În lume

articolul anterior articolul urmator

Politico: Ţările sărace plătesc mai mult pentru o doză de vaccin anti-COVID-19 decât cele bogate. Care ar fi motivele?

6
27 Feb 2021 10:51:49
Autor: Ion Gaidau
Vaccin Oxford/AstraZeneca FOTO EPA - EFE
Vaccin Oxford/AstraZeneca FOTO EPA - EFE

Bangladesh, Africa de Sud sau Uganda plătesc mai mult pentru o doză de vaccin Oxford/AstraZeneca decât Uniunea Europeană, semnalează Politico, întrebându-se care ar fi motivele.

Ţările în curs de dezvoltare se confruntă cu o dublă provocare în timp ce încearcă să procure vaccinuri împotriva noului coronavirus: nu doar că le este greu să-şi asigure stocuri - pentru că ţările bogate se ocupă de producţie -, dar şi plătesc mai mult, relatează Politico într-un articol menit să arate că există diferenţe de acces la vaccin între săraci şi bogaţi.

Capacitatea de negociere a ţărilor bogate nu se rezumă doar la cantitatea de doze obţinute, ci şi la preţul acestora, relevă sursa citată. Bangladesh, de exemplu, plăteşte în medie 4 dolari pentru o doză de vaccin Oxford/AstraZeneca, cu 0,5 dolari mai mult decât Uniunea Europeană. Africa de Sud se numără de asemenea printre ţările care plătesc mai mult pentru o doză de vaccin Oxford/AstraZeneca, şi anume 5,25 de dolari. Uganda plăteşte chiar 7 dolari.

Discrepanţe de acest gen există şi în cazul celorlalte vaccinuri. Totuşi, în condiţiile în care vaccinul Oxford/AstraZeneca este mult mai uşor de transportat şi distribuit, a existat speranţa că acest ser ar putea fi mai accesibil pentru ţările mai puţin dezvoltate care nu dispun de infrastructura necesară, notează Politico.

Ori, într-o analiză, ONE Campaign, organizaţie internaţională care luptă împotriva sărăciei, subliniază că cele mai bogate ţări de pe planetă sunt pe cale să aibă un exces de un miliard de doze de vaccinuri anti-COVid-19, în timp ce ţările sărace riscă să rămână expuse.

Contactat de Politico, un purtător de cuvânt al companiei AstraZeneca a declarat că „preţul vaccinului variază în funcţie de un număr de factori, inclusiv costul de producţie şi numărul dozelor cerute”. Potrivit purtătorului de cuvânt, ţările care achiziţionează un număr mai mare de doze primesc o reducere în preţul final, ceea ce se observă în acordul semnat cu UE, care a cumpărat 300 de milioane de doze. Acest principiu, spune el, nu se aplică şi în cazul SUA, care plătesc mai mult pentru aceeaşi cantitate totală.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat aceste diferenţe de preţuri, calificându-le drept „astronomice”, dar le-a pus pe seama intermediarilor.

Anban Pillay, un oficial sud-african, avansează un alt motiv pentru diferenţele de preţuri, şi anume că ţările bogate plătesc mai puţin pentru un vaccin anti-COVID-19 pentru că sunt implicate în cercetare şi dezvoltare.

Suerie Moon, co-directoare la Centrul Global pentru Sănătate, a atras atenţia în general asupra factorilor comerciali, cum ar fi costurile de producţie, comenzile mai mici sau termenii de plată neatractivi. Astfel, remarcă ea, puterea de negociere a ţărilor sărace este mai redusă decât cea a ţărilor bogate.

„Nu există reguli la nivel internaţional cu privire la stabilirea preţurilor vaccinurilor şi nici garanţii că acestea vor fi accesibile sau corecte. Nu este nici măcar nefiresc ca ţările cu venituri medii să plătească mai mult decât cele bogate”, a subliniat Suerie Moon.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Neamtul551
27.02.2021, 11:10:48

Ce inseamna capitalismul neoliberal de azi, pescuitul fraierilor,manipulare discriminare si smecherie de fapt asta e valabil si pe nivel de tari ,tarile bogate au gasit fraierii lor adica tarile sarace ,in rest povesti ,de Ex.pe nivel de UE romania e fraierul tarilor bogate din UE,pe nivelul populatiei tot asa e ,patronii si corporatiile si statul au fraierii lor clientii si angajatii si populatia ,ce fac firmele?pescuiesc fraieri si asta o numesc marketing si tehnici de vanzari,hahaha,capitalismul nu are nimic comun cu statul de drept ,cu dreptatea sociala,respectarea drepturilor omului bl bla bla manipulare de doi bani,e un lucru pozitiv ca din ce in ce mai multi tineri dau seama de acest adevar.

-1 (3 voturi)
Lucifer
27.02.2021, 11:20:19

Ce mirare! Păi aşa a fost întotdeauna....

-8 (14 voturi)
Biciclistul LW
27.02.2021, 11:41:38

Noroc ca suntem in UE, asa beneficiem si noi de privilegiile tarilor bogate. Totusi Africa de Sud nu e chiar o tara saraca. Din cate stiu vacciunurile astea se vand acum cu transport inclus pana in tara. E normal oarecum sa fie mai scump in Africa sau Asia, daca vacciunul vine din Europa.

+1 (3 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
27.02.2021, 15:16:03

Biciclistul LW Usor, usor, Africa de Sud ajunge la situatia in care se gaseste Zimbabwe.

-1 (1 vot)
m wakki
27.02.2021, 13:21:18

ăsta este motivul pentru care Pfizer și Astra Zeneca s-au angajat pentru niște cifre de livrare după care brusc își dau seama că nu mai pot livra nici jumătate producția este la fel sau chiar mai mare numai că producătorii iau cu nerușinare din cota UE ca să facă speculă cu vaccinurile alea în lumea a treia cu americanii și cu israelienii nu au îndrăznit așa ceva, numai UE e sat fără câini comisia europeană ar face bine să le bage vreo câteva miliarde amendă pentru încălcarea contractului, ca să îi aducă cu picioarele pe pământ

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările