este cel mai primejdios să posezi o Biblie" sunt Coreea de Nord, Somalia, Afganistan, Yemen, Maldive şi Turkmenistan. Spre exemplu, în Coreea de Nord, descoperirea unei Biblii într-o locuinţă are drept consecinţă trimiterea cuplului şi a întregii familii într-un lagăr de muncă, iar în Somalia, Afganistan, Yemen sau Maldive "presiunea nu vine numai din partea autorităţilor ci şi din partea triburilor lor, familiilor, clanurilor care deseori nu ezită în a ucide pe unul dintre membrii lor care este descoperit a fi în posesia unei Biblii".

Puteţi consulta datele exhaistive conţinute în Indexul celor de la Open Doors şi, din păcate, ele confirmă mai noua teză foarte discutată în acest moment care priveşte posibila existenţă a unui plan real de eradicare, prin mijloacele cele mai diverse, a comunităţilor creştine existente în divresele ţări menţionate ca zone tradiţionale de persecuţie. Dar, cu certitudine, aceasta este intenţia programatică anunţată deschis de reprezentanţii Statului Islamic pentru care creştinii sunt urmaşii cruciaţilor şi trebuie să plătească cu sânge păcatele acestora. Dar, după cum vedeţi, persecuţia se organizează temeinic nu numai în Coreea de Nord, ţară a tuturor extremelor autocratice, ci şi în China, India, Pakistan, Bangladesh sau în statele musulmane din fosta URSS, Tadjikistan sau Turkmenistan spre exemplu...

Replica comunităţii internaţionale rămâne în continuare extrem de timidă, cu atât mai mult încât, într-o acţiune inversă, în spaţiul european şi nord-american, prin respectarea absolută a drepturilor omului, sunt lăsate să prospere, practic fără limită, cultele specifice ţărilor unde creştinii sunt persecutaţi pentru credinţa lor. Ar fi ridicol ca măcar să te gândeşti că, în acest moment, ar putea să existe vreun politican care să încerce să impună un principiu al compensaţiei sau să solicite demararea unor negocieri privind reciprocitatea în respectarea drepturilor religioase.

FOTO: Biserica Al-Wahda de la Deir-el-Zor (Siria) profanată şi distrusă de un atac islamist

Un peisaj dezechilibrat al drepturilor religioase care dublează, la modul cel mai eficient, tendinţele demografice şi cele ale evoluţiilor religiilor în lume pentru următoarea jumătate de secol, aşa cum erau apar ele descrise în analiza celor de la PEW Research Center pe care vi l-am prezentat zilele trecute. Creştinismul, lumea creştină în ansamblul său se află sub un asediu continuu şi sunt puţine speranţe c această tendinţă să dispară în perioada următoare.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

Utilizator Adevărul
16.04.2017, 10:01:00

Comentariu considerat abuziv.

nic
16.04.2017, 10:44:55

Imagine-John Lennon,o melodie care prevestea o lume fara rai,iad si religii,sursa tuturor imbecilitatilor fiintelor umane.

-2 (8 voturi)
Vasile Marcus
16.04.2017, 10:51:12

Ce copil ești.

+3 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
16.04.2017, 11:08:24

Comentariu considerat abuziv.

Vasile Marcus
16.04.2017, 10:55:53

În timp ce creștinii sint tocați, în țările creștine se impun legi care sa ne condamne atunci când criticam islamul. Iar cel mai mare dușman al tuturor nemusulmanilor sînt musulmanii și ateii. Probabil se repeta istoria creștinismului din primii 300 de ani după Iisus și noi ne prefacem ca nu vedem.

+8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările