Piraţii cibernetici iau ostatice oraşe întregi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Tot mai multe oraşe din Statele Unite sunt luate la ţintă de hackeri, care paralizează sistemul informatic şi cer răscumpărări în schimbul revenirii situaţiei la normal. Riviera Beach, o localitate de 35.000 de suflete din Florida, tocmai a acceptat o plată de circa 550.000 de euro pentru deblocarea calculatoarelor municipalităţii.

Un fenomen tinde să ia amploare peste Atlantic. Atacurile de tip ransomware, lansate de regulă printr-un e-mail suspect, sunt în creştere şi afectează tot mai multe oraşe din Statele Unite, scrie „Le Temps“.

Vizat de un atac de acest tip, Riviera Beach a cedat şi a acceptat condiţiile hackerilor. La 1.600 de kilometri mai la nord, autorităţile din Baltimore, care  răspund de 650.000 de locuitori, încă rezistă şantajului, în pofida pierderilor.

Acum o lună, un funcţionar public din Riviera Beach a dat click pe conţinutul unui e-mail aparent inocent. Într-un interval destul de scurt, un virus informatic s-a răspândit în toate calculatoarele municipalităţii, restricţionând accesul la numeroase servicii, inclusiv la cele de urgenţă. Iniţial, responsabilii locali au decis să aloce circa 900.000 de euro pentru realizarea unui sistem informatic nou. Puşi sub presiune, au renunţat apoi şi au plătit 65 de bitcoini - circa 550.000 de euro -  în schimbul recuperării accesului la vechiul sistem informatic.

La Baltimore, în Maryland, autorităţile încă nu dau curs apelurilor de răscumpărare, care ajung la circa 90.000 de euro, şi încearcă să găsească o soluţie de recăpătare a accesului la calculatoarele publice. Până atunci, pierderile s-ar putea ridica la aproape 16 milioane de euro. Atlanta, un oraş de 500.000 de locuitori din Georgia, a procedat la fel, preferând să-şi înlocuiască sistemul informatic cu 2,3 milioane de euro decât să efectueze plăţi către şantajişti.

De fapt, Atlanta este unul dintre cele 53 de oraşe luate la ţintă anul trecut de hackeri în Statele Unite. Este un fenomen în creştere de la an la an, potrivit unui studiu al companiei americane  de securitate cibernetică Recorded Future. În 2017, 38 de oraşe din Statele Unite au suferit atacuri de acest tip, în timp ce, în primele patru luni ale anului curent, numărul lor a ajuns deja la 21.

Europa nu este ferită

Philippe Oechslin, directorul companiei Objectif Sécurité, din Elveţia, spune pentru „Le Temps“ că astfel de atacuri au loc şi în Europa, numai că ele sunt mai puţin mediatizate. Potrivit lui, dacă hackerii alegeau iniţial obiective mari şi cereau sume mici, acum preferă ţinte slab protejate şi dispuse la eforturi financiare importante. Recorded Future menţionează că 17% din entităţile publice vizate de piraţii cibernetici au plătit răscumpărări. „Dacă valoarea datelor depăşeşte valoarea recompensei, victimele sunt motivate să dea bani“, explică directorul Objectif Sécurité. Totuşi, cei afectaţi nu au nicio certitudine în privinţa recuperării datelor. În plus, banii livraţi piraţilor informatici riscă să servească la alimentarea unor noi acţiuni rău intenţionate, avertizează experţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite