Premieră în Siria: Al-Assad a stabilit alegeri prezidenţiale la 3 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrutinul prezidenţial din Siria, care ar urma să conducă la realegerea lui Bashar al-Assad, va avea loc la 3 iunie, a anunţat luni preşedintele Parlamentului, Mohammad al-Laham, relatează AFP.

„Fixez data alegerii unui preşedinte pentru Republica Arabă Siriană (...) pentru cetăţenii care locuiesc în Siria marţi, 3 iunie", a anunţat el în cadrul unei reuniuni solemne a Parlamentului.

Depunerea candidaturilor se va putea face începând de marţi şi până la 1 mai, a precizat el.

Aceste alegeri vor avea loc în timp ce războiul devastează Siria din martie 2011. Acesta s-a soldat cu peste 150.000 de morţi, în timp ce 2,5 milioane de sirieni au fugit din ţara lor şi 6,5 milioane au fost strămutaţi în interiorul frontierelor.

În cursul şedinţei, trei tiruri de mortier au provocat moartea a cel puţin două persoane în apropiere de Parlament, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Până în prezent, Bashar al-Assad - ca şi tatăl său Hafez anterior - a fost ales prin referendum. Candidat unic, el a fost ales printr-un referendum cu 97,29 la sută voturi, apoi reales în 2007 cu 97,62 la sută din voturi.

Noua Constituţie aprobată în 2012 oferă pentru prima dată posibiltiatea mai multor candidaţi să se prezinte la alegeri. 

Dar în realitate, condiţiile cerute limitează puternic numărul de candidaţi. Potrivit clauzelor aprobate de Parlament la 14 mai, viitorul preşedinte trebuie să fi trăit în Siria fără întrerupere în ultimii zece ani.

În plus, orice candidat la alegerile prezidenţiale va trebui să obţină susţinerea a cel puţin 35 de deputaţi dintre cei 250 ai Parlamentului.

Aceste articole fac aproape imposibilă candidatura unui opozant din exterior şi foarte dificilă pe cea a unui opozant din interior.

Bashar al-Assad, care nu şi-a anunţat oficial candidatura, a afirmat în ianuarie, într-un interviu acordat AFP că există „şanse mari" să se prezinte din nou.


Citeşte şi:

Bilanţul morţilor în războiul civil din Siria a ajuns la 150.000

Mai bine de 150.000 de oameni şi-au pierdut vieţile în războiul dintre rebeli şi forţele fidele regimului controlat de preşedintele Bashar al-Assad, a anunţat astăzi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Profeţiile apocaliptice îi conving pe luptătorii sirieni că războiul lor va dura „până la sfârşitul timpului”

Atât rebelii care luptă pentru înlăturarea regimului sirian, cât şi forţele armate loiale preşedintelui Bashar al-Assad cred în profeţiile din secolul al VII-lea ale Profetului Mahomed, care anunţau un astfel de război care va dura „până la sfârşitul timpului”.

Negocierile de pace de la Geneva privind Siria au eşuat. Marea Britanie arată cu degetul spre regimul Bashar al-Assad

A doua rundă a conferinţei de pace pe tema Siriei organizată la Geneva s-a încheiat sâmbătă, fără rezultat şi fără stabilirea unei noi serii de discuţii, anunţă Lakhdar Brahimi, emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe.

Luna Chebel, femeia din spatele lui Bashar al-Assad

În anul 2000 atunci când prelua pentru prima dată conducerea Siriei, presa occidentală se întreba dacă tânărul Bashar al-Assad va deveni un lider la fel de puternic precum tatăl său Hafez, supranumit leul Damascului.

Prima concesie a lui Bashar al-Assad: autorităţile siriene permit femeilor şi copiilor să părăsească zona asediată a oraşului Homs

Regimul condus de preşedintele Bashar al-Assad a luat decizia de a permite femeilor şi copiilor din zona asediată a oraşului Homs să părăsească aria aflată sub conflict armat de aproape 600 de zile, a anunţat luni mediatorul Naţiunilor Unite, Lakhdar Brahimi, informează AFP.

Haaretz, despre implicaţiile conflictului din Siria: între un dictator nemilos şi un „război sfânt” global, Israelul şi SUA îl preferă pe Al-Assad

Dacă ar trebui să aleagă între un dictator nemilos şi un „război sfânt” global, Israelul şi Statele Unite ale Americii l-ar prefera pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, chiar dacă oficialii niciuneia dintre ţări nu-şi exprimă această poziţie în mod explicit, scrie publicaţia israeliană „Haaretz”, referindu-se la conflictul din Siria în care sunt implicaţi zeci de mii de susţinători ai Jihadului.

INFOGRAFIE „Toamna arabă“: în Siria şi în Libia rebelii se bat între ei

La doi ani după răsturnarea dictatorului Gaddafi, foştii insurgenţi se luptă pentru controlul Libiei. În Siria, rebelii ce se opun regimului Bashar al-Assad n-au reuşit să-l doboare, dar se omoară între ei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite