În lume

articolul anterior articolul urmator

Politicieni de stânga fac jocurile lui Putin şi cer înlocuirea NATO cu o alianţă de ţări nealiniate

51
13 May 2022 19:18:21
Autor: George-Andrei Cristescu
Ianis Varoufakis FOTO EPA-EFE
Ianis Varoufakis FOTO EPA-EFE

Liderii mai multor mişcări de stânga din Europa cer desfiinţarea NATO şi înfiinţarea unei alianţe de ţări nealiniate ca singură cale, spune ei, de construire a unei păci durabile.

În aşa-numita Declaraţie de la Atena, citată de EFE, preluată de Agerpres, Internaţionala Progresistă apreciază că „pacea durabilă poate fi obţinută doar prin înlocuirea tuturor blocurilor militare cu un cadru internaţional de securitate pentru dezescaladarea tensiunilor, extinderea libertăţilor, combaterea sărăciei, limitarea exploatării, promovarea justiţiei sociale şi de mediu şi încetarea dominaţiei unei ţări asupra alteia”.
 
Declaraţia a fost prezentată la o conferinţă de presă de fostul ministru de Finanţe al Greciei, Ianis Varufakis, de fostul preşedinte al Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, şi de jurnalista şi scriitoarea turcă Ece Temelkuran.
 
În timp ce susţin că sunt alături de poporul ucrainean, semnatarii declaraţiei îşi doresc un acord de pace garantat de Rusia, pe lângă UE şi SUA, sub auspiciile ONU.
 
Varufakis susţine că marile blocuri militare „generează insecuritate şi sporesc tensiunea” în anumite regiuni. El se opune înarmării Ucrainei, ţară atacată de Rusia, întrucât contribuie la escaladarea unui conflict pe care „Ucraina nu-l va câştiga”.
 
Corbyn s-a arătat critic la adresa Uniunii Europene - considerând că are un limbaj belicos - şi a criticat ONU pentru neimplicare.
 
„Am avut o oportunitate în anul 1991, odată cu dezintegrarea URSS, să renunţăm la marile blocuri militare şi nu am profitat de ea, dar avem acum o altă oportunitate”, crede el.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

51 Comentarii

Utilizator Adevărul
13.05.2022, 19:20:56

Comentariu considerat abuziv.

Turbulent Kroncobaurul
13.05.2022, 19:36:35

La pariu că mesajul șters făcea un apel la pace și încetarea intrigilor ! Dar nu se vrea , licuriciul primordial are alte gusturi .

-15 (23 voturi)
Dracula
13.05.2022, 19:57:19

Fac pariu ca era un mesaj pro putlerist sau care injura romani.

+16 (26 voturi)
Col. Tiraspolezu Pafnuti
13.05.2022, 19:43:00

Alti spalati pe cerebelash!

+15 (27 voturi)
predex
13.05.2022, 20:04:52

DECLARAȚIA DE LA ATENA, 13 mai 2022 Războiul împotriva Ucrainei solicită sprijin pentru victimele războiului și o nouă mișcare nealiniată Suntem alături de poporul Ucrainei, așa cum suntem alături de fiecare popor care suferă invazie, strămutare și ocupație. Cerem o încetare imediată a focului, retragerea forțelor ruse și un tratat de pace cuprinzător garantat de Uniunea Europeană, Statele Unite și Rusia în contextul Națiunilor Unite. Îndemnăm la respectarea dreptului internațional și a tuturor refugiaților, cărora trebuie să li se protejeze drepturile și să li se ofere un loc sigur, indiferent de etnie, religie etc. Ne opunem împărțirii lumii în blocuri concurente care investesc în militarism rampant, arme hipermoderne de distrugere în masă și un Nou Război Rece. Credem că pacea de durată poate fi atinsă numai prin înlocuirea tuturor blocurilor militare cu un cadru de securitate internațional incluziv, care detensionează tensiunile, extinde libertățile, luptă împotriva sărăciei, limitează exploatarea, urmărește justiția socială și de mediu și pune capăt dominației unei țări de către alta. Având aceste gânduri în minte, facem apel la democrații din întreaga lume să își unească forțele într-o nouă mișcare nealiniată. În acest context, considerăm națiunile nealiniate, democratice și suverane care lucrează împreună drept calea către o pace durabilă și o lume care poate preveni catastrofa climatică și poate lăsa moștenirea următoarei generații o șansă decentă de a crea condițiile pentru o prosperitate partajată la nivel global. Jeremy Corbyn, Ece Temelkuran și Yanis Varoufakis, în numele The PROGRESSIVE INTERNATIONAL, DiEM25, MeRA25

-11 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (51)

Modifică Setările