În lume

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Iranului spune că discuţiile de la Viena, cu privire la acordul nuclear, au fost un real succes

16
8 Apr 2021 06:26:43
Autor: Lucaniuc Florentin
Imagine EPA-EFE
Imagine EPA-EFE

Preşedintele iranian Hassan Rohani a afirmat miercuri, într-o şedinţă de guvern, că discuţiile iniţiale de la Viena ale Iranului cu SUA şi celelalte puterni mondiale au fost un succes care a deschis un capitol nou pentru salvarea acordului nuclear din 2015.

Atât Iranul cât şi Statele Unite au descris discuţiile indirecte de marţi drept ”un pas util” şi ”constructiv”, chiar dacă niciunul dintre reprezentanţi nu s-a întâlnit de fapt faţă în faţă.
 
Preşedintele Joe Biden a exclus orice ”gest unilateral”, dar este încă deschis să exploreze modul în care SUA ar putea relua propria conformitate cu acordul.
 
Statele Unite şi Iranul vor relua vineri discuţiile cu scopul de a restabili încrederea şi a elimina ceea ce Washingtonul numeşte ”diferenţe enorme şi profunde” cu privire la modul de salvare a acordului nuclear eşuat.
 
Teheranul a adoptat o politică de tipul ”totul sau nimic” în cadrul discuţiilor, dorind ca Washingtonul să garanteze eliminarea completă a sancţiunilor din era Trump pentru a-şi reduce activitatea de îmbogăţire.
 
Partea iraniană este, însă, presată de timp, alegerile prezidenţiale urmând să aibă loc în luna iunie a acestui an, în urma cărora preşedintele Rouhani şi ministrul de externe Javad Zarif îşi vor încheia mandatele.
 
În schimb, Washingtonul urmăreşte o abordare de tipul ”conformitate pentru conformitate”, preşedintele Joe Biden excludând orice ”gesturi unilaterale”, darfiind totuşi deschis explorării unor modulităţi prin care SUA ar putea reveni, de asemenea, în cadrul acordului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
8.04.2021, 08:00:34

Daca e adevarat, au pus-o! Israelul o sa-i bombardeze de o sa le sune apa in cap! Iranul trebuie tinut departe de SUA. Nu mai e loc de alti prieteni. Si ce te faci cu toate jocurile pe calculator, cu toate cartile si filmele cu teroristii iranieni? Vrei sa dea faliment Hollywoodul?

-3 (7 voturi)
Sorin Farmache
8.04.2021, 08:20:55

"A durat aproximativ 20 de secunde până când fostul secretar de stat John Kerry a renunțat marți la prima minciună flagrantă în discursul său de la Convenția Națională Democrată, când a susținut că așa-numitul acord al Iranului al administrației Obama a „eliminat amenințarea unui Iran cu un sistem nuclear armă." De acolo nu s-a făcut mai bine."

-3 (3 voturi)
Sorin Farmache
8.04.2021, 08:21:45

"Kerry știe bine că prevederile apusului în planul comun de acțiune cuprinzător au oferit guvernului Iranului o cale de a construi arme nucleare în câțiva ani. Știe bine că Israelul a descoperit un cache uriaș de documente cu instrucțiuni despre cum să inițieze un program de construire a unui arsenal nuclear, care a subminat atât spiritul, cât și rațiunea acordului de neproliferare pe care Iranul l-a semnat. Știe că Iranul a dezvoltat programe cu rachete balistice menite să livreze arme nucleare."

-2 (2 voturi)
Sorin Farmache
8.04.2021, 08:22:18

"Marea realizare a lui Kerry a fost distrugerea unui program de sancțiuni care funcționa, salvând astfel Republica Islamică de ruina economică. Acest lucru a permis guvernului islamist să își consolideze puterile în Siria, Liban, teritoriile palestiniene, Yemen și Irak."

-5 (5 voturi)
Sorin Farmache
8.04.2021, 08:40:52

"Acordul negociat de echipa Obama a fost fundamental eronat dacă scopul a fost să oprească Iranul. A permis sute de miliarde de dolari să curgă în față în Iran, permițând în același timp regimului să continue lucrările la rachete balistice și să mențină un program nuclear „civil”. Într-o frenezie de a determina Iranul să accepte restricțiile privind îmbogățirea uraniului, negociatorii nu au abordat sponsorizarea Iranului pentru terorismul internațional."

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările