În lume

articolul anterior articolul urmator

Pompeo: Statele Unite vor restricţiona vizele pentru companii chineze precum Huawei, care sunt acuzate că facilitează încălcarea drepturilor omului

1
16 Jul 2020 06:47:07
Autor: News.ro
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a afirmat miercuri că Statele Unite vor restricţiona vizele pentru companii precum Huawei Technologies, pe care le acuză să facilitează încălcarea drepturilor omului, transmite Reuters.

Pompeo a mai spus într-o conferinţă de presă că firmele de telecomunicaţii din întreaga lume ”trebuie să considere că au fost avertizate” că dacă fac afaceri cu Huawei ”fac afaceri cu abuzatori ai drepturilor omului”.

Secretarul de Stat a spus că Washigtonul speră că vor lua în curând un nou set de decizii referitoare la companiile de telecomunicaţii chineze, care vor reflecta necesitatea de a proteja de Beijing datele cetăţenilor americani.

Departamentul de Stat ”va restricţiona vizele pentru unii angajaţi ai companiilor de tehnologie chineze precum Huawei, care oferă sprijin material regimurilor care se angajează ”în încălcări ale drepturilor omului şi abuzuri la nivel mondial”.

Pompeo a arătat că ”mai repede este întotdeauna mai bine” când este vorba ca Huawei să fie scoasă din infrastructura de telecomunicaţii, întrebat fiind despre ordinul premierului Boris Johnson ca echipamentele Huawei să fie scoase complet din reţeaua 5G a Marii Britanii până în 2027.

Întrebat ulterior, într-un interviu acordat site-ului politic Hill, despre remarcile sale recente că Washingtonul doreşte să interzică aplicaţia chineză de socializare TikTok, Pompeo a spus:

”Indiferent dacă TikTok sau oricare altă platformă chineză de comunicaţii, aplicaţie, infrastructură, această administraţie ia în serios necesitatea de a proteja poporul american pentru ca informaţiile lor să nu ajungă în mâinile Partidului Comunist Chinez”.

Referindu-se la abuzurile Chinei împotriva minorităţilor musulmane, Pompeo a acuzat că Huawei ”este un braţ al statului Partidului Comunist Chinez care supraveghează şi cenzurează dizidenţii politici şi permite internarea în masă în lagăre în Xinjiang (...)”.

Huawei neagă că spionează pentru China şi afirmă că Washingtonul doreşte să îi împiedice dezvoltarea pentru că nicio companie americană nu oferă aceeai tehnologie la un preţ competitiv.

Un purtător de cuvânt al Huawei a spus, referitor la afirmaţiile lui Pompeo: ”Analizăm acest lucru şi vom publica o declaraţie atunci când o vom avea”.

Marţi, preşedintele Donald Trump a ordonat încetarea statutului special al Hong Kongului, pentru a penaliza Beijingul pentru ”acţiunile opresive” împotriva fostei colonii britanice, iar Beijingul a avertizat că va impune sancţiuni de retorsiune.

Relaţiile dintre SUA şi China sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, din cauza pandemiei de coronavirus, a dezvoltării militare chineze în Marea Chinei de Sud şi a tratamentului acesteia faţă de musulmanii uiguri, pe lângă excedentul comercial uriaş al Beijingului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

DoaroOpinie!
16.07.2020, 15:17:47

A cam venit timpul ca lumea sa inchida granitele cu SUA, un stat terorist si criminal! Urgent trebuie implementat un sistem electronic de transferuri bancare si lumea sa renunte la swift! Odata swift by-passat, America dispare ca putere peste noapte!