Săptămâna de foc a audierilor viitorilor comisari europeni s-a încheiat. Preşedintele legislativului, Jerzy Buzek, a primit aseară rezultatele din partea comisiilor europarlamentare. Azi, potrivit procedurii, Buzek se va întâlni cu preşedinţii grupurilor politice din Parlamentul European (Conferinţa preşedinţilor) pentru a analiza aceste avize.
Citeşte şi:
Dacian Cioloş a primit aviz pozitiv în comisia de agricultură a PE
Jeleva şi-a retras candidatura
Dacă totul decurge bine, iar eurodeputaţii consideră că toţi comisarii aspiranţi au luat notă de trecere, Comisia ar putea primi votul final în 9 februarie. Amânarea (votul urma să aibă loc la 26 ianuarie) a fost determinată de retragerea Rumianei Jeleva, nominalizata Bulgariei.
Comisarii premianţi
Opiniile converg spre cel puţin două nume: finlandezul Olli Rehn şi spaniolul Joaquin Almunia, ultimul notat de "Financial Times" cu cinci stele pentru prestaţia sa. Ambii au experienţă îndelungată la Comisie, unde au ocupat portofolii grele. Consideraţi de către analişti drept "metodici şi polivalenţi", nu "ideologi", comisarii au impresionat la audieri.
Olli Rehn, noul comisar pentru afaceri economice şi financiare, îţi doreşte o coordonare mai strînsă a politicilor europene, iar Joaquin Almunia, care ocupă pstul de comisar pentru concurenţă, s-a declarat adept al liberei concurenţe, dar în slujba creşterii economice.
Jeleva, repetenta bulgară
Atacată la unison de presa europeană şi criticată dur de către eurodeputaţi, prima nominalizată a Bulgariei pentru postul de comisar pentru dezvoltare şi ajutor internaţional, Rumiana Jeleva, a devenit, fără voie, vedeta negativă a acestei sesiuni de audieri.
Retragerea sa a iritat grupul popularilor din Parlamentul European (PE) şi a amânat învestirea Comisiei Barroso II, dar a deblocat situaţia delicată în care se afla ţara sa. "Înlocuitoarea", finanţista Kristalina Gheorghieva, va face, după cum o recomandă cariera sa internaţională, o cu totul altă impresie. Audierea sa va avea loc la 3 februarie, iar votul în Parlamentul European asupra noii Comisii Europene este prevăzut pentru 9 februarie.
Maros Sefcovic, noua ţintă
Nominalizatul Slovaciei pentru postul de comisar pentru relaţii interinstituţionale şi administraţie, Maros Sefcovic, susţinut de socialişti, este privit acum ca noua "verigă slabă" a viitoarei Comisii Europene. Motivul oficial: câteva declaraţii cu caracter discriminatoriu la adresa ţiganilor, făcute în urmă cu cinci ani.
În realitate, deşi audierea slovacului s-a petrecut relativ bine, el a devenit ţinta atacurilor grupului PPE, după ce presiunile socialiştilor au contribuit aproape decisiv la retragerea Rumianei Jeleva, candidat sprijinit de populari.
Polonezul de la Buget
Janusz Lewandowski, nominalizatul Poloniei la postul de comisar pentru buget, s-a declarat, la audieri, contra impunerii unui « impozit european ». Dar a susţinut ideea că bugetul UE are nevoie de o « orientare-cheie » în perioada următoare, cum ar fi mediulsau schimbările climatice.
Cei care au mai dezamăgit
Olandeza Neelie Kroes (liberală) şi-a uitat fişele în maşină, aşa că la audieri s-a bâlbâit şi s-a rezumat la generalităţi, dovedind că nu stăpâneşte deloc domeniul.
Lituanianul Algirdas Semeta (PPE), comisar pentru taxe şi antifraudă, precum şi maltezul John Dalli (PPE), comisar pentru protecţia consumatorilor, au fost la fel de neconvingători.
În total, cel puţin cinci comisari desemnaţi (trei de la PPE, un liberal şi un socialist) din 27 nu se ridică la nivelul cerut de post.
Catherine Ashton, criticată aspru
Au existat, însă, şi ecouri negative, potrivit unui sondaj efectuat printre cititorii Agrarheute. Până când va face practic dovada competenţei sale, Cioloş este privit cu destul de mult scepticism. Astfel, 64% dintre respondenţi îl suspectează că va favoriza Europa de Est, în anii următori.
Aproape o cincime (19,5%) crede însă că românul va reuşi să aducă un echilibru între Europa de Vest şi cea de Est, iar 16,7% apreciază experienţa sa în domeniul agriculturii, considerându-l o alegere bună.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
0 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate