Scrisoare deschisă a 239 de experţi din întreaga lume către OMS: virusul se poate transmite pe calea aerului. Ei cer revizuirea recomandărilor de prevenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

239 de oameni de ştiinţă din 32 de ţări cer într-o scrisoare deschisă către Organizaţia Mondială a Sănătăţii revizuirea recomandărilor privind transmiterea pe cale aeriană a virusului prin particule fine, întrucât aceasta poate fi o modalitate importantă de răspândire a virusului. Aceasta urmează a fi publicată săptămâna viitoare într-un jurnal ştiinţific.

Oamenii de ştiinţă avertizează de luni de zile despre riscurile transmiterii prin aer a virusului, iar acest fapt ar putea avea implicaţii mari la nivelul măsurilor de combatere a coronavirusului, întrucât ar însemna că virusul se poate transmite în încăperi închise insuficient ventilate şi astfel sistemele de aer condiţionat ar trebui prevăzute cu filtre mai puternice şi razele ultraviolete folosite pentru a elimina stropii fini eliberaţi în aer, relatează New York Times.

OMS a susţinut o lungă perioadă de timp că principala cale de transmitere a noului coronavirus are loc prin stropi mari de salivă proveniţi din strănutul şi tusea celor infectaţi, şi a continuat să-şi bazeze recomandările pe această teorie: conform ultimelor actualizări, publicate la 29 iulie, răspândirea pe cale aeriană este posibilă doar după proceduri medicale care produc aerosoli sau stropi mai mici de cinci microni. Astfel o bună ventilaţie şi măşti speciale se impun în aceste spaţii medicale, şi nu în mod obişnuit în spaţii închise.

În schimb, în ghidurile sale înainte de declararea pandemiei ca şi ulterior, OMS a insistat în special asupra spălării mâinilor - în pofida faptului că dovezile transmiterii de pe suprafeţe sunt unele limitate.

Un expert din echipa tehnică de control al infecţiilor, Benedetta Allegranzi, a admis că dovezile privind transmiterea aeriană s-au dovedit neconvingătoare, deşi OMS a recunoscut şi această posibilitate şi au avut loc dezbateri puternice pe acest subiect.

interviuri cu 20 de oameni de ştiinţă, între care şi mulţi consultanţi OMS şi membri ai comitetului de elaborare a ghidurilor de prevenţie, dar şi mailuri interne au arătat o organizaţie bine intenţionată, dar rămasă în urmă în privinţa unor recomandări ştiinţifice de conţinere a epidemiei.

Aceştia susţin că şi şi stropii mai fini sunt eliberaţi în aer şi pot ajunge în căile respiratorii ale oamenilor în special î încăperi închise şi slab ventilate.

Majoritatea lor recunoaşte că OMS are multe probleme de gestionat şi un buget tot mai restrâns, şi în ciuda acestor lucruri personalul a ţinut informări zilnice şi a răspuns la îngrijorări cu privire la pandemie. 

Dar comitetul de prevenţie şi control al bolilor este dat înapoi de o viziune rigidă şi ultramedicală asupra dovezilor ştiinţifice, reacţionează încet şi nu vrea să-şi asume riscuri de actualizare a regulilor de prevenţie. În plus, unii membri nu vor să audă şi alte păreri.

„Vor muri de mână cu punctul lor de vedere”, a spus un vechi consultant al OMS care a dorit să rămână anonim. De aceeaşi părere sunt şi susţinători ai  organizaţiei care spun că ar fi nevoie de o echipă mai diversă şi de o relaxare a criteriilor de evaluare a dovezilor în contextul unei epidemii în mişcare.

Unul din membrii comitetului, un expert australian, îşi exprimă frustrarea legată de problemele circulaţiei aeriene a virusului şi a perspectivei unei revizuiri care ar antrena multe schimbări în munca OMS şi posibile cutremure interioare. Dar ideea este una „foarte bună”, spune experta.

La începutul lunii aprilie, un grup de 36 de experţi în calitatea aerului şi aerosoli au îndemnat OMS să ia în considerare dovezile crescânde cu privire la transmiterea aeriană a coronavirusului. OMS a răspuns prompt, dar întâlnirea a fost dominată de o mănă de experţi susţinători fermi ai igienei mâinilor în faţa transmiterii prin aerosoli, astfel că nu s-a luat nicio decizie de schimbare a recomandărilor de prevenţie.

Liderul grupului de experţi, Lidia Morawska, dar şi alţii au subliniat câteva incidente care au indicat în direcţia transmiterii aeriene, mai ales în spaţii închise slab ventilate, în care se află mari grupuri de oameni. Ei au atras atenţia asupra distincţiei artificiale făcute de OMS între aerosoli fini şi stropi mai mari, în măsura în care persoanele infectate produc îi produc pe ambii.

Linsey Marr, un expert în transmitere pe calea aerului la Virginia tech, a spus că vorbitul şi tuşitul eliberează aerosoli, iar asta se ştie din 1946.

În ciuda faptului că oamenii de ştiinţă nu au putut creşte coronavirusul în laborator pe baza aerosolilor, aceştia ar putea fi totuşi infecţioşi, mai ales că majoritatea probelor au fost luate din spitale, unde nivelul de ventilaţie e superior unor spaţii închise obişnuite pline de oameni.

În majoritatea clădirilor, a explicat expertul, „rata filtrării aerului este mult mai scăzută de regulă, iar asta permite virusului să se acumuleze în aer şi riscurile expunerii să crească”.

Iar OMS se bazează şi pe o definiţie învechită a transmiterii aeriene care presupune că un patogen transmisibil pe această cale trebuie să fie foarte infecţios şi să străbată mari distanţe.

Bill Hanage, un epidemiolog de la Harvard T.H. Chan School of Public Health a explicat că oamenii cred greşit că aceasta înseamnă „stropi de salivă care rămân suspendaţi în aer şi sunt capabili să infecteze oameni ore mai târziu, unii care traversează străzi şi ajung pe cutiile de scrisori şi aşa în casele tuturor”.

Experţii spun însă că noul coronavirus nu se comportă astfel, ci pare să fie extrem de infecţios în urma contactului prelungit între oameni aflaţi la distanţe mici unii de alţii, mai ales în spaţii închise, cum s-a întâmplat cu acei superspreaderi care au infectat un număr mare de oameni în cadrul unor evenimente -asta se întâmplă în cazul unei transmiteri aeriene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite