În lume

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Braziliei, după ce ţara sa a marcat un nou record de decese COVID-19: „Nu vă mai smiorcăiţi atât. Cât mai aveţi de gând să plângeţi?”

13
5 Mar 2021 01:41:58
Autor: Vlad Terteleac
Jair Bolsonaro, preşedintele Braziliei / FOTO Twitter / Carlos Bolsonaro
Jair Bolsonaro, preşedintele Braziliei / FOTO Twitter / Carlos Bolsonaro

După ce Brazilia a stabilit noi recorduri negative în materie de decese cauzate de COVID-19 pentru două zile la rând, preşedintele Jair Bolsonaro le-a transmis, joi, brazilienilor să nu se mai „smiorcăie” şi să treacă peste situaţie.

„Ce atâta agitaţie şi smiorcăială. Cât mai aveţi de gând să plângeţi? Cât mai staţi acasă şi închideţi tot? Nimeni nu mai suportă. Regretăm morţii, repet, dar avem nevoie de o soluţie”, a spus Bolsonaro mulţimii strânse la un eveniment, conform Reuters.
 
Brazilia se află pe locul al doilea la nivel global atunci când vine vorba de decese cauzate de COVID-19, după Statele Unite. Cu toate acestea, în timp ce pandemia pare să fie adusă treptat sub control în Statele Unite, Brazilia se confruntă cu cea mai dură fază de până acum. 
 
Valul de infectări a dus la noi restricţii în capitala Brasilia şi în cel mai mare oraş, Sao Paolo. Rio de Janeiro, un oraş faimos pentru priza la turişti, a impus restricţii de deplasare şi închiderea restaurantelor cu câteva ore mai devreme.
 
Cel mai îngrijorător aspect al valului de infectări din Brazilia este emergenţa noii tulpini din regiunea Amazonului, una care este mai contagioasă şi poate să reinfecteze cu mai multă uşurinţă acele persoane care au avut deja COVID-19.
 
„Ne aflăm în cea mai gravă situaţie cauzată de pandemie de când a început. Mutaţiile sunt rezultatul reproducerilor tot mai dese ale virusului”, a spus medicul Gonzalo Vecino Neto pentru Reuters. 
 
Sentinţa dată de Vecino Neto situaţiei actuale a Braziliei este împărtăşită de mulţi alţi medici şi guvernatori, aceştia acuzând guvernul federal că a eşuat constant în a-şi îndeplini datoria în timpul crizei cauzate de pandemie, mai ales în contextul în care Bolsonaro a luat  în derâdere gravitatea pandemiei. Până acum, doar 3,5% din populaţia Braziliei a primit o doză de vaccin anti-COVID-19.
 
Cu toate acestea, Bolsonaro rămâne relativ popular, mai ales după adoptarea, anul trecut, a programului de ajutor a celor mai săraci brazilieni, un program care a costat 322 de miliarde reali brazilieni (57,7 miliarde dolari). Senatul a votat, joi, reînnoirea programului, dar la un nivel mai redus, oferind brazilienilor defavorizaţi 250 de reali pe lună timp de patru luni. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Temistocle Atenianul
5.03.2021, 01:57:37

Omul acesta e un nemernic si-un ticalos fara minte, inima si suflet.

+5 (11 voturi)
UnuldinVancouverCanada
5.03.2021, 03:31:01

Ca idolul lui trump... cine se aseamana se aduna.

+6 (14 voturi)
Ionel Marcu
5.03.2021, 08:39:01

Bolzonaru are dreptate: „Suntem 200.000.000 de brazilieni, aveți de unde să muriți, ce mai contează un milion în plus sau minus”!

+3 (7 voturi)
adrian hora
5.03.2021, 09:13:40

si uite asa peste10 ani vom vorbi (aia care vom mai ramane) despre virusul brazilian si nu despre cel chinez. la urma urmei gripa spaniola nu a aparut in spania.

+5 (7 voturi)
Giorgione
5.03.2021, 08:05:59

Cam asa se-ntampla cand ajung la putere unii pe care-i doare la basca de populatie.....

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările