În lume

articolul anterior articolul urmator

Povestea demnă de film a turistului blocat de aproape patru luni pe un aeroport din Asia din cauza pandemiei

3
7 Jul 2020 18:18:56
Autor: George-Andrei Cristescu
Roman Trofimov este blocat din 20 martie pe Aeroportul Internaţional din Manila FOTO Facebook/ Roman Trofimov
Roman Trofimov este blocat din 20 martie pe Aeroportul Internaţional din Manila FOTO Facebook/ Roman Trofimov

Un bărbat originar din Estonia este blocat de aproape patru luni pe Aeroportul Internaţional din Manila (Filipine) din cauza pandemiei de covid-19, boala provocată de noul coronavirus. Situaţia sa aminteşte de un film de la Hollywood.

Roman Trofimov, originar din Jõhvi, Estonia, este blocat din 20 martie pe Aeroportul Internaţional din Manila.

Bărbatul a strâns bani timp de un an pentru o vacanţă în Filipine, dar a ales prost momentul îndeplinirii acestei dorinţe.

El a plecat din Estonia către Thailanda la 12 martie, exact ţara în care s-a născut şi-a închis graniţele din cauza pandemiei de coronavirus. Din Thailanda a zburat pe 20 martie spre Filipine, unde a rămas blocat pe aeroport din cauza restricţiilor, impuse cu cinci zile mai devreme.

Între timp, AirAsia, compania care l-a adus în Filipine, şi-a suspendat zborurile. Mai mult, compania aeriană i-a luat paşaportul şi nu i l-a returnat nici până acum.

Turistul este deţinătorul unui aşa-numit „paşaport gri”, eliberat ca document de călătorie pentru cei care locuiesc în Estonia şi nu au cetăţenia acestui stat sau a altui stat.

După aproape patru luni petrecute pe Aeroportul Internaţional din Manila, Roman Trofimov spune că este disperat, scrie publicaţia estoniană ERR, citată de digi24.ro.

El spune că a apelat la consulul onorific eston din Filipine imediat după ce a fost blocat în aeroport.

„Am comunicat aproximativ o lună la telefon şi prin e-mailuri. Am discutat diferite oportunităţi care să-mi permită să mă întorc în patria mea, dar din cauza coronavirusului nu s-a putut. Compania aeriană la care se află acum paşaportul meu ar trebui să mă ducă în ţară, dar ei nu zboară nicăieri acum. Mi-au luat paşaportul şi o să-l văd abia atunci când îşi vor relua zborurile spre Estonia. Mi s-a oferit şi o altă variantă prin Turkish Airlines, dar în prezent nu zboară. Aşa că aştept, data plecării a fost amânată de patru ori până acum. Aici s-a extins situaţia de urgenţă, iar ţara este încă închisă”, a declarat Trofimov pentru o publicaţie din Rusia.

El a mai spus că Ambasada Estoniei la Tokyo i-a oferit un loc pentru un zbor de evacuare la Amsterdam (Olanda), de unde ar fi putut merge în Estonia, dar această călătorie l-ar fi costat extrem de mult.

„Ar fi costat aproximativ 1.500 de euro, iar eu nu am banii ăştia”, a susţinut bărbatul.

După ce a dormit pe băncile din aeroport, Roman are acum la dispoziţie o cameră, iar cu mâncarea se descurcă cum poate.

„Primesc mâncare de două ori pe zi, dar nu am acces la asistenţă medicală”, afirmă turistul.

Saga lui Trofimov aminteşte de filmul „Terminal”, în care Viktor Narovski, interpretat de Tom Hanks, este blocat pe Aeroportul John F. Kennedy din New York luni de zile, timp în care în ţara lui are loc o lovitură de stat, notează digi24.ro.

Ministerul estonian de Externe spune că ştie situaţia sa şi caută o modalitate de a-l aduce în ţară „în zilele următoare”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

t mihai
7.07.2020, 19:16:57

Filmul a fost facut deja, adica filmele, caci subiectul a fost tratat de 2 ori ;) https://en.wikipedia.org/wiki/The_Terminal

Dab Lia
7.07.2020, 21:38:27

Este probabil unul dintre rusii care nu a obtinut cetatenia estona, altfel nu imi explic indiferenta asta.Nu se intelege din articol care tara are frontierele inchise si de ce Air Asia a confiscat pasaportul.

L. L.
7.07.2020, 21:17:24

Terminal cu Tom Hanks chiar merita vazut!