Poligonul Siria. Rusia îşi testează roboţii împotriva inamicilor lui Bashar al-Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupe aparţinând Rusiei, Iranului, mişcării şiite libaneze Hezbollah şi regimului de la Damasc au lansat o ofensivă de amploare pentru cucerirea provinciei siriene Alep. Rebelii, care deţin controlul asupra unor zone din această provincie din nord-vestul Siriei, au reuşit să respingă ofensivele anterioare.

De această dată, combatanţii angajaţi la sol şi în aer sunt sprijiniţi de roboţi, care oferă o nouă dimensiune operaţiunilor militare din Siria.

Moscova, Teheranul şi Damascul mizează foarte mult pe o victorie în Alep, pentru că ar reprezenta o cotitură în războiul din Siria, care s-a soldat cu peste 250.000 de morţi în aproape cinci ani.

„Armata (regimului de la Damasc) încearcă să-şi extindă zona de securitate în jurul Alepului“, fosta capitală economică a Siriei, şi să-i împiedice pe rebelii aflaţi în oraş să se aprovizioneze, a declarat o sursă din domeniul securităţii pentru AFP, referindu-se la scopul ofensivei.

Roboţii ar putea fi decisivi în ofensiva de la Alep

Alepul este devastat de lupte încă din 2012. În prezent, oraşul este divizat între cartiere controlate de regimul de la Damasc şi cartiere controlate de rebeli. Provincia eponimă este controlată aproape în totalitate de Frontul Al-Nusra, aripa siriană a reţelei teroriste Al-Qaida, şi aliaţii săi islamişti, dar şi de reţeaua extremistă Statul Islamic. Forţele favorabile preşedintelui sirian Bashar al-Assad au reuşit, atât cu ajutorul aviaţiei militare ruse, cât şi cu cel al combatanţilor iranieni şi din cadrul Hezbollah, să avanseze către sudul şi sud-estul oraşului, zone ocupate în principal de rebeli.

„Este vorba despre cea mai mare operaţiune militară în Siria de la începutul războiului“, a afirmat un ofiţer din cadrul armatei lui Bashar al-Assad.

Acum cinci luni, trupele lui Bashar al-Assad, aflat la putere în Siria din 2000, păreau prăbuşite. Însă situaţia s-a schimbat odată cu implicarea militară a Rusiei, care a mobilizat armament, echipamente şi militari pe parcursul verii trecute şi a lansat primele atacuri aeriene împotriva unor poziţii inamice Damascului pe 30 septembrie. De atunci, teritoriul sirian a devenit un poligon de testare de noi strategii şi arme.

Cum luptă roboţii

Rusia, omniprezentă pe scena geopolitică mondială, a anunţat recent că intenţionează să-şi modernizeze şi robotizeze atât armamentul, cât şi operaţiunile militare. Anunţul a fost urmat de acţiuni concrete.

La începutul acestui an, o unitate de luptă robotizată a participat în premieră la o operaţiune militară în Siria, relatează portalul DEBKAfile. În prezent, această unitate de luptă este mobilizată în cadrul ofensivei din Alep, conform unor surse citate de site-ul de informaţii militare.

Potrivit Huffington Post, o unitate robotizată ghidată de tehnicieni din cadrul armatei ruse a atacat, cu succes, o zonă fortificată din provincia Latakia (vest) controlată de Statul Islamic. Mai exact, armata rusă a trimis împotriva unor combatanţi jihadişti o unitate de luptă formată din şase roboţi Platforma M şi patru roboţi Argo asistaţi de minidrone conectate în timp real la sistemul de control Andromeda-D.  Unitatea robotizată a reuşit să localizeze ţinta, să ajungă la 50 de metri de ea şi s-o atace cu mitralierele şi lansatoarele de grenade cu care sunt echipate. După atac, o unitate de infanterie siriană a intervenit pentru a securiza zona. Zeci de combatanţi ai SI au fost ucişi în cursul acestei operaţiuni, în timp ce doar patru militari sirieni au fost răniţi în cursul fazei de securizare. De fapt, această tehnică de luptă poate reduce numărul morţilor în timpul operaţiunilor.

Ambii roboţi menţionaţi mai sus sunt protejaţi cu blindaj gros şi capabili să acţioneze atât ziua cât şi noaptea, într-un spectru foarte larg de condiţii de luptă, potrivit DEBKAfile. Robotul Platforma M, dotat cu sisteme semi-automate sau sisteme automate de control al tirului, colectează informaţii, descoperă ţinte fixe şi mobile şi le distruge. De asemenea, poate executa focuri de acoperire pentru trupele aflate în mişcare, sau apăra instalaţii militare şi rute folosite pentru deplasare. Argo a fost creat pentru operaţiuni pe terenuri grele, mai ales din zone muntoase sau stâncoase, cum a fost cazul în Latakia.

Spre o automatizare completă a luptelor în Siria?

Şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, vorbea recent despre un plan de „automatizare completă a luptelor din Siria“. „Poate că în curând vom vedea formaţiuni de roboţi executând operaţiuni independent“, a declarat el.

Însă experţii militari consultaţi de DEBKAfile susţin că declaraţia generalului Gherasimov este exagerată în scop propagandistic. Militarii ţin prea mult la ideea de a supraveghea şi controla operaţiunile din teren, scrie şi Huffington Post.

image

Robotul de luptă de tip Argo FOTO DEBKAfile

Caracteristicile robotului de tip Argo

Greutate: aproximativ o tonă;

Dimensiuni: 3,4 metri lungime, 1 metru lăţime şi 1,65 metri înălţime;

Viteza de deplasare: 20 de kilometri pe oră;

Autonomie de până la 20 de ore;

Este dotat cu mitralieră, grenadă antitanc RPG26 şi grenade RSG2.

image

Robotul Platforma M este dotat cu o mitralieră de 7,62 mm şi 4 grenade antitanc FOTO

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite