În lume

articolul anterior articolul urmator

Planul SUA de a reduce ajutorul financiar pentru Afganistan cu 1 miliard de dolari va afecta forţele afgane de securitate

2
6 Apr 2020 08:08:19
Autor: News.ro
Reducerea finanţării va afecta capacitatea autorităţilor de a lupta cu talibanii
Reducerea finanţării va afecta capacitatea autorităţilor de a lupta cu talibanii

Un plan al Statelor Unite de a reduce cu 1 miliard de dolari ajutorul financiar acordat Afganistanului va afecta programul de finanţare a forţelor de securitate afgane, au declarat trei surse americane. Potrivit analiştilor, reducerea finanţării va afecta atât capacitatea autorităţilor afgane de a lupta cu talibanii cât şi avantajul avut în negocierea unui acord de pace cu aceştia, transmite Reuters.

Secretarul de Stat Mike Pompeo a anunţat reducerea fondurilor pe 23 martie şi a avertizat să va lua o măsură similară şi anul  viitor, pentru a încerca să îl forţeze pe preşedintele Ashraf Ghani şi pe rivalul politic al acestuia, Abdullah Abdullah, să pună capăt unui conflict care a contribuit la blocarea eforturilor de pace din Afganistan.
 
După aproape 20 de ani de lupte cu talibanii, Statele Unite caută o modalitate de a se retrage din regiune şi de a ajunge la un acord de pace între guvernul susţinut de Washington şi gruparea de militanţi care controlează peste 40% din  teritoriul afgan.
 
Pompeo şi alţi  oficiali americani au refuzat să ofere detalii despre cum vor fi făcute reducerile de fonduri. Departamentul de Stat a refuzat să comenteze.
 
Doi consilieri din Congres au spus că oficiali  ai Departamentului de Stat au spus Congresului că economiile de 1 miliard de dolari vor fi făcute dintr-un fond de 4,2 miliarde de dolari al Pentagonului care susţine circa trei sferturi din bugetul anual al forţelor de securitate afghane.
 
”Ideea de a reduce finanţarea destinată forţelor de securitate este contrară intereselor de securitate naţională ale Statelor Unite”, a spus unul dintre consilieri, argumentând că banii sunt necesari pentru a menţine capacitatea guvernului susţinut de Washington să lupte cu talibanii, păstrând în acelaşi timp capacitatea de negociere a păcii.
 
Majoritatea fondurilor acoperă cheltuieli pentru salarii, alimente, carburanţi, echipamente şi infrastructura necesare trupelor afgane şi poliţiei naţionale.
 
În perioada anilor fiscali 2002-2019, Congresul a alocat 86,4 miliarde de dolari pentru susţinerea securităţii afgane, potrivit unui raport din Congres publicat pe 11 martie.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Sorin Constantin
6.04.2020, 09:26:59

Amerikia Imperialia a ajuns la fundul sacului, nu mai poate plăti războiul de ocupație a Afganistanului... Au creat o guvernare făcută cu marionete, au subvenționat-o și în 17 ani majahenii au cotonogit ,,guvernamentalii" care după retragerea trupelor de ocupație, vor fi capturate și executate precum guvernul fantomă lăsat la Kabul. după retragerea sovieticilor din zonă...Atunci a durat 3-4 zile pînă a fost capturat și anihilat președintele pus de URSS, cum a murit, nimeni nu a vorbit... Dar marea întrebare este : Cine susține moral și material mujahedinii ?

+1 (1 vot)
Kongo-Müller
6.04.2020, 11:15:28

Fac exact aceeasi greseala pe care a facut-o URSS. Dupa ce au pierdut razboiul, se retrag si lasa in urma zeci de mii de colaboratori care vor fi macelariti de Talibanii primitivi cu care au incheiat un acord, rusinos si umilitor pentru USA.

Modifică Setările